Ξανά το ίδιο σκηνικό για να στείλουν μήνυμα

Είναι αλήθεια πως από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις παροχές (επίδομα σε συνταξιούχους και μέτρα για τη νησιωτική πολιτική) υπήρξαν αντιδράσεις από Βρυξέλλες και Γερμανία. Χθες όμως οι αντιδράσεις έγιναν επίσημες. Ταυτόχρονα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξαν επίσημα πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με την συμφωνία και ότι θα παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Θα δούμε βέβαια ποιοι και πώς το αποφάσισαν (χωρίς να συγκληθεί το Eurogroup) αλλά ένα είναι βέβαιο. Οι απ’ έξω (στήνοντας ξανά το ίδιο σκηνικό), στέλνουν το μήνυμα (προς εμάς, μέσα) πως όποια κυβέρνηση κι αν εκλέγεται, εμείς θα κυβερνούμε ουσιαστικά τη χώρα!

Αν έτσι σκέφτονται, τότε και επικίνδυνο είναι (για τη δημοκρατία) και σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγεί τη χώρα... Βέβαια, δανειστές είναι και προφανώς θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά που έχουν δώσει, αλλά το να αποπληρώνουμε εμείς κανονικά τις δόσεις των δανείων και αυτοί ν’ απαιτούν τη λιμοκτονία (μόνο για τιμωρία) ενός ολόκληρου λαού, αυτό ξεπερνά τα όρια της λογικής, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης για την οποία δήθεν κόπτεται η Ευρώπη. Θα δούμε όμως τι θα παιχτεί αύριο αλλά και τις επόμενες μέρες... Ενα είναι βέβαιο. Δεν θα οδηγηθούν σε ρήξη (σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία) με την Ελλάδα, κι αυτό για πολλούς λόγους...

(Σημειώνω πάντως πως η δήθεν καθυστέρηση στην εκτέλεση των μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν έχει πρακτική σημασία, γιατί οι αποφάσεις έτσι κι αλλιώς θα ληφθούν στα μέσα ή στο τέλος του Ιανουαρίου)

ΤΟ ΗΞΕΡΕ;

Ο Γιούνκερ δεν έχει βέβαια μιλήσει ακόμη, αλλά μια πληροφορία που διακινήθηκε χθες βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία ανέφερε πως ήταν ενήμερος (μέσω του Σχοινά) για την κίνηση του πρωθυπουργού και είχε εκφράσει την άποψη πως δεν ήταν αντίθετη με την δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους δανειστές.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κύκλοι πάντως του δικού μας υπουργείου Οικονομικών απάντησαν χθες στον Σόιμπλε και τους λοιπούς επισημαίνοντας:

“Προφανώς όλα τα θέματα, οι μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης”.

Ψύχραιμο βλέπω τον Τσακαλώτο, αφού ξέρει πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται κανονικά στην Αθήνα.

ΟΝΕΙΔΟΣ!

«Η απόφαση της ευρωζώνης αποτελεί όνειδος. Πίσω από αυτή την απόφαση είναι το κακό χέρι του Σόιμπλε. Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσεις τα δίκαια και αναγκαία κοινωνικά μέτρα, όπως η υποστήριξη σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, με το ζήτημα του χρέους.

Πολλοί εξέχοντες οικονομολόγοι και το ΔΝΤ αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ζητούν το τέλος της λιτότητας σε αυτή τη χώρα. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη συνεισφέρει πολλά. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κυρώσεις, αλλά επενδύσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να επανεξετάσουν αυτή την επιβλαβή απόφαση για το καλό του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε πολιτική δράση για να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο πρόεδρος των Σ&Δ Τζιάνι Πιτέλα.

Η ΕΝΤΟΛΗ

Εντολή να γίνει ονομαστική ψηφοφορία σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την 13η σύνταξη και τον ΦΠΑ στα νησιά Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αμέσως μόλις προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες, όπου έχει μεταβεί για κρίσιμες συναντήσεις και συνομιλίες με τους ηγέτες των εταίρων μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την κίνηση αυτή, γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση θα ψηφίσει την 13η σύνταξη και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά και θέλει να χρησιμοποιήσει την ευρύτερη αποδοχή των παροχών από τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, ως μέσο πίεσης για τους δανειστές.

Η... ΟΡΓΗ

Το γράψαμε και χθες πως οι δανειστές έχουν γίνει “μαλλιά - κουβάρια”. Σχεδόν ταυτόχρονα όμως (χθες δηλαδή) βγήκε δημόσια κι ένας σύμβουλος της Μέρκελ και δήλωσε πως το ΔΝΤ του σπάει τα νεύρα!

Μιλώντας στην “Ντόιτσε Βέλε” ο Μιχαέλ Στίμπγκεν δήλωσε:

“Καλύτερα θα ήταν για το ΔΝΤ να σκεφτεί και να αποφασίσει επιτέλους, εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα, αντί να σκορπά προτάσεις. «Αυτό που μου σπάει τα νεύρα είναι ότι το Ταμείο έχει αναλάβει την ίδια υποχρέωση έναντι της Ελλάδας, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η ΕΕ. Γι' αυτό θέλω να ακούω πιο εποικοδομητικές προτάσεις». Η οργή του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού αντανακλά βέβαια τα αισθήματα που τρέφουν για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι άλλοι κομματικοί του σύντροφοι αυτήν την εποχή”.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Εχουμε ή όχι αποδεχθεί ως χώρα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια; Ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ν. Βρούτσης παρουσίασε χθες ένα έγγραφο που αναφέρεται σ’ αυτό, αλλά η κυβέρνηση το διαψεύδει επισήμως επισημαίνοντας:

«Το κείμενο που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, και υποστηρίζει ότι η χώρα έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% για μια 10ετία, αποτελεί Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν, όπου πράγματι αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Υπάρχει, όμως, και άλλη Έκθεση Συμμόρφωσης, αυτή του ΔΝΤ, που αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%! Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την ελληνική κυβέρνηση! Ούτε της Κομισιόν με το 3,5%, ούτε του ΔΝΤ με το 1,5%! Γι’ αυτό και δεν υπογράφονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχεται αυτές τις υποθέσεις για τα πλεονάσματα, διεκδικώντας μια βιώσιμη λύση για το χρέος».

Θα δούμε και γι’ αυτό το θέμα (είναι πολύ σοβαρό) τι εξέλιξη θα έχει τις επόμενες μέρες.

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Προχθές ο Βαρουφάκης αποκάλυψε τι του είχε πει ο Σόιμπλε για τον Σαμαρά. Χθες όμως έκανε νέες αποκαλύψεις λέγοντας πως ο Σόιμπλε δεν έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Αλ. Τσίπρα. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας είπε:

“Η αντιμετώπιση του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του από το Βερολίνο ήταν απαράδεκτη. Είχαν κάνει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και υπήρχε μεγάλη στήριξη στον Σαμαρά μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2014 το Βερολίνο δεν ήταν πια διατεθειμένο να κρατήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά».

ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ

Εκλέχθηκαν τα μέλη του νέου Υπηρεσιακού Συμβουλίου των υπαλλήλων των Δήμων του νομού Ηρακλείου, το οποίο αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για τους εργαζόμενους, με γνωμοδοτικό ή αποφασιστικό ρόλο για μια σειρά αποφάσεων των διοικήσεων των δήμων, σε θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων.

Από το «Διαδημοτικό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» των μονίμων υπαλλήλων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου, που πήρε το 55,7% των ψήφων, εκλέχθηκαν ηα κα Ρένια Δρόσου ως τακτικό μέλος και ο κ. Κώστας Καλαθάκης ως αναπληρωματικό μέλος.

Αντίστοιχα από το ψηφοδέλτιο «Όλοι Μαζί» που συγκέντρωσε το 36,7% των ψήφων του εκλογικού σώματος, εκλέγεται ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ως τακτικό μέλος και αναπληρωματικό μέλος ο Γιώργος Στρατήγης. Τέλος εκλέγεται ο Γιώργος Μοχιανάκης ως μεμονωμένος υποψήφιος που θα εκπροσωπεί τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ

Ναι, εντάξει, μπάχαλο τα ‘κανε χθες ο Ζουράρης με τα περί των νησιών (και να χάσουμε λέει ένα δεν πειράζει, γιατί θα το ξαναπάρουμε... Τη γλώσσα μας όμως δεν πρέπει να χάσουμε...).

Εσπευσε όμως να διευκρινίσει πως η συγκεκριμένη αναφορά έγινε “καθ’ υπερβολή” ως λόγιος που είναι.

ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ

Μια «κρυφή» διάταξη στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα φέρνει μεγάλες αλλαγές για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ουσιαστικά πραγματοποιείται η περιβόητη “on line” διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με την εφορία.

Ετσι, πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι την υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των τιμολογίων, των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και των λοιπών φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν έχουν από το επόμενο έτος πάνω από 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ

Συνεχίζουν με τα... δώρα απάτη και τις δήθεν προσφορές, μετά τις κάρτες και τα διακοποδάνεια που έχουν καταστρέψει κόσμο, τώρα οι τηλεφωνικές ενοχλήσεις του κόσμου (γίνονται σε ώρες κοινής ησυχίας) οι οποίες είναι από τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με το απατηλό κόλπο της “έκπτωσης που δικαιούστε”!

Ετσι πιστεύουν ότι θα τσιμπήσουν οι αφελείς;

Ενας εισαγγελέας δεν υπάρχει;