Του Γιάννη Ζωράκη

Καμία σχέση με παλαιότερα χρόνια δεν έχει η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης στο Ηράκλειο, παρά το κρύο, τη στιγμή που μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές. Το τελευταίο τριήμερο, η ζήτηση στο πετρέλαιο είναι αυξημένη, αλλά όχι σε ποσοστά που να βεβαιώνεται μια πολύ μεγάλη άνοδος. Οι κύκλοι της αγοράς εκφράζουν σημαντικούς φόβους μάλιστα, πως η τεράστια φορολογία, αλλά και το αρκετά αρνητικό κλίμα στην αγορά, θα έχουν ως αποτέλεσμα το αρνητικό πρόσημο αναφορικά με τη ζήτηση του πετρελαίου.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει μια άνοδο στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης. «Σε καμία περίπτωση όμως η ζήτηση δεν είναι ίδια με παλαιότερες χρονιές» προσθέτει ο κ. Σαμόλης που διευκρινίζει πως τα τεράστια κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας, που έχουν γίνει σταθερά αυξανόμενα πλέον, έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο κλίμα φόβου, που οι καταναλωτές κατά πρώτον δεν έχουν χρήματα και θέρμανση και κατά δεύτερον αναβάλλουν κάθε αγορά. Πέρα όμως από τη μη αναμενόμενη ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, τόσο οι πρατηριούχοι καυσίμων, όσο όμως και οι καταναλωτές αναμένεται πολύ σύντομα να έρθουν αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις, λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. «Φαίνεται ότι από σήμερα κιόλας θα έρθουν αυξήσεις από τις εταιρείες και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε» σημειώνει ο κ. Σαμόλης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων θα προσπαθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν να συγκρατήσουν τις τιμές, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα είναι πάρα πολύ δύσκολο.

«Κι εμείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ αρνητική συγκυρία» αναφέρει ο κ. Σαμόλης ο οποίος και τονίζει:

«Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος υφίσταται τεράστια προβλήματα και προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με την κοινωνία. Μέχρι στιγμής έχουμε συμπιέσει υπερβολικά κάθε περιθώριο κέρδους μας και προσπαθούμε να συγκρατήσουμε με κάθε τρόπο τις τιμές. Αν όμως οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες, όπως αναμένεται, λόγω των διεθνών τιμών, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Στόχος είναι να υπάρχει μια συγκράτηση τιμών, αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».