Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κρίσιμη εκλογική μάχη στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, στην οποία πέντε παρατάξεις θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή διεκδικώντας τις ψήφους των μηχανικών.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο πολιτικά περιβάλλον καθώς ο κλάδος των μηχανικών έχει χτυπηθεί ανελέητα από την οικονομική κρίση γεγονός που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας, απογοήτευσης και πικρίας για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, καθώς καταγράφεται προβληματισμός, και απροθυμία από πολλά μέλη για να προσεγγίσουν τις κάλπες. Παράλληλα όμως έχουν συντελεστεί και σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σώμα, καθώς είναι πολλοί οι μηχανικοί (κυρίως νέοι) που έχουν διαγραφεί επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικά αβάστακτες ασφαλιστικές τους εισφορές. Την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί και ο αριθμός των συνταξιούχων, που δεν συμμετέχουν πλέον στην εκλογική διαδικασία, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των μηχανικών που δεν έχουν εγγραφεί στο ΤΕΕ ΤΑΚ, ως απόρια της οικονομικής αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Μάχη για συμμετοχή

και αυτοδυναμία

Στο σύνολο τους οι παρατάξεις προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάδειξης προσώπων που μπορούν να εγγυηθούν ισχυρή και διεκδικητική εκπροσώπιση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που πλήττουν τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για τη μέχρι σήμερα λειτουργία των οργάνων του ΤΕΕ ΤΑΚ, με ανταλλαγή πυρών για τα πεπραγμένα της διοίκησης και την αποτελεσματικότητα της δράσης της στα καίρια προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο και την κοινωνία. Παράλληλα οι παρατάξεις βάζουν τον πήχη ψηλά με πολιτική στόχευση την πολυπόθητη αυτοδυναμία, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για μια ισχυρή εκπροσώπιση στα όργανα του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Η κατάκτησης της αυτοδυναμίας, που χαρακτηρίζεται σχεδόν υπερβατική στόχευση, είναι αυτή που θα καθορίσει τα πράγματα για τη σύνθεση της μελλοντικής διοικούσας του ΤΕΕ/ΤΑΚ, διότι σε αντίθεση περίπτωση μοιραία θα ανοίξει για άλλη μια φορά ο πολιτικός διάλογος των συνεργασιών, τον οποίο όλοι απεύχονται…

Οι παρατάξεις

Η πρώτη σε ψήφους παράταξη του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ΑΜΑΚ (Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης) η οποία στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση διπλασίασε τα ποσοστά της σπάζοντας το φράγμα του 43% έχει συγκροτήσει ένα υψηλών αξιώσεων ψηφοδέλτιο, με το οποίο διεκδικεί την εκλογική της ενίσχυση. Παράλληλα προτάσσει ένα συγκροτημένο διεκδικητικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των μηχανικών, υπογραμμίζοντας ότι παρά τη δικαιολογημένη απογοήτευση και ανασφάλεια που υπάρχει στον κλάδο, είναι πολλά αυτά που μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, ώστε το ΤΕΕ/ΤΑΚ να είναι να ανοικτό στους συναδέλφους και την κοινωνία, προσανατολισμένο και επικεντρωμένο με συνέπεια στα προβλήματα των μηχανικών και της περιφέρειας και να παράγει λύσεις αντί να διεκπεραιώνει ή να παραπέμπει… Η παράταξη της ΑΜΑΚ χρεώνει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στο προεδρείο της διοικούσας επιτροπής που, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, ελάχιστες φορές συγκλήθηκε. Παράλληλα εξαπολύουν τα πυρά τους ειδικά στον απερχόμενο πρόεδρο τον οποίο καταγγέλλουν ευθέως ότι δεν προωθούσε πολιτική που διαμορφωνόταν στο Τμήμα, αλλά τοποθετούνταν κατά τις περιστάσεις και το ευκαιριακό κλίμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Την ίδια στιγμή η δεύτερη σε ψήφους, ΔΗΣΥΜ (Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών που πρόσκειται στην ΠΑΣΚ), σε αυτές τις εκλογές συμμετέχει με τον τίτλο η Αγωνιστική Προοδευτική Συνεργασία Μηχανικών (Α.ΠΡΟ.ΣΥ.ΜΗ). Η μεταξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στελέχη της είναι μια φυσική εξέλιξη των γενικότερων πολιτικών ζυμώσεων του πολιτικού και κοινωνικού χώρου στον οποίο απευθύνεται. Η παράταξη έχει ανανεώσει με 27 νέα πρόσωπα το ψηφοδέλτιο της (τα οποία είναι νέοι άνθρωποι σε ηλικία, πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν πρώτη φορά σε εκλογές) γεγονός που όπως εκτιμούν στελέχη της δημιουργεί μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προοπτική σε σχέση με το δυναμικό εκλογικό εκτόπισμα που μπορεί να κατακτήσει η Α.ΠΡΟ.ΣΥ.ΜΗ. Η παράταξη υπεραμύνεται της σφοδρής πολιτικής που δέχεται, τονίζοντας ότι έχει καταθέσει ένα σημαντικό αριθμό εισηγήσεων για κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας και των μηχανικών, τα οποία συζητήθηκαν σε 76 συνολικά συνεδριάσεις. Παράλληλα οι εκπρόσωποι της παράταξης υπογραμμίζουν ότι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι να χαραχτεί μια προοδευτική προοπτική και πορεία για το Επιμελητήριο, το οποίο με το κύρος που έχει ως επιστημονικός φορέας θα πρέπει να συμπορεύεται με φορείς και συλλογικότητες για να δώσει απαντήσεις και διεκδικητικές λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Δυναμική κάθοδο καταγράφει η παράταξη της ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση των Μηχανικών Ν.Δ.) που παρουσιάζει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο το οποίο αριθμεί διπλάσιο αριθμό υποψηφίων σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όταν είχε κατακτήσει το 17,28% των ψήφων του ΤΕΕ ΤΑΚ ενισχύοντας τα παλαιότερα ποσοστά της. Η θεαματική ενίσχυση της παράταξης με νέες υποψηφιότητες -ανάμεσα στις οποίες καταγράφονται σημαντικές μεταγραφές από άλλες παρατάξεις, συνδυαστικά με το σταθερό πολιτικό πλαίσιο το οποίο προτάσσει, έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με το εκλογικό εκτόπισμα που θα καταγράψει. Το πολιτικό πλαίσιο της παράταξης κινείται στους άξονες της ενίσχυσης της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και τις αναπτυξιακής προόδου για έργα που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με άλλους κλάδους της οικονομίας και, όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΔΚΜ, με κανένα τρόπο δεν εκφράστηκε στην περίοδο συνδιοίκησης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών. Για την ακρίβεια, οι εκπρόσωποι της παράταξης κρατούν σαφείς αποστάσεις από τον απερχόμενο πρόεδρο και τις αμφιταλαντευόμενες και χλιαρές απόψεις που όπως καταγγέλλουν υποστήριζε, χρεώνοντάς του ευθέως ότι κινείται σε θολά νερά…

Στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν επίσης η Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών με επικεφαλής τον Στέλιο Ορφανό που στην προηγούμενη αναμέτρηση κατέγραψε ποσοστό 4,2%. Αντίστοιχα παρών στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι και ο Γιάννης Κασαπάκης, επικεφαλής της Δημοκρατικής Ένωσης Μηχανικών, ο οποίος στην προηγούμενη εκλογική μάχη είχε συγκεντρώσει ποσοστό 1,71%.