Της Κατερίνας Μυλωνά

Τελευταία ευκαιρία έχουν ως το τέλος του χρόνου όσοι έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ και θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 36 δόσεων, με έκπτωση 15% του ποσού που θα κληθούν να καταβάλλουν. Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και συνδικαλιστής των τεχνικών της ΔΕΗ, κ. Γιάννης Βρέντζος, αναφέρει στην «Π» πως σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου έχουν γίνει 30.000 ρυθμίσεις σε νοικοκυριά, περισσότερο, και επιχειρήσεις.

Πανελλαδικά, οι οφειλές πλησιάζουν τα 3 δισ. ευρώ ενώ σε διακανονισμό βρίσκεται περίπου το 1,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Βρέντζος αναφέρει πως πολλοί που χρωστούν ως 1000 ευρώ δεν προχωρούν σε ρύθμιση, διότι θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Προειδοποιεί, όμως, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, η ΔΕΗ θα προχωρά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης και για τέτοια ποσά.

Αυτό το διάστημα, λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχουν περιοριστεί οι διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Ο κ. Βρέντζος δε γνωρίζει αν η διοίκηση της ΔΕΗ δώσει και νέα παράταση για να μπορέσει κανείς να υπαχθεί σε ρύθμιση αλλά εκτιμά ότι θα ήταν καλό να δοθεί ένας μήνας ακόμα διορία προκειμένου να εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερος κόσμος αυτή την ευκαιρία.

Σε ερώτηση της «Π», απαντά πως υπάρχουν στο Ηράκλειο επιχειρήσεις, κυρίως ξενοδοχειακές μονάδες, με υψηλές οφειλές, ως και 100.000 ευρώ, που είτε έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση είτε έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Επιπλέον, δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στην ίδια τη ΔΕΗ που έχει «ανοίγματα» της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βρέντζος αναφέρει πως με τη νέα χρονιά θα υπάρχουν και νέες προσφορές για τους συνεπείς πελάτες που θα έχουν επιπλέον έκπτωση αν προαγοράσουν την ενέργεια.

Τέλος, αναφέρει πως παρά τον ανταγωνισμό από τις άλλες εταιρείες, όλοι στο τέλος θα επιστρέψουν στη «μαμά ΔΕΗ» που δείχνει και κοινωνικό πρόσωπο.Νέες προσφορές

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ανακοίνωσε πως από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα ισχύσουν μειώσεις έως και 7% στα τέλη δικτύου χρέωσης μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στα τιμολόγια όλων των παρόχων, για τα νοικοκυριά της χώρας.

Όπως είπε, αυτόματα, στα τιμολόγια όλων των νοικοκυριών της χώρας και ανεξάρτητα από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν, θα υπάρχει ενσωματωμένη στους λογαριασμούς η προαναφερόμενη μείωση, που αφορά και το μη ανταγωνιστικό κομμάτι κάθε εταιρείας.Εκπνέει η προθεσμία για τις δόσεις

Αύριο, Παρασκευή, λήγουν τα προγράμματα διακανονισμού μετά από παρατάσεις που είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ

Οι καταναλωτές με οφειλές στην επιχείρηση, εφόσον έως την 31 Δεκεμβρίου προχωρήσουν σε ρύθμισή τους, το ποσό που θα καταβάλλουν σε 36 δόσεις θα είναι μειωμένο σε ποσοστό 15%.

Επιπλέον, μειώσεις έως και 7% στα τέλη δικτύου χρέωσης μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στα τιμολόγια όλων των παρόχων θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017 για τα νοικοκυριά της χώρας.

Οι πελάτες οι οποίοι επιθυμούν να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους Καταστήματα και το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 – 16:00).

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα:

Όλοι οι πελάτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή

Η καταβολή της 1ης δόσης πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 10?.

Στη ρύθμιση αυτή έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν και οι πελάτες που έχουν ήδη διακανονίσει τις οφειλές τους πριν την 01.04.2016.

Πελάτες που προσέρχονται για ρύθμιση των οφειλών τους μετά από διακοπή της ηλεκτροδότησής τους:

α) έχουν δυνατότητα να ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα των 36 δόσεων, εφόσον δεν έχουν παραβιάσει το μετρητή τους

β) οφείλουν να καταβάλουν άμεσα το 15% της οφειλής και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις, εφόσον έχουν παραβιάσει τον μετρητή τους.

Πελάτες με ρευματοκλοπή, εξαιρούνται του Προγράμματος και σύμφωνα με τον Κανονισμό Διακανονισμών, οφείλουν να καταβάλλουν άμεσα το 50% της οφειλής και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 4 μηνιαίες δόσεις. Για τους πελάτες που είναι οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων πελατών ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Προμήθειας. Ειδικότερα για τους Ευάλωτους πελάτες η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Έτσι για παράδειγμα, ένας ευάλωτος πελάτης με συνολική οφειλή ?2.000 και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό ?200 θα μπορεί να το αποπληρώσει την οφειλή του σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των ?50. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις Ευάλωτων πελατών με ρευματοκλοπή.

Επιπλέον, στους Ευάλωτους Πελάτες παρέχονται ειδικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η μη έκδοση εντολής απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (εξαιρούνται περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών, όπως ρευματοκλοπές).