Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Ενα μοναδικό δώρο ζωής σ’ έναν συνάνθρωπό μας που πάσχει από καλπάζουσα λευχαιμία και πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ετοιμάζεται να προσφέρει ο σωφρονιστικός υπάλληλος Μιχάλης Σοφουλάκης, ο οποίος εργάζεται ως εσωτερικός φύλακας στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Ο κ. Σοφουλάκης, ο οποίος είναι δότης μυελού των οστών και 100% συμβατός με τον άνθρωπο που πρέπει να κάνει μεταμόσχευση, δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό όταν του ζητήθηκε από νοσοκομείο της Αθήνας να πάει εκεί και να υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ιατροσυμβατότητα με τον συγκεκριμένο ασθενή, ώστε να προχωρήσει, αν όλα πάνε καλά, η διαδικασία της μεταμόσχευσης.

Ο ίδιος, ο οποίος από σεμνότητα με δυσκολία δέχτηκε να μιλήσει για το θέμα, είπε στην “Π”: “Πριν 2 χρόνια αποφάσισα να γίνω δότης μυελού των οστών για να βοηθήσω το 4χρονο παιδί ενός φίλου που χτυπήθηκε από λευχαιμία και δυστυχώς δεν τα κατάφερε να ζήσει. Πριν λίγο καιρό με ειδοποίησαν από το νοσοκομείο και με ρώτησαν αν θέλω να κάνω εξετάσεις, γιατί υπάρχει ασθενής με λευχαιμία που χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση.

Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ ούτε μια στιγμή. Οι εξετάσεις έδειξαν συμβατότητα 100%. Αν όλα πάνε καλά, η μεταμόσχευση θα γίνει στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες.

Στο ερώτημα πώς αισθάνεται κάποιος που βοηθάει έναν άγνωστο σε αυτόν άνθρωπο που κινδυνεύει να πεθάνει, απάντησε: “Δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Τώρα που είμαι στην Αθήνα βλέπω τους αρρώστους, τους ανθρώπους που πάσχουν από λευχαιμία και περιμένουν με αγωνία έναν συμβατό δότη για να σωθούν. Είναι πολύ έντονα τα συναισθήματά μου, είμαι πολύ φορτισμένος. Το μόνο που εύχομαι είναι να πάνε όλα καλά και να σωθεί ένας άνθρωπος”.

Η συγκινητική αυτή πράξη του κ. Σοφουλάκη έγινε γνωστή από τον συνάδελφό του Λάμπρο Μαυραντωνάκη, ο οποίος έγραψε στη σελίδα του στο facebook: “Ονομάζεται Σοφουλάκης Μιχάλης και είναι παλιός καλός μου φίλος και συνάδελφος, υπάλληλος της φυλακής Αλικαρνασσού. Αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε εξετάσεις στην Αθήνα καθώς είναι συμβατός σε πολύ μεγάλο ποσοστό με κοπέλα που χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αν όλα πάνε καλά, η κοπέλα θα έχει τεράστιες πιθανότητες να ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής της δίπλα στους αγαπημένους της! Ο Μιχάλης δεν θα ευχαριστηθεί αν δει τη δημοσίευσή μου. Δε με νοιάζει Μιχάλη κι ας μου θυμώσεις. Σήμερα η λέξη ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ και ΕΥΓΝΩΜΩΝ είναι λέξεις που ωχριούν και είναι αδύναμες σε αυτά που νιώθω.

Μιχάλη... καλή επιτυχία.

Κοπελιά μου... ας είναι η τυχερή σου μέρα”.

Ο κ. Μαυραντωνάκης είπε στην “Π”: “Μας έχει συγκινήσει ιδιαίτερα η στάση του και η σεμνότητά του, είμαστε υπερήφανοι για τον φίλο και συνάδελφό μας. Δεν είναι λίγο αυτό που προσπαθεί να κάνει. Να βοηθάει για να σωθεί μια ζωή”.