Αυτό το φαινόμενο είναι σήμερα για την χώρα μας μια δυσοίωνη πραγματικότητα, γιατί το μέλλον ενός τόπου βασίζεται στους νέους πολίτες του και ειδικά στους νέους επιστήμονες. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης και της υπογεννητικότητας.

Εξ αιτίας αυτού του φαινομένου, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Στον παραγωγικό τομέα, θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Αυτό θα στερήσει από το κράτος και την αγορά πολλά έσοδα, τα οποία δεν μπορούν να αναπληρωθούν με άλλο τρόπο και φυσικά δεν θα συνεισφέρουν και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Guardian που γράφει: «Generation G: Έλληνες, Νέοι, Ταλαντούχοι … είναι το μεγαλύτερο “brain drain” στη δυτική οικονομία την εποχής μας …»

Η Ευρώπη δηλαδή, αναγνωρίζει τους νέους Έλληνες επιστήμονες σαν ταλαντούχους και υψηλής μόρφωσης … αλλά εμείς εδώ βιώνουμε την ανεργία και την μίζερη πραγματικότητα.

Είναι οι πολιτικές αλλά και η νοοτροπία που ακολουθούνται που ωθούν τους νέους επιστήμονες της χώρας μας όλο και περισσότερο στο εξωτερικό…

...ΤΟ ΧΛΙΔΑΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΤΟΥ BRUNEI είναι μια χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία στο νησί Βόρνεο με πληθυσμό 400 χιλ. κατοίκους. Σ αυτό το κράτος οι αριστούχοι φοιτητές χρηματοδοτούνται για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στο εξωτερικό. Ο Σουλτάνος κάθε χρόνο επισκέπτεται την Αγγλία, προσκαλεί τους υπηκόους του, κυρίως φοιτητές, να τους μιλήσει ο ίδιος για την ανάγκη επιστροφής στην πατρίδα μετά το τέλος των σπουδών.

Ενώ δηλαδή σήμερα χρειαζόμαστε επιστήμονες για να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες και να συμβάλουν στο να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο των προβλημάτων… ΤΟ ΧΛΙΔΑΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΣΟΥ και το Δημοτικό του Ίδρυμα «Έλλη Αλεξίου» εξαιρεί της απονομής επαίνου τους σπουδαστές του Δήμου που επέλεξαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Η απόφαση περί μη απονομής επαίνου στους σπουδαστές του εξωτερικού είναι απόφαση του 2010, “Καλλικρατική” δηλαδή, της προηγούμενης δημοτικής αρχής… Mάλιστα τότε δεν έδιναν έπαινο ούτε στα παιδιά του Δήμου που σπούδαζαν εκτός Δήμου π.χ. στο Ηράκλειο (λες και το Ηράκλειο είναι κάτι σαν την Τουρκία!).

Η απόφαση του Ιδρύματος «Έλλη Αλεξίου» περί μη απονομής επαίνου έπρεπε προ πολλού να έχει αλλάξει, εντελώς. Πάρθηκε σε διαφορετικές ιστορικά εποχές, με σκεπτικό και σκοπιμότητες που αφελώς και… ελαφρώς είχαν υιοθετηθεί.

Η νέα δημοτική αρχή διόρθωσε το αυτονόητο, αλλά μόνο κατά το ήμισυ. Έδωσε, δηλαδή, έπαινο στα παιδιά που σπούδαζαν εκτός Δήμου Χερσονήσου αλλά όχι στους 5-6 σπουδαστές του Δήμου που επέλεξαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό (… τέτοιο έγκλημα έκαναν αυτά τα παιδιά!).

Το αυτονόητο δηλαδή και πάλι είναι ζητούμενο… Eν προκειμένω το ζητούμενο είναι να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι μέρα και τι είναι νύχτα…

Σ’ αυτή την απόφαση βλέπω σαν μια τραγική μικρογραφία την ίδια την Ελλάδα. Βλέπω την παρατεταμένη παρακμή που περνά η χώρα μου... Βλέπω δηλαδή τις πολιτικές που έναν γελαστό λαό τον έκαναν μελαγχολικό, μίζερο, πεσιμιστή

Σ’ αυτή την απόφαση βλέπω, την ασυμφωνία λόγων και πράξεων που συνοψίζονται στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού ιδρύματος «Έλλη Αλεξίου».

Σ’ αυτή την απόφαση βλέπω έναν “κλέφτη” της αθωότητας ΝΕΩΝ σπουδαστών που επέλεξαν το δρόμο της μετανάστευσης για να σπουδάσουν... τέτοιο έγκλημα!

Εκεί βρήκε, να εξαντλήσει την αλαζονεία του…

Σ’ αυτή την απόφαση βλέπω τον πολιτευτάκια, που έκανε τα παιδιά να αισθάνονται μετανάστες μέσα στη ίδια τους την πόλη.

…“municipality Hersonissos” έέέ “municipality...”

Αλλά … χειρότερος από τον κλέφτη είναι ο δειλός που συγκαλύπτει με προφάσεις εν αμαρτίαις «έλα μωρέ τώρα, έχουμε και πιο σοβαρά προβλήματα».

Και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός …* Ο Τάκης Πατελής είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μαλίων 1990-1994. Ιδρυτικό μέλος και τ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλίων. Ιδρυτικό στέλεχος και συντονιστής της δράσης των «Sarpidonistas”. Συμμετέχει με αρθρογραφία σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.