Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον τραγικό χαμό της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη μετά από εγχείρηση για να αφαιρέσει κρεατάκια από τη μύτη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όμως παραμένει αναπάντητο το τι ακριβώς συνέβη και οδηγήθηκε στο θάνατο ένα μικρό παιδί μετά από επέμβαση ρουτίνας. Η οικογένεια της Μελίνας ζητά να αποκαλυφθεί η αλήθεια και προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή της υπό το βάρος μιας τόσο μεγάλης απώλειας ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Ηρακλείου για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου της.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ΕΔΕ που διενεργείται για την υπόθεση από τη ΔΥΠΕ Κρήτης.

Χθες η ΔΥΠΕάρχης Ελένη Μαυρομμάτη μιλώντας στην “Π” επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η έρευνα συνεχίζεται, γιατί δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις για το τι συνέβη και χάθηκε ένα παιδί και οι γονείς περιμένουν να μάθουν την αλήθεια. Πριν λίγες μέρες απολογήθηκε στο πλαίσιο της ΕΔΕ μια νοσηλεύτρια η οποία συμμετείχε στο χειρουργείο και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ “κατηγορείται ότι δήθεν χορήγησε επιπλέον φάρμακα στο 4χρονο κοριτσάκι χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και εντολή της υπεύθυνης αναισθησιολόγου, κάτι που η νοσηλεύτρια αρνείται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο Πειθαρχικό έχουν κληθεί για την ίδια υπόθεση η αναισθησιολόγος και μια καρδιολόγος με αναφορές για παράβαση καθήκοντος (για τη χορήγηση επιπλέον ποσότητας αδρεναλίνης στο παιδί) κάτι όμως το οποίο δεν σχετίζεται με το θάνατό του.

Πάντως η ΕΔΕ, που συνεχίζεται, δεν έχει οδηγήσει μέχρι τώρα στην απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης, ο θάνατος του παιδιού οφείλεται σε σύνδρομο του αναπνευστικού, ωστόσο δεν δίνονται απαντήσεις για το τι ακριβώς το προκάλεσε.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες μετά το τραγικό περιστατικό, τη δική της περιγραφή για το τι έγινε μέσα στο χειρουργείο έδωσε η αναισθησιολόγος Ν. Πολάκη μιλώντας στην “Π”. Η ίδια ανέφερε: “Το παιδί ξύπνησε, ανέπνευσε πολύ καλά και την ώρα που φωνάξαμε τον τραυματιοφορέα κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν αναπνέει σωστά», και στη συνέχεια έπεσε ξαφνικά η πίεση του παιδιού από το 13 στο 7, παρουσίασε βραδυκαρδία και έκανε έναν τρομερό βρογχοσπασμό. «Αρχισα να ουρλιάζω και να φωνάζω βοήθεια. Τη διασωληνώσαμε και της δώσαμε αδρεναλίνη. Επανήλθε αμέσως. Αποφάσισα ότι δεν πρέπει να την ξυπνήσω, αλλά και ότι χρειάζεται μεταφορά στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ».

Σύμφωνα με τη γιατρό, δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμο κρεβάτι και χρειάστηκε να την κρατήσουν ακόμα μία ώρα κοιμισμένη. “Ωστόσο, μετά από περίπου μισή ώρα-τρία τέταρτα ξανάκανε το ίδιο επεισόδιο, βρογχόσπασμα. Αμέσως έτρεξαν νεογνολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, ΩΡΛ, 15 άτομα από πάνω της μέχρι να μεταφερθεί στη ΜΕΘ. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να τη σώσουμε” είπε η ίδια. Στην ερώτηση πού μπορεί να οφείλεται ο θάνατος του παιδιού, η αναισθησιολόγος απάντησε: «Το αποδίδουμε, γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε να προβλέψουμε».

Οπως έχει γράψει η “Π”, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, από πλευράς Δικαιοσύνης καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αναδειχθεί η αλήθεια και ήδη έχει ζητηθεί η γνώμη έγκριτων καθηγητών του ιατρικού κόσμου προκειμένου να απαντήσουν σε κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης. Λόγω μάλιστα της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας του περιστατικού, εκτιμάται ότι η προκαταρκτική έρευνα θα πάρει χρόνο, καθώς θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και να γίνουν απολύτως κατανοητά εξειδικευμένα ιατρικά θέματα και ορολογίες. Εξάλλου, ένας από τους συνήγορους της οικογένειας, ο Γιώργος Κοκοσάλης, δήλωσε: “Καμία ΕΔΕ διοικητικής υπηρεσίας δεν είναι δεσμευτική για την ποινική δικαιοσύνη. Εμείς δεσμευόμαστε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί εξονυχιστικά και όσοι έχουν ευθύνες να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Να σημειωθεί ότι ο φάκελος της δικογραφίας είχε διαβιβαστεί στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου τον Μάρτιο του 2016. Αφού μελέτησε διεξοδικά τα στοιχεία, έδωσε εντολή για την διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας”. Ενα μήνα μετά τη δραματική απώλεια, η μητέρα της μικρής Μελίνας είχε γράψει στο f.b.: “Πέρασε ένας μήνας που χάσαμε και θάψαμε την υπέροχη κορούλα μας. Πέρασε ένας μήνας που τη κρατούσα στην αγκαλιά μου και νόμιζα ότι θα έχουμε μια ολόκληρη ζωή μαζί”, ξεκινάει το γράμμα η μητέρα, το οποίο ανάρτησε ο πατέρας της Μελίνας στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

“Το κοριτσάκι μου που άφησε ένα τόσο μεγάλο κενό, ένα μαύρο κενό. Ενας μήνας που μοιάζει με χρόνια. Ενας μήνας που μοιάζει με κακό όνειρο.
Ένα χαμένο παιδάκι που μου ζητάει να πάω στον ουρανό να τη φέρω πίσω.
Ο πόνος είναι αβάσταχτος, δε ξεπερνιέται ποτέ ό,τι κι αν κάνεις.
Στερήθηκε την ευκαιρία να ζήσει.
Το Μελινιό μας που δεν άντεξε πολλές ώρες, το κορμάκι της δεν άντεξε, δε ξέρω αν πονούσε, δε ξέρω αν ξύπνησε γιατί δεν ήμουνα μαζί της.
Δε ξέρω αν με έψαχνε”.
Αβάσταχτος ο πόνος και για τον πατέρα της Μελίνας που εκφράζεται με τον δικό του τρόπο γράφοντας:
“Ερχονται τα Χριστούγεννα.
Χρόνια πολλά δεν θέλω...
Γιατί σαν τότε σ’ έχασα
Αγγελε των αγγέλων...”.

Νέα ΕΔΕ με καταθέσεις από τους γιατρούς

Στη νέα, ουσιαστικά, ΕΔΕ, που άρχισε πριν λίγες ημέρες για να διερευνηθούν εκ νέου όλες οι πτυχές της υπόθεσης του θανάτου της 4χρονης, έχουν αρχίσει να καταθέτουν οι γιατροί και όλοι όσοι συμμετείχαν στην επέμβαση. Όπως λένε άνθρωποι του νοσοκομείου, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι ψυχολογικά, καθώς πριν ένα χρόνο σαν σήμερα έζησαν μια από τις χειρότερες ημέρες της ζωής τους, αφού στο χειρουργείο χάθηκε ένα μικρό παιδί, χωρίς να μπορέσουν να κάνουν κάτι για να το σώσουν.