Τις ύποπτες διασυνδέσεις της οικογένειας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το Ισλαμικό Κράτος αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks με τη δημοσίευση περισσότερων από 57.934 ηλεκτρονικών επιστολών του γαμπρού του «σουλτάνου» της Τουρκίας με θέμα την αγοραπωλησία πετρελαίου από εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις επιστολές ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι σύζυγος της κόρης του Τούρκου προέδρου Εσρά, διατηρούσε διασυνδέσεις με εταιρεία που εισήγαγε πετρέλαιο από εδάφη του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Όπως προκύπτει από τα email, ο Αλμπαϊράκ φέρεται ως ο «ανεπίσημος» ιδιοκτήτης της εταιρίας πετρελαίου Powertrance, η οποία μετέφερε στην Τουρκία το «μαύρο χρυσό» από περιοχές που ελέγχονταν από την τρομοκρατική οργάνωση. 

Μάλιστα, ο γαμπρός του Ερντογάν φέρεται να έχει αξιοποιήσει ένα «παράθυρο» σε νόμο της τουρκικής κυβέρνησης που από το 2011 απαγορεύει τις μεταφορές πετρελαίου με κάποιες εξαιρέσεις.

Ο Αλμπαϊράκ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ύποπτη επαφή με την εταιρεία, αλλά τα email που δημοσιεύθηκαν αποδεικνύουν το αντίθετο.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά δέχθηκε καταγγελίες από τη Μόσχα για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές, τις οποίες απέρριψε.