Οι αεροπορικές επιδρομές και οι σφοδροί βομβαρδισμοί έσπειραν τον πανικό χθες στους κατοίκους του Χαλεπιού που αναζητούσαν μάταια καταφύγιο να κρυφτούν, μετά την αναστολή της συμφωνίας που προέβλεπε την απομάκρυνσή τους από τις τελευταίες ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών αναζωπυρώθηκαν και κλιμακώθηκαν έπειτα από μια παύση πολλών ωρών που επρόκειτο να επιτρέψει σε χιλιάδες αμάχους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και στο χείλος του λιμού, να μπορέσουν να εξέλθουν από τις ελάχιστες πλέον συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η νέα κλιμάκωση της βίας οδήγησε πολλούς τρομοκρατημένους κατοίκους να αρχίσουν να τρέχουν στους δρόμους αναζητώντας εναγωνίως καταφύγιο, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, που είδε πολλούς τραυματίες.

Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να κρυφτούν στις εισόδους των κτιρίων. Ο ανταποκριτής του AFP μετέδωσε ότι είδε ένα άρμα μάχης του συριακού στρατού να ανοίγει πυρ εναντίον των ανταρτοκρατούμενων τομέων, ενώ την ίδια ώρα η πολεμική αεροπορία της Συρίας συνέχιζε έως αργά το απόγευμα να σφυροκοπά την περιοχή στο νότιο τμήμα της πόλης.

«Η κατάσταση είναι τρομακτική», είπε ο αντάρτης Μοχάμαντ αλ Κατίμπ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Χαλέπι.

«Οι τραυματίες και νεκροί κείτονται στους δρόμους, κανείς δεν τολμά να τους απομακρύνει. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επιστρέψαμε στην πρότερη κατάσταση» επισήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η απώλεια του ελέγχου του Χαλεπιού θα σηματοδοτήσει το τέλος της εξέγερσης σε αυτήν την πόλη σύμβολο, το ανατολικό τμήμα της οποίας κατέλαβαν οι αντάρτες το 2012.

Αντιθέτως, θα πρόκειται για την σημαντικότερη νίκη για τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τη Ρωσία και το Ιράν, μετά την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση της εκκένωσης των αμάχων και της δυνάμεων της αντιπολίτευσης από το ανατολικό Χαλέπι όσο το δυνατόν συντομότερα, έγινε γνωστό από πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν την ανάγκη να αποφευχθούν οι παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προσφέρει προσωρινό καταφύγιο και ανθρωπιστική βοήθεια μετά το άνοιγμα των ασφαλών διαδρόμων.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ανταρτών, η κυβέρνηση και το Ιράν «θέλουν να συνδέσουν την συμφωνία» με την άρση της πολιορκίας από τους αντάρτες των χωριών Φούα και Κεφράγια, που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά). Αυτά τα χωριά τα βομβάρδισαν οι αντάρτες νωρίτερα χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια πλευρά που πρόσκειται στην συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε τους αντάρτες ότι προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα απομακρυνθούν από 2.000 σε 10.000.