Ο Κώστας και η Μαρίτα Γραμματικάκη με την Λούφα. Ο Μπαρμπαρόσα κρύφτηκε κάτω από τον καναπέ - Φωτο: Κώστας ΜεταξάκηςΟ Κώστας και η Μαρίτα Γραμματικάκη με την Λούφα. Ο Μπαρμπαρόσα κρύφτηκε κάτω από τον καναπέ - Φωτο: Κώστας Μεταξάκης

Επιμέλεια Αννα Κωνσταντουλάκη

Δύο μικρά γατιά που γεννήθηκαν στους δρόμους πήρε στην αγκαλιά του πριν καιρό ο Αριστοτέλης και τους πρόσφερε την θαλπωρή ενός σπιτιού.

Έτσι, η Λούφα, που ζούσε σ’ ένα στρατόπεδο αναψυχής, και ο Μπαρμπαρόσα, που γεννήθηκε σ’ ένα ερείπιο κοντά στον παλιό “Ξενία”, είναι εδώ και χρόνια αναπόσπαστα μέλη της οικογένειάς του.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Γραμματικάκης μας γράφει την ιστορία τους:

“Και τα δύο γατιά ανήκουν στο γιο μας Αριστοτέλη.

Τη Λούφα την πήρε από ένα στρατόπεδο αναψυχής στον Καρτερό όταν ήταν 5 μηνών, γι’ αυτό και το όνομά της. Την έφερε στο σπίτι και ήταν ένα μικρό όμορφο γατούλι άσπρο με μαύρα σχέδια και μεγάλα πράσινα μάτια με περίγραμμα σαν μακιγιαρισμένα. Της άρεσε να παίζει με χαρτιά, τα οποία ξέσκιζε με μανία. Τώρα είναι στα 13 της. Μεγάλη πια, όμως δεν της φαίνεται. Λίγο τα αντανακλαστικά της είναι πιο αργά κι αυτό είναι όλο.

Οταν ήταν τεσσάρων περίπου χρονών πήδησε από το μπαλκόνι μας (α’ όροφος) και από κει σε μαρκίζα και μετά στο δρόμο. Οταν ξυπνήσαμε το πρωί και την αναζητήσαμε, αυτή πουθενά. Πήραμε όλοι μας τους γύρω δρόμους ψάχνοντας. Προς το μεσημέρι την βρήκε ο Αριστοτέλης σ’ έναν παράλληλο δρόμο χωμένη κάτω από ένα γραμματοκιβώτιο να τρέμει από το φόβο της, να νιαουρίζει και με αμυχές στη μύτη της. Είχε γνωρίσει τη ζούγκλα του έξω κόσμου. Από τότε δεν έδειξε καμιά διάθεση να βγει έξω από το σπίτι.

Ο Μπαρμπαρόσα μάς ήρθε πριν 7 χρόνια. Ο Αριστοτέλης είχε βρει 3 νεογέννητα γατάκια σ’ ένα ερείπιο κοντά στο παλιό “Ξενία”. Η μητέρα τους δεν φαινόταν πουθενά (αργότερα έμαθε τυχαία πως είχε σκοτωθεί από αυτοκίνητο). Τους πήγε φαγητό για 1-2 μέρες και μετά αποφάσισε να τα πάρει για να βρει σπίτια να τα δώσει. Ο Μπαρμπαρόσα όμως αμέσως τον πλησίασε τόσο ζωηρά που τον κράτησε και έδωσε τα άλλα δύο. Είναι άσπρος με μεγάλα κοκκινωπά στίγματα και μεγάλα μάτια που σε κοιτούν με απορία. Είναι το πιο επικοινωνιακό γατί που έχουμε γνωρίσει. Τα νιαουρίσματά του είναι διαφορετικά για κάθε τι που θέλει να πει. “Μιλάει, γιαγιά” έλεγε ο Αριστοτέλης στη γιαγιά του. Τον μεγαλώσαμε εμείς γιατί ο Αριστοτέλης έλειπε μεγάλα διαστήματα στην Κίνα.

Παρόλο που και τα δύο γατιά είναι στειρωμένα, δεν τα πήγαν ποτέ ιδιαίτερα καλά. Ισως γιατί ο Μπαρμπαρόσα ήθελε παιχνίδια, κάτι που ως μεγαλύτερη η Λούφα βαριόταν. Ομως έχουν μάθει να συμβιώνουν ειρηνικά. Ο Μπαρμπαρόσα σέβεται τη Λούφα ως μεγαλύτερη και της αναγνωρίζει την πρωτιά στο φαΐ, στη ζέστη τον χειμώνα ή στη δροσιά το καλοκαίρι.

Η πιο αστεία εικόνα είναι όταν η Μαρίτα ξαπλώνει το μεσημέρι για λίγη ξεκούραση στον καναπέ του καθιστικού και τρέχουν και οι δύο τους επάνω να κοιμηθούν και οι τρεις μαζί”.