Του Κώστα Μπογδανίδη

Κανείς δεν ξέρει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για νέο χιονιά- μεγέθους και σφοδρότητας του 2008 ή του 2009- αλλά οι υπηρεσίες ετοιμάζονται για καλό και για κακό! Από σήμερα θα γίνουν οι πρώτες επαφές των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία με τους δημάρχους που θα αναλάβουν με το μεγάλο βάρος να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους, τις βασικές διόδους από και προς την ενδοχώρα!

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη κ.Κουκιαδάκη ο οποίος καλεί τους θεσμικούς εκπροσώπους, δημάρχους και υπηρεσίες της ενότητας για να ξαναδούν το επιχειρησιακό σχέδιο!

Αλλά το πρώτο μέλημα αυτής της συνάντησης είναι το… μήνυμα προς τους πολίτες!

«Ναι, εμείς τα ξέρουμε, γνωρίζουμε πού θα είναι ο καθένας, τι θα κάνουν οι υπηρεσίες, οι δήμοι, η πυροσβεστική και όσοι εμπλέκονται. Θέλω όμως να βοηθήσουν και οι πολίτες» λέει στην «Π» ο κ. Κουκιαδάκης που προσθέτει ότι ήδη έχει αναλυτική και συχνή ενημέρωση από την ΕΜΥ.

«Έχουμε μιλήσει διεξοδικά, μίλησα και με τον κ. Λέκκα. Περιμένουμε, εάν δεν αλλάξει κάτι, ένα σφοδρό κύμα χιονόπτωσης. Δεν θα μου άρεσε να το πω κύμα κακοκαιρίας, γιατί χρειαζόμαστε και νερό και χιόνι.

Το χαρακτηριστικό του θα είναι η διάρκεια απ’ ότι μας λένε και θέλει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση» αναφέρει ο κ.Κουκιαδάκης που συνιστά ψυχραιμία και προσοχή:

«Δεν είναι τίποτα εάν είμαστε προσεκτικοί όλοι! Και να μη υποτιμάμε τη φύση! Δεν χρειάζονται οι βόλτες και οι άσκοπες μετακινήσεις την ώρα που χιονίζει. Δόξα τω Θεώ θα έχουμε πολλές μέρες να πάμε και βόλτες στα χιόνια, χρειάζεται αυτό, να απολαύσουμε τη φύση, να κινηθεί και η αγορά στα ορεινά και ημιορεινά. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μας ειδοποιούν, όπως έγινε άλλες φορές, για κάποιους εγκλωβισμένους που αποφάσισαν την ώρα των φαινομένων να πάνε βόλτα. Να… εγκλωβιστούν εσκεμμένα και μετά να καλούν για βοήθεια! Ξέρετε τι σημαίνει μια επιχείρηση εκείνη τη στιγμή τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό με τόσους κινδύνους όσο και σε χρήματα; Είναι μεγάλο το κόστος και θέλω να τους προειδοποιήσω όλους να προσέχουν»! δηλώνει.Ανοιχτοί δρόμοι

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το πρώτο μέλημα όλων των υπηρεσιών είναι να μείνει ανοιχτό συνεχώς όλο το επαρχιακό δίκτυο και οι βασικές οδοί προς τα χωριά, που θα αναλάβουν οι δήμοι!

«Εμείς έχουμε ήδη κάνει την εργολαβία για να έχουμε μηχανήματα στους βασικούς δρόμους και τα σημεία που ξέρουμε ότι θα «κλείσουν» από το χιόνι. Ο σκοπός μας είναι να έχουμε συνεχώς δρόμο για τις επείγουσες ανάγκες».

Η Περιφέρεια θα έχει από αύριο μηχανήματα στην Αγία ΒΑρβάρα, στο Αλάγνι, στο Αρκαλοχώρι, τη Βιάννο, στο δρόμο προς το Οροπέδιο, προς τα Ανώγεια, σε όλα τα κομβικά σημεία που ξέρουν ότι η χιονόπτωση είναι πυκνή!

«Θα πάμε από νωρίς και πολύ πριν ξεκινήσει η χιονόπτωση. Δεν θα περιμένουμε τα φαινόμενα γιατί τότε θα είναι αργά. Ξέρουμε και πώς να κινηθούμε πλέον για να εξοικονομούμε και καύσιμα» τονίζει ο κ. Κουκιαδάκης.

Η συνεννόηση με τους δημάρχους θα είναι ξεκάθαρη: Εκείνοι με τα μηχανήματα που έχουν θα αναλάβουν τους δρόμους που οδηγούν προς τα χωριά, ώστε ένα τουλάχιστον οδικό δίκτυο σε κάθε οικισμό να μείνει ανοιχτό.

Και τα χρήματα;

«Αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία! Δεν υπάρχουν χρήματα δυστυχώς και γι’ αυτό προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τα ήδη υπάρχοντα και την εργολαβία που έχουμε ετοιμάσει.

Εάν χρειαστεί και κάτι παραπάνω, θα γίνει μια απευθείας ανάθεση. Έχουμε καλούς εργολάβους στην Κρήτη που βοηθούν» λέει ο κ. Κουκιαδάκης και δηλώνει αισιόδοξος.Στην... κατάψυξη η Κρήτη μέχρι την Πρωτοχρονιά

Η σημαντική επιδείνωση του καιρού που αναμένεται να επηρεάσει την Κρήτη απο σήμερα οφείλεται στην ταχεία εισβολή μίας ιδιαίτερα ψυχρής αέριας μάζας απο τη Βόρεια Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Η πολύ ψυχρή αυτή εισβολή επηρεάζει σταδιακά την Κρήτη απο σήμερα το μεσημέρι, ολοκληρώνοντας την αποκατάστασή της μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι. Στη συνέχεια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου. Η ψυχρότητα αυτής της μάζας που εκτιμάται οτι θα έχει θερμοκρασίες κάτω απο τους -5 βαθμούς Κελσίου (στα 1.500 μέτρα απο την επιφάνεια του εδάφους), αναμένεται οτι θα προκαλέσει έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες θα αποδώσουν σημαντικό ύψος χιονιού σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ λόγω ψυχρότητας της ατμόσφαιρας χιονόστρωση θα σημειωθεί και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Σε πεδινές περιοχές ή και παράκτιες ζώνες αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το χιονόνερο ή πρόσκαιρα και κάποιες χιονονιφάδες. Τα σημαντικότερα όμως προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων περίπου όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν αποκλεισμοί περιοχών.

Η διατήρηση της ψυχρής αέριας μάζας για μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή και φαινόμενα παγετού στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ στην Κρήτη θα διατηρήσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων καθώς και των χαμηλών θερμοκρασιών, ιδιαίτερα όμως στις ορεινές ζώνες όπου οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά κάτω απο τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα όμως αναμένεται οτι θα δημιουργήσουν και οι θυελλώδεις άνεμοι που θα κάνουν έντονη την εμφάνισή τους απο την Πέμπτη το μεσημέρι. Η ένταση τους ενδεχομένως θα ξεπερνά ακόμη και τα 8 μποφώρ, ιδιαίτερα την Πέμπτη το βράδυ, προκαλώντας έτσι μια ανησυχία για απαγόρευση απόπλου των πλοίων. Απο την Παρασκευή όμως αναμένεται και οι άνεμοι να διατηρηθούν μεν ενισχυμένοι αλλά με εντάσεις που θα φθάνουν έως και τα 8 μποφώρ. Υψηλός αναμένεται όμως να είναι και ο κυματισμός στις βόρειες ακτές του νησιού και ιδιαίτερα της δυτικής Κρήτης.