Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο Δήμος Ηρακλείου από τις αλλεπάλληλες αναβολές της προκήρυξης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που όπως αποδεικνύεται έχει προκαλέσει σημαντικές παράπλευρες απώλειες. Συγκεκριμένα, εκτός από τους 401 εργαζόμενους που στερείται ο Δήμος Ηρακλείου (από την καθυστέρηση της προκήρυξης) καταγράφεται μεγάλη απροθυμία των ανέργων να συμμετέχουν σε δίμηνα προγράμματα εργασίας, αφού οι περισσότεροι προσπαθούν να μαζέψουν όσο το δυνατό περισσότερο χρονικό διάστημα ανεργίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στα προγράμματα των μακροχρόνια ανέργων που μπορούν να τους εξασφαλίσουν περισσότερο χρονικό διάστημα δουλειάς το οποίο θα είναι οκτάμηνης διάρκειας.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος δεν κρύβει τη σφοδρή δυσφορία του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα σε σχέση με την προκήρυξη του προγράμματος. Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου έχει εγκλωβιστεί στην ανακοίνωση μιας προκήρυξης που συνεχώς σύρεται από αναβολή σε αναβολή. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις αφενός στο Δήμο Ηρακλείου που στερείται τη βοήθεια 401 συμβασιούχων για ένα διάστημα οκτώ μηνών και αφετέρου σε εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται εγκωβισμένοι στα δίχτυα της μακροχρόνιας ανεργίας και δεν έχουν διέξοδο για να βρουν δουλειά. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, αναγκάζονται να γυρίζουν την πλάτη στις δίμηνες συμβάσεις εργασίας αναμένοντας την προκήρυξη του προγράμματος της μακροχρόνιας ανεργίας, επειδή θα τους εξασφαλίσει για ένα οκτάμηνο δουλειά… Έτσι προτιμούν να μαζεύουν χρόνο ανεργίας, για να κατακτήσουν μια καλύτερη θέση στην “επετηρίδα” καθώς έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες ένταξης στα προγράμματα της μακροχρόνιας ανεργίας τα οποία μπορούν να τους εξασφαλίσουν μεγαλύτερης διάρκειας επαγγελματική απασχόληση… Όπως σημειώνει ο κ. Βαρδαβάς, η κατάσταση αυτή αναδεικνύει άλλη μια δραματική όψη της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει στα όρια της απόγνωσης δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στον ιστό της μακροχρόνιας ανεργίας και δεν βρίσκουν επαγγελματική διέξοδο από πουθενά… Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν η προκήρυξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για την οκτάμηνη απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων οδηγείται από αναβολή σε αναβολή με ευθύνη του υπουργείου που δεν παίρνει πρωτοβουλία να αντιμετωπίσει δυναμικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Η βασική εμπλοκή που υπάρχει στο πρόγραμμα αφορά στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός Δήμων δεν κατέθεσαν εγκαίρως τις προτάσεις τους στο υπουργείο σε σχέση με τον αριθμό των ανέργων που διεκδικούν και τις κενές θέσεις που έχουν ανάγκη να καλυφθούν. Το γεγονός ότι δεκάδες Δήμοι δεν συμπλήρωσαν εγκαίρως τα στοιχεία της ηλεκτρονικής φόρμας του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που είχε αναρτήσει το υπουργείο είχε ως αποτέλεσμα όλος ο σχεδιασμός να πάει πίσω. Παρά το γεγονός ότι Δήμοι όπως το Ηράκλειο που συμπλήρωσαν εγκαίρως την ηλεκτρονική λίστα ζητούσαν από το αρμόδιο υπουργείο να πάρει πρωτοβουλία και να μην επιτρέψει και άλλη χρονοτριβή, το αίτημα δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα να βαλτώσει η πορεία του προγράμματος πανελλαδικά.

Η αναβλητικότητα αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη πίεση στο Δήμο Ηρακλείου, όχι μόνο επειδή έχει ανάγκη το προσωπικό αυτό, αλλά και επειδή είναι δεκάδες οι άνεργοι που περιμένουν να πιάσουν δουλειά έστω για οκτώ μήνες. Και να βγάλουν ένα μεροκάματο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους και στόχος του είναι σύμφωνα με το υπουργείο η αντιμετώπισητης της ανεργίας και η επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων με την αγορά εργασίας, η προαγωγή της κοινής ωφέλειας σε τοπικό επίπεδο μέσω της σύζευξης των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων.

Όπως σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βαρβαδάς, “είναι πολύ μεγάλες οι πιέσεις που δεχόμαστε από κόσμο που δεν έχει δουλειά και βρίσκεται αντιμέτωπος με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης...”. Και είναι απολύτως φυσικό να συμβαίνει αυτό, όσο η ανεργία και ειδικά στους νέους ανθρώπους “χτυπάει κόκκινο” καθώς η αγορά εργασίας συρρικνώνεται συνεχώς. Δυστυχώς έχει διαμορφωθεί η αίσθηση ότι υπεύθυνος για την αναβλητικότητα αυτή είναι ο Δήμος Ηρακλείου. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα… ”.