Του Γιάννη Βλάχου*

Χάρη στην πολιτική του ΤΕΙ Κρήτης για την διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών του με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, μετά από επαφές που είχε το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων, έλαβε πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας να το επισκεφτεί εκπρόσωπος του ΤΕΙ προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ERASMUS + . Ο ομότιμος καθηγητής Dr .Γιάννης Βλάχος, στέλεχος του ΓΔΣ του ΤΕΙ Κρήτης που διετέλεσε συντονιστής του προγράμματος Εrasmus για περισσότερο από 25 χρόνια, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε επαφές με καθηγητές και στελέχη του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου με τους οποίους συζήτησαν τη δυνατότητα ανταλλαγής εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών με το πρόγραμμα Erasmus+.Κατά την σύντομη παραμονή μου στην Ισλανδία είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την όμορφη πρωτεύουσα Ρέυκιαβικ καθώς και ορισμένες περιοχές στο εσωτερικό της νησιωτικής αυτής χώρας, για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά. Η Ισλανδία, εκτός από τον βακαλάο της που γνωρίζουμε πολύ καλά, ήρθε στην επικαιρότητα το 2010 λόγω της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου Eyjafjallajokull που προκάλεσε χάος στην αεροπορικές επικοινωνίες λόγω διακοπής των πτήσεων εξ αιτίας του νέφους που κάλυψε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και όχι μόνο.

Η Ισλανδία είναι ένα μεγάλο νησί στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό κοντά στον αρκτικό κύκλο, με 330 χιλιάδες κατοίκους και έκταση 103 000 τετρ. χλμ. το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης μετά την Μ. Βρετανία. Χαρακτηρίζεται από απίστευτη ποικιλία τοπίων, με απέραντες εκτάσεις που μοιάζουν σαν να είναι από άλλο πλανήτη, με βουνά, πεδιάδες, ηφαίστεια και παγετώνες. Το 65% της έκτασης της είναι τούνδρα με ηφαιστειακά πετρώματα λάβας, το 15% παγετώνες και μόνο το υπόλοιπο 20 % έχει βλάστηση. Το κλίμα της είναι γενικά ψυχρό αλλά το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) κάνει το κλίμα πιο ήπιο, με μέση θερμοκρασία στη πρωτεύουσα Ρέυκιαβικ 12 βαθμούς τον Ιούλιο και -1 τον Φεβρουάριο.

Η πρωτεύουσα Ρέυκιαβικ έχει πληθυσμό 170 χιλιάδων, δηλαδή τον μισό πληθυσμό της χώρας. Η πόλη είναι μια ήσυχη και ασφαλής πόλη, με πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα, με όμορφα χαρούμενα χρωματιστά κτήρια πολλά μουσεία, πλατείες, πάρκα, λίμνες και 8 γεωθερμικές δημοτικές πισίνες! Μόλις 40 χλμ έξω από το Ρέυκιαβικ υπάρχει το πιο διάσημο γεωθερμικό spa, το Blue Lagoon, μια λιμνοθάλασσα 5000 τμ με ζεστά νερά πλούσια σε μέταλλα, θείο και πυρίτιο. Η αρχιτεκτονική της πόλης χαρακτηρίζεται από δυο εντυπωσιακά κτήρια, τον Καθεδρικό Ναό Hallgrimur που φαίνεται απ όλα τα σημεία της πόλης και το μοντέρνο κτίριο της Όπερας Harpa στο Λιμάνι.

Καλλιτεχνικά φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, λαβαίνουν χώρα σχεδόν όλο το χρόνο, και μπουτίκ με εγχώρια προϊόντα συναντάς στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που σφύζει από τουρίστες όλο το χρόνο. Η πόλη έχει έντονη νυκτερινή ζωή με πολυάριθμα καφέ, και εστιατόρια που οι τιμές τους είναι απλησίαστες! Μια μπύρα στοιχίζει 8 ευρώ και ένα μέτριο δείπνο 50 ευρώ! Απλησίαστες και οι τιμές των ξενοδοχείων για το λόγο αυτό οι τουρίστες προτιμούν τους ξενώνες (Guesthouses). Ο μέσος κατώτατος μισθός είναι περίπου 1700 ευρώ.

Ο τουρισμός και ειδικά ο φυσιολατρικός τουρισμός είναι ο κυριότερος πόλος έλξης αυτής της χώρας, με 1.8 εκατομμύρια τουρίστες το 2015, ενώ το 2010 ήταν μόλις 200 χιλιάδες! Μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλου και μοναδικού κάλλους! Η φύση σε όλο το μεγαλείο της.

Απέραντες εκτάσεις ηφαιστειογενούς τούνδρας με πετρώματα λάβας καλυμμένα με βρύα δημιουργούν ένα σεληνιακό τοπίο, που διακόπτεται από θερμοπίδακες νερού, ενεργά ηφαίστεια, παγετώνες, καταρράκτες, ενώ τις απόκρημνες βραχώδεις ακτές κτυπούν τα τεράστια κύματα του Ατλαντικού. Τα στοιχεία της φύσης, ηλιοφάνεια, έντονες βροχές, και θυελλώδεις άνεμοι εναλλάσσονται μέσα στη μέρα και από μέρος σε μέρος κάνοντας τον καιρό εντελώς απρόβλεπτο!. Η χώρα αυτή είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που έχω επισκεφτεί.

Τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να επισκεφτεί κανείς την Ισλανδία, με θερμοκρασίες από 10 έως 14 C, ενώ τον Ιούνιο και Ιούλιο δεν νυκτώνει σχεδόν ποτέ με τον ήλιο του μεσονυκτίου να δύει για λίγο τα μεσάνυκτα και να ανατέλλει ξανά γύρω στις 3 το πρωί.. Όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν οι νύκτες από τον Σεπτέμβριο μέχρι την άνοιξη , με λίγες ώρες αμυδρό φως στην διάρκεια της μέρας, έχεις την ευκαιρία να δεις το καταπληκτικό και απόκοσμο θέαμα του Aurora borealis, δηλαδή το Βόρειο Σέλας! Είναι ένα φαινόμενο να εμφανίζεται στον καθαρό νυκτερινό ουρανό με εντυπωσιακούς σχηματισμούς και χρώματα! Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο που γίνεται ορατό σε καθαρό ουρανό τις νύκτες του χειμώνα προκαλείται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπονται από τον ήλιο και συγκρούονται με αέρια σωματίδια της γήινης ατμόσφαιρας.

Είχα την τύχη να δω αυτό το μοναδικό φαινόμενο σε μια βραδιά που υπήρχε πρόβλεψη για έντονη εμφάνιση του φαινομένου, και ο δήμαρχος της πόλης έκλεισε τα φώτα της πόλης για 3 ώρες ώστε να μπορεί ο κόσμος να απολαύσει και να παρατηρήσει κανείς το βόρειο σέλας (northern lights).

Όσον αφορά τους ανθρώπους, απογόνους των Βίκινγκς, είναι ήσυχοι, φιλικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τον τουρίστα. Η χώρα είναι από τις πιο ασφαλείς της Ευρώπης και στους δρόμους δεν βλέπεις επαίτες ούτε άστεγους και οι λίγοι μετανάστες ή πρόσφυγες που έρχονται εδώ τυγχάνουν πολύ καλής μεταχείρισης και κοινωνικής πρόνοιας. Η περιορισμένη μετανάστευση οφείλεται κυρίως στην απομονωμένη θέση της Ισλανδίας και έτσι ο πληθυσμός της παρουσιάζει μεγάλη γενετική ομοιομορφία. Η επίσημη γλώσσα είναι η Ισλανδική και κυριότερη θρησκεία ο Λουθηρανισμός. Οι πρώτοι άποικοι ήταν Σκανδιναβοί, Νορβηγοί Βίκινγκς που ήρθαν τον 9ο και 10ο αιώνα και το πρώτο Ισλανδικό κράτος ιδρύθηκε το 930 μέχρι τον 1262 οπότε και υποτάχτηκαν στην Μοναρχία της Νορβηγίας και στη συνέχεια έγιναν αποικία της Δανίας. Το σύγχρονο ισλανδικό κράτος έγινε ανεξάρτητο το 1944. Σήμερα έχουν προεδρευόμενη δημοκρατία και δεν ανήκουν στην ΕΕ αν και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα επικυρωθούν μόνο μετά από δημοψήφισμα.

Η Ισλανδία πέρασε από μια μεγάλη οικονομική κρίση το 2008 - 2009 αλλά σήμερα έχει πλήρως ανακάμψει και θεωρείται από τις πιο πλούσιες χώρες. Η οικονομία της βασίζεται στην αλιεία και στην άφθονη υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενεργεία. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται πολύ ο τουρισμός και κυρίως ο οικοτουρισμός και η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία στο Ρέυκιαβικ που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στα φυσικά αξιοθέατα της χώρας και τα εθνικά πάρκα. Οι εκδρομές περιλαμβάνουν την νοτιοδυτική ακτή με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, τους παγετώνες και την λιμνοθάλασσα με τους τεράστιους πάγους, τη δυτική πλευρά με τις άγριες βασαλτικές βραχώδεις ακτές, τους θερμοπίδακες Geyser, και το βόρειο τμήμα με τα καταπληκτικής ομορφιάς φιόρδ και ψαροχώρια. Εκεί βρίσκεται και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισλανδίας, το Ακουρέιρι. Μια βόλτα με καραβάκια από τα λιμανάκια της χώρας στον αρκτικό ωκεανό στο βορρά, δίνουν την ευκαιρία να δεις φάλαινες να πηδούν μέσα από το νερά και φώκιες να κολυμπούν τριγύρω σου.

Η γεωθερμική και η υδροηλεκτρική ενέργεια της χώρας χρησιμοποιείται για την θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερα από το 90% των σπιτιών παρέχοντας έτσι μια καθαρή ενέργεια που εξασφαλίζει ένα περιβάλλον χωρίς μόλυνση. H ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται επίσης για την θέρμανση και φωτισμό των θερμοκηπίων στα οποία καλλιεργούν λαχανοκομικά και ανθοκομικά είδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πανίδα της Ισλανδίας. Διασχίζοντας την ενδοχώρα βλέπεις κοπάδια προβάτων να βόσκουν καθώς και τα περίφημα ισλανδικά άλογα, μικρόσωμα και μυώδη ζώα με μεγάλη αντοχή, τα όποια έφεραν μαζί τους οι Βίκινγκς πριν 1000 χρόνια και πολύ φιλικά. Υπάρχουν επίσης πάνω από 300 είδη πουλιών, κυρίως θαλασσοπούλια και πολλά από αυτά είναι σπάνια.

Oι Ισλανδοί περηφανεύονται για το νερό τους που θεωρείται το πιο καθαρό νερό στο κόσμο. Το πόσιμο νερό είναι χωρίς προσμίξεις ή βαρέα μέταλλα και μπορείς να πιεις το κρύο νερό άφοβα από οπουδήποτε. Το ζεστό νερό που προέρχεται από γεωθερμικές πηγές συχνά μυρίζει θείο και τροφοδοτεί τις πισίνες της πόλης.

Η μετάβαση στο Ρέυκιαβικ γίνεται αεροπορικώς από Αθήνα μέσω κάποιας άλλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας γιατί δεν υπάρχει απ ευθείας σύνδεση, με διάρκεια πτήσεων συνολικά 8 ωρών και με τιμές που κυμαίνονται από 450 έως 750 ευρώ. Είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να την επισκεφτεί, γιατί έχει πολλά να προσφέρει.

* O Dr Γιάννης Βλάχος είναι ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης