Γλέντι με μαντινάδες

Δεν ήταν όλοι του ΣΥΡΙΖΑ προχθές βράδυ (όπως έγραψα χθες) με τον Αλ. Τσίπρα στο “Μεράστρι”. Μια παρέα με τους Παύλο Πολάκη, Χριστόφορο Βερναδάκη και τον δικό μας τον Σωκράτη Βαρδάκη βρισκόταν στη Ρογδιά, στην ταβέρνα του Χαρίλαου, όπου οι διορισθέντες του ΑΣΕΠ από τον διαγωνισμό του 1998 είχαν συνεστίαση για να το γιορτάσουν.

Μάλιστα, ο Πολάκης που φαίνεται στη φωτο με τον Βαρδάκη, έγραψε στο facebook πως ήταν από τις πιο συγκινητικές βραδιές στη ζωή του.

Ο Παύλος όμως δεν το... διασκέδασε μόνο έτσι. Αντάλλαξε και μαντιναδάκια (μου φαίνεται πως δεν μπορεί ο ένας χωρίς τον άλλον...) με τον Αδωνη.

Ο Πολάκης μέσω του facebook τού έγραψε:

“ΕΣΥ κάνε μηνύσεις...

Εμείς θα το γλεντίζουμε κι όπου το βγάλει η βράση

ή που θα σιάξει η δουλειά ή που θα σιοχαλάσει”.

Δεν άργησε η απάντηση του Αδωνη που έγραψε:

“Κάμε εσύ τα γλέντια σου και πίνε το κρασί σου

μα αν αρθεί η ασυλία του, θα βράσεις στο ζουμί σου”.

Οχι, πέστε μου, ωραία δεν περνάνε;

Κανονικά σήμερα “ΝΕΑ” και “ΕΘΝΟΣ”

Πιστώθηκε χθες βράδυ το δώρο Χριστουγέννων στους λογαριασμούς των εργαζομένων του ΔΟΛ και η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιθυμούν πλέον να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να προχωρήσουν άμεσα σε επαναλειτουργία των εντύπων, των ηλεκτρονικών σελίδων και του ραδιοφώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το αίτημα των σωματείων, όπως είχε διατυπωθεί, έκανε λόγο για καταβολή και άλλων δεδουλευμένων, κάτι τέτοιο μάλλον δεν πρόκειται να ισχύσει. Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η συνέλευση των εργαζομένων και αποφάσισαν να λήξει η απεργία. Έτσι, σήμερα “Τα Νέα” θα κυκλοφορήσουν ξανά.

Από την ομαδική καταβολή του δώρου εξαιρέθηκαν αρχικά οι εργαζόμενοι στον ΒΗΜΑ FM, καθώς τα χρήματα θα δεσμεύονταν υπέρ κάποιων εργαζομένων που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Έτσι, είναι σε εξέλιξη η πίστωση του λογαριασμού κάθε ενός εκ των υπολοίπων εργαζομένων στο ραδιοφωνικό σταθμό χωριστά. Η νέα συνέλευση των εργαζομένων στο ΔΟΛ έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου.

Ομως, και στον “ΠΗΓΑΣΟ” οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την απεργία τους ώς τα τέλη Δεκεμβρίου, προκειμένου να περιμένουν ώστε να μπει ένας ακόμη μισθός οπότε και θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Από αύριο το “ΕΘΝΟΣ” θα είναι στα περίπτερα, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν και όλα τα Μέσα του συγκροτήματος. Θα μου πείτε, τώρα, λύθηκαν τα προβλήματα του Τύπου και των ΜΜΕ; Κάθε άλλο. Οχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά θα οξυνθούν, προβλέπω το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει πια... αέρας για δάνεια (όλα τα ελέγχει η τρόικα) και οι τράπεζες δεν έχουν άλλα λεφτά για... χάσιμο.

Είναι όμως μόνο το οικονομικό; Οχι βέβαια. Είναι κυρίως η αναξιοπιστία που έχει καλλιεργηθεί από τα ίδια τα ΜΜΕ στους αναγνώστες ή τους ακροατές για τα παιχνίδια που παίζονται. Γιατί ποιος, αλήθεια, μπορεί να πει πως δεν υπήρξαν εργολάβοι που έστησαν Μέσα Ενημέρωσης για να εκβιάζουν και να ελέγχουν τα δημόσια έργα (άρα το χρήμα) ή περιπτώσεις που τα ΜΜΕ στα χέρια των ιδιοκτητών τους μετατράπηκαν σε “45άρια” για να εκτελούν συμβόλαια ηθικών και πολιτικών θανάτων;

Τα πρωτοσέλιδα για τον “γιο του αγωγιάτη” και τη “Ντόλι” δεν θα αποτελούν για πάντα μόνο το όνειδος για τη δημοσιογραφία, αλλά φοβάμαι πως θα βάλουν και την... ταφόπλακα σ’ αυτό που ονομάστηκε σύστημα διαπλεκόμενης ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Απέναντι όμως σ’ αυτό το σύστημα υπήρξαν και υπάρχουν και οι παραδοσιακοί εφημεριδάδες χωρίς άλλες επιχειρήσεις, που επιμένουν σαν τους ρομαντικούς ποιητές να κοιτούν ακόμη τον κόσμο στα μάτια.

Αρα δεν είμαστε όλοι στο ίδιο τσουβάλι...

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προανακριτική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων.

Οι παρανομίες, όπως μαθαίνω, είναι καραμπινάτες...

ΤΟ ΔΝΤ

Θα δούμε κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της στήλης πως το ΔΝΤ θα μείνει ως “τεχνικός σύμβουλος” και δεν θα βάλει λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χθες πάντως ο Τόμσεν (με τον Ομπσφελντ) επανήλθε και επιμένει για νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να τ’ αντέξει αυτά;

Η ΔΙΩΞΗ

Την ώρα που ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη φαίνεται να διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του και οι εκατοντάδες εργαζόμενοί του βρίσκονται στον «αέρα», αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, ο ισχυρός άνδρας του άλλοτε κραταιού οργανισμού καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε στον κ. Ψυχάρη ποινική δίωξη για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η δίωξη ασκήθηκε καθώς απ' ό,τι φαίνεται ο εκδότης δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει ποσό ύψους περίπου 45 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί έρευνα από το ΚΕΦΟΜΕΠ που συνέταξε πόρισμα μετά τον έλεγχο που διενήργησε στα εισοδήματα του εκδότη. Κατά τον έλεγχο, που αφορούσε στο διάστημα από το 2000 και μετά, εντοπίστηκε ποσό περίπου 45 εκ. ευρώ, το οποίο δεν δικαιολογούνταν.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Μια χαλαρή συνάντηση είχαν χθες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, στους διαδρόμους της Βουλής, μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΦΠΑ στα νησιά.

Μάλιστα, αναφορά έγινε και στο ποδόσφαιρο με αφορμή τον χθεσινό αγώνα του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Εθνική Ομάδα Αστέγων.

«Είδα ότι έπαιξες ποδόσφαιρο σήμερα. Έβαλες κανένα γκολ;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη. «Εντάξει, ό,τι μπορέσαμε κάναμε», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ανέφερε μάλιστα: «Προσπαθώ να πηγαίνω μια φορά την εβδομάδα».

ΜΥΛΟΣ

Από χθες έγραψα πως οι “θεσμοί” ζητούν γραπτές δεσμεύσεις από την Ελλάδα (και εξηγήσεις) για την υπόθεση του επιδόματος στους συνταξιούχους. Τώρα μαθαίνω πως οι δικοί μας (ο Τσακαλώτος) ζητούν γραπτώς τα ερωτήματα των Ευρωπαίων επί των οποίων θα δώσουν διευκρινίσεις. Λίγο σαν μύλο βλέπω την κατάσταση...

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο κ. Χαράλαμπος Σαββάκης, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ορίστηκε αντιπρόεδρος στο νέο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας.

ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ

Από τις... γόνδολες, τις αγκαλιές και τα φιλιά στη Βενετία, στο διαζύγιο και τις αποζημιώσεις για το άλλοτε λαμπρό ζεύγος Κλούνεϊ.

Κοίτα να δεις που είχε γίνει ως... ζεύγος το πρότυπο για τους δικούς μας τσουτσουνόγατους...

Πάει, χάλασε ο κόσμος!

ΠΩΣ;

Λοιπόν κόψτε την πλάκα και σκεφτείτε λογικά όλοι όσοι ελπίζετε πως μπορεί να... γυρίσει ο τροχός της οικονομίας και να... παραχθεί πλούτος σ’ αυτή τη χώρα. Πώς παράγεται το ρευστό; Από τις εξαγωγές της χώρας, τον τουρισμό, τις επενδύσεις ξένων και από τον δανεισμό του κράτους. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει, τουλάχιστον νόμιμος. Βάλτε τα κάτω για να δούμε πού βρισκόμαστε όταν αυτός ο τόπος ουσιαστικά δεν παράγει (ανταγωνιστικά) σχεδόν τίποτα.

ΤΟ ΚΕΡΑΣΜΑ

Ρακή δικής του παραγωγής με ξεροτήγανα και καλτσούνια κέρασε χθες τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο βουλευτής Βασ. Κεγκέρογλου. Ε, πώς αλλιώς θα αντάλλαζαν τις ευχές;

ΠΟΣΟ;

Σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τις εκλογές στη Γερμανία (και την επανεκλογή της Μέρκελ) το προχθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο;

Οι πολιτικοί παρατηρητές στη γερμανική πρωτεύουσα εκτιμούν πως η επίδρασή του θα είναι σοβαρή με ορατό τον κίνδυνο να χάσει η Μέρκελ τις εκλογές...