Ποια σχέση έχουν;

Ξανά χθες το ίδιο σκηνικό (για τα δελτία των 8) με τους κουκουλοφόρους των Εξαρχείων να καίνε την ελληνική σημαία μπροστά στο Πολυτεχνείο, το οποίο δήθεν τιμούσαν.

Την έκαψαν και πέρυσι και πρόπερσι και την καίνε κάθε χρόνο τέτοια μέρα την ελληνική σημαία.

Τι σχέση όμως έχουν αυτοί με τη μαύρη κουκούλα και τη μολότοφ στο χέρι που καίνε τη σημαία μ’ αυτούς που την έβαψαν με το αίμα τους στην ηρωική τότε εξέγερση;

Αυτός είναι και ο ισχυρότερος λόγος που αυτή η “επέτειος” εκφυλίστηκε και γι’ αυτό πρέπει να τελειώσει οριστικά σαν τέτοια. Ετσι θα... ηρεμήσουν και τα κοράκια των δελτίων στις 8...

Σε όλο τον κόσμο παίζει το βίντεο με τον Ομπάμα

Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να είχε επιτύχει καλύτερη διεθνή διαφήμιση απ’ αυτή που μας προσέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα με το ταξίδι του στην Αθήνα.

Η επίσκεψη και η ομιλία του προχθές έπαιξε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, μ’ ένα βίντεο που ανέβασε στο facebook, ο Αμερικανός πρόεδρος, με φόντο την Ακρόπολη, έστειλε το δικό του μήνυμα και αποχαιρέτησε οριστικά την Αθήνα.

Με πρώτο πλάνο την Αθήνα και στη συνέχεια τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το βίντεο, που έχει γίνει “viral”, με εντυπωσιακό τρόπο καταγράφει στιγμές από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Είμαστε μέρος της κοινότητας των εθνών που λύνει προβλήματα και κάνει το καλύτερο για την ανθρωπότητα» λέει ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Ιερό Βράχο, τονίζοντας ότι μία από τις χαρές τού να βρίσκεται κανείς στη θέση του είναι ότι γνωρίζει τον κόσμο και την ιστορία του. «Εχουμε πίσω μας τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη και ένα μέρος της Αθήνας» λέει, τονίζοντας ότι «εδώ στην Αθήνα ξεκίνησαν να αναπτύσσονται ιδέες όπως η δημοκρατία και η έννοια του πολίτη». «Ετσι όταν επισκέπτεσαι μνημεία όπως αυτό δεν αντιλαμβάνεσαι μόνο καλύτερα την Ελλάδα και τη δυτική κουλτούρα», λέει, ενώ αναφέρεται στην έννοια της συνέχειας που υπάρχει «με ό,τι συνέβη εδώ με τις ομιλίες του Περικλή και των ιδρυτών του κράτους μας».

«Είναι πολύ σημαντικό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλει μήνυμα για το πόσο σημαντική είναι η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας» συνεχίζει, ενώ σε λεζάντα τονίζεται η έννοια της διακυβέρνησης «του λαού, από τον λαό, για τον λαό».

«Στο τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, είχα τελικά την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ελλάδα και να γνωρίσω την πανέμορφη ιστορία της χώρας αυτής. Στεκόμενος εδώ στην Ακρόπολη, στον χώρο γέννησης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών που μοιραζόμαστε ως Αμερικανοί, αντιλαμβάνεσαι την αξία μιας κυβέρνησης του λαού, από τον λαό, για τον λαό. Και πώς οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του έθνους στο οποίο ανήκουν, θα αποφασίζουν το είδος των χωρών στις οποίες θα ζούμε, τα ιδεώδη που θα επιδιώκουμε και τις αξίες που θα μας ορίζουν» είναι το σχόλιο που συνοδεύει το βίντεο.

Το πόσο θα επηρεάσει αυτή η προβολή τον τουρισμό, θα το μετρήσουμε σε λίγους μήνες.

Ο... ΣΤΑΡ

Ποιος αμφιβάλλει πια πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μεταβληθεί σ’ έναν... σούπερ σταρ;

ΦΑΡΜΑΚΙ

“...ο μαύρος Περικλής αποχαιρετά την Ευρώπη από την Ελλάδα” έγραψαν τα γερμανικά μέσα ενημέωσης για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Το... γνωστό φαρμάκι...

ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

Δεν ήταν όμως μόνο η Ελλάδα. Και το Βερολίνο, στο οποίο ήδη βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι γεμάτο συμβολισμούς για τον Ομπάμα.

Εκεί έκανε τη μεγάλη του συγκέντρωση τον Ιούλιο του 2008. Στην πόλη που άλλοτε ήταν χωρισμένη από το τείχος, ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε από εκεί στον κόσμο για να εκφράσει την ελπίδα του για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μπροστά σε 200.000 ανθρώπους κάτω από τη Στήλη της Νίκης.

Η... ΔΙΑΔΟΧΟΣ

Χθες πάντως στο Βερολίνο ο Ομπάμα σα να... έχρισε ως... διάδοχό του Μέρκελ με την οποία έδωσε την πιο μεγάλη σε διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

Θυμίζω πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί η μίνι σύνοδος κορυφής στην οποία αναμένεται να θέσει το θέμα του ελληνικού χρέους και της λιτότητας.

Θα δούμε τι θα γίνει...

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός πάντως φρόντισε χθες να στείλει (από το Βερολίνο μάλιστα) το δικό του μήνυμα.

Ο Μαν. Βαλς, διατύπωσε την άποψη πως η Ευρώπη κινδυνεύει με διάλυση και ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να αποτύχει.

Προέβλεψε μάλιστα ότι στις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία η Λεπέν μπορεί να κερδίσει.

ΤΗΝ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε μια έκκληση αξιωματούχων της ΕΕ προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας με τη χαλάρωση της συνολικής δημοσιονομικής πολιτικής τον επόμενο χρόνο.

Το... βιολί τους αυτοί, καθως έχουν βάλει τη γερμανική σφραγίδα στην Ενωμένη Ευρώπη.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Ρωτούν πολλοί αν ο... Τσίπρας κέρδισε (και τι να κερδίσει αλήθεια;) από την επίσκεψη του Ομπάμα. Το ερώτημα είναι ανόητο γιατί και οι ίδιοι οι δήθεν αγωνιούντες (για τα κέρδη) ξέρουν και το βλέπουν πως όχι μόνο κέρδισε ο Τσίπρας που ο Ομπάμα συνέχεια τον επιβράβευε, αλλά... απογειώθηκε!

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας μπορεί να παραμείνει στην εξουσία αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους.

Ούτε 24ωρο, λέω εγώ, και θα δούμε...

Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Δεν ξέρω από τώρα πού θα καταλήξουν, αλλά θεωρώ σημαντική την διημερίδα που πραγματοποιείται (από σήμερα) στο Επιμελητήριο με θέμα το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει ανάγκη η χώρα.

Η ΠΑΓΙΔΑ

Βλέπω ως παγίδα τη λεγόμενη “μεταβατική λύση” για το κυπριακό. Και αυτό γιατί ουδέν μονιμότερο του... μεταβατικού (και δήθεν προσωρινού). Στο τέλος η μεταβατική λύση θα γίνει μόνιμη...

ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Πάνω από 500.000 είναι, όπως μαθαίνω, οι υπό έλεγχο φορολογικές υποθέσεις που αποκρύπτουν αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Ο έλεγχος πάντως προχωρεί...

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Μετά το ταξίδι (χθες) στο Αγιο Ορος (πήρε την ευλογία) ο Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα τις αλλαγές στους τομεάρχες.

Στη θέση του Κουμουτσάκου βάζει τον Κικίλια.

Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Σε αγώνα δρόμου για να επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, πιστωτές και εργαζόμενους, έχει επιδοθεί η ελληνική πλευρά και οι “Θεσμοί”.

Θα επιτευχθεί συμφωνία και μάλιστα αυτή θα κλείσει το αργότερο έως την Τρίτη, δηλαδή πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των “Θεσμών” από την Αθήνα. Βέβαια οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν και εντοπίζονται στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα κρίνεται η βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ετοιμα προς πώληση στους ξένους έχουν τα πρώτα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια. Το ντιλ θα γίνει αρχές του νέου έτους...

Η ΑΠΟΧΗ

H Ελλάδα και η Ιταλία απείχαν χθες από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 θεωρώντας μη ικανοποιητική την τελική συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η σλοβακική προεδρία και έγινε αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η χώρα μας και - σωστά απείχε για πρώτη φορά από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη μείωση των κονδυλίων που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις συνοχής στην ανατολική γειτονία (κυρίως Ουκρανία).

«Δεν είμαστε ο κουμπαράς ή το μηχάνημα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο δελτίο ειδήσεων του ιταλικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rai Uno!

ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ

Οι επτά σεισμικές δονήσεις χθες μέσα σε δύο ώρες ξύπνησαν μνήμες στα Ιωάννινα.

Τα ρίχτερ πάντως ξεπέρασαν τα 5!