Ανατροπές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνει το 2017, χωρίς πάντως ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ να αλλάζει. Στη θέση των αντικειμενικών τιμών έρχεται το σύστημα Αυτόματου Προσδιορισμού της Αξίας των Ακινήτων.

Θα στηρίζεται στην πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων και θα ανανεώνεται με νέα στοιχεία κάθε τρίμηνο.Με τις αντικειμενικές τιμές συνδέονται 30 φόροι και τέλη και κυρίως ο ΕΝΦΙΑ .Εξετάζεται να επεκταθούν οι απαλλαγές, να εφαρμοστούν προοδευτικοί συντελεστές επί του συνόλου της περιουσίας, να μεταφερθεί βάρος στις μεγάλες περιουσίες. Παραμένει ωστόσο ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Στις μεταβιβάσεις η αναστολή του φόρου υπεραξίας θα ισχύσει και το 2017. Στις τουριστικές μισθώσεις κατοικιών έρχεται ο φόρος 5% για κάθε διανυκτέρευση ενώ οι εισπράξεις θα φορολογούνται όπως τα εισοδήματα από ενοίκια. Ανάλογα με το ύψος αυτού του εισοδήματος ο φόρος είναι 15,35 και 45%.

Οι φόροι κατοχής, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών θα μπορούν να συμψηφίζονται με την εκχώρηση ακινήτου στην εφορία. Η επιλογή του ακινήτου θα γίνεται από την εφορία.