Με την παράσταση «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή», η οποία ανέβηκε για δύο συνεχείς χρονιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έρχεται στο Ηράκλειο, η καλλιτεχνική ομάδα Κοπέρνικος, γνωστή για τα θεατρικά της έργα για παιδιά, στο πλαίσιο της περιοδείας της ανά την Ελλάδα.

Το έργο θα παιχτεί στο κινηματοθέατρο Αστόρια το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Τη βδομάδα 28 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν πρωινές παραστάσεις του έργου για τα σχολεία της πόλης.

Το έργο

Ο μικρός Ερμής, ένα παιδί κεφάτο και δραστήριο, περνάει ώρες στη δανειστική βιβλιοθήκη διαβάζοντας παραμύθια και ιστορίες για δράκους. Έχει όμως ένα τρομερό ελάττωμα: είναι ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος και παθιασμένος ψεύτης! Με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι του, προτείνει στον φούρναρη να τρώει κάμπιες και μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα τα βράδια! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει πέρα για πέρα αληθινό; Η ζωή του γίνεται άνω κάτω και ο μικρός Ερμής μπλέκει σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων! Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέμα; Η παράσταση δίνει τις δικές της απαντήσεις και οι θεατές μένει να τις πιστέψουν...ή όχι!

Το έργο μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνέπεια των πράξεών μας, αλλά και τις συνθήκες που επιτρέπουν στο ψέμα να ανθήσει! Κεντρικός άξονας της πλοκής είναι το ψέμα και μερικές από τις πτυχές του: η πλάνη, η απόκρυψη, η υπερβολή και η παραποίηση. Από πού πηγάζει η ανάγκη για το ψέμα; Ποιες επιθυμίες ικανοποιεί; Δίνει λύση στα προβλήματα ή τα σκεπάζει, κρύβοντάς τα προσωρινά;

Κύρια συστατικά της παράστασης είναι το χιούμορ και η χειμαρρώδης δράση, ενώ τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις έννοιες της βιβλιοθήκης και της φιλαναγνωσίας.

Το έργο, μετά την επιτυχία του διασκευάστηκε και κυκλοφόρησε στο ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Παπαδόπουλος, ενώ συγγραφείς του είναι οι βραβευμένοι με Α’ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Εργου για παιδιά, Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνημ που πρόσφατα τιμήθηκαν με την εξαιρετική διεθνή διάκριση White Ravens.

Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη. Σκηνοθεσία: ομάδα “Κοπέρνικος” και Βάσια Παρασκευοπούλου. Σκηνικά - Ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου. Κατασκευή κούκλας: Τα φτερά του Μύθου (Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου). Μουσική: Άγγελος Αγγέλου

Παίζουν: Γιώργος Τσαγκαράκης, Γιάννης Αδρίμης.

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ.

Εισιτήρια πωλούνται στο ταμείο του κινηματοθέατρου Αστόρια και στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης.