Του Αλέξανδρου Καμπουράκη*

Κρίση της οικονομίας

Ο κλάδος της κατασκευής κατέχει την αρνητική πρωτιά ανάμεσα στους κλάδους που δέχθηκαν το πλήγμα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, καθώς η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των οικοδομών και των κατασκευών έχει φτάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη συνολική κάμψη της οικονομίας της χώρας.

Ψυχολογικός φόβος

Ισχυρός αρθροιστικά μεταξύ άλλων παραγόντων που ευθύνονται για την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας είναι και ο είναι ο ψυχολογικός φόβος ο οποίος παρατηρείται έντονα στην αγορά των κατασκευών. Πλασματικό ή όχι φαινόμενο, τα αποτελέσματα του ψυχολογικού φόβου και της επιφύλαξης είναι απόρροια της οικονομικής αστάθειας και της πολιτικής αδυναμίας να στηρίξει τους πολίτες σε έναν δρόμο σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Έντονα παρατηρείται το φαινόμενο της μεταβλητικότητας χρονικά των κατασκευαστικών αναγκών που είναι απαραίτητες για την καθημερινή συνάφεια όπως ένας γάμος, η άφιξη ενός νέου παιδιού, η αναχώρηση ενός φοιτητή κλπ, ανάγκες οι οποίες παραμένουν μιας και η ίδια η ζωή προχωρά χωρίς να φοβάται.

Μείωση οικοδομικής δραστηριότητας νεόδμητών κτιρίων

Η οικοδομή και γενικά ο κλάδος των κατασκευών είναι ισχυρός κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας. Η κατασκευαστική δραστηριότητα διαχειρίζεται το 12-16% της απασχόλησης (άρα και της στήριξης των Ασφαλιστικών Ταμείων), το 15-20% του Α.Ε.Π. Με την πτώση της οικοδομής και τα φορολογικά μέτρα που πάρθηκαν πλήττονται περισσότερα από 100 επαγγέλματα και πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα των παραπάνω αριθμών είναι η πλήρης παύση των νεόδμητων κατασκευαστικών εργασιών εκεί που πάλαι ποτέ ο αριθμός των εν κυκλοφορία καθημερινά μπετονιέρων στους ελληνικούς δρόμους ήταν αμέτρητος.

Κρίση της οικοδομικής δραστηριότητας

Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των κατασκευών αποτυπώνεται στην πτώση του αριθμού των οικοδομικών αδειών, στη συρρίκνωση του μεριδίου των κατασκευών επί του συνόλου των επενδύσεων, στην αδυναμία απορρόφησης του μεγαλύτερου μέρους του εργατικού δυναμικού της πρώην οικοδομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα τα εκτοξευμένα ποσοστά ανεργίας των οικοδόμων και εργατών, πράγμα που επιφέρει το φαινόμενο του ντόμινο όσον αφορά την αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, ταμείων και φόρων.

Οικονομική επιφύλαξη

Με την οικονομία στο ναδίρ, την έλειψη ρευστότητας στην Αγορά και την απουσία οικονομικής στήριξης από τους τραπεζικούς οργανισμούς κατά την περίοδο των “ισχνών αγελάδων”, οι ιδιοκτήτες παραμένουν επιφυλακτικοί προσπαθώντας να διαφυλάξουν τις οικονομίες τους. Στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από ενα οικονομικό τοπίο άγνωστο, το οποίο παγώνει κάθε είδους δραστηριότητα ώς επίκτητο ένστικτο επιβίωσης απέναντι σε άγνωστα νερά, οι ιδιοκτήτες παραμένουν άπραγοι εναντιωνόμενοι εαυτόν ακόμα και από τις πραγματικές τους ανάγκες και τις ανάγκες των ιδιοκτησιών τους, με αποτέλεσμα τα κατασκευαστικά προβλήματα των κτιρίων να επιδεινώνονται στην πάροδο του χρόνου.

Εργασίες αναπαλαίωσης - Ενίσχυση στατικού φορέα

Οι κατασκευές φθείρονται- είναι γεγονός- λόγω της γείρανσης των υλικών, λόγω της υγρασίας η οποία διαβρώνει, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, των συστολών – διαστολών λόγω της θερμοκρασίας, του πάγου, της σκουριάς, των εντόμων, καθώς επίσης και λόγω της καθημερινής χρήσης.

Φυσικό και επόμενο είναι οι ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε εργασίες συντήρησης των τμημάτων των κτιρίων όπως των σοβάδων και χρωμάτων του κτιρίου (κέλυφος) καθώς επίσης και των υδραυλικών, ηλεκτρικών και συστημάτων ψύξης και θέρμανσης κλπ.

Η αναστήλωση-επισκευή κτιρίων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας αποφασίζονται από τον εκάστοτε μηχανικό, ο οποίος θα προτείνει την αρχιτεκτονική αποκατάσταση, τη στατική αποκατάσταση με την ενίσχυση του στατικού φορέα, την επισκευή-συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών τμημάτων, του ξύλου, του μετάλλου, του σκυροδέματος, της πέτρας κλπ προτείνοντας επίσης και την τεχνική άρση των αιτιών που προκάλεσαν τις βλάβες.

Αναπαλαιώνω αυτό που έχω - Επαναχρησιμοποιώ εγκαταλελειμμένα κτίρια

Το εγκαταλελλειμμένο πετρόκτιστο το οποίο προέρχεται κληρονομιά από τη θεία, το πετρόκτιστο της γιαγιάς και του παππού, το οποίο είναι σε μιά μέση κατάσταση επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους στα μάτια των ιδιοκτητών και γίνονται πιο ελκυστικά και ενδιαφέροντα. Οι ιδιοκτήτες αρχίζουν να σκέφτονται λύσεις για να τα επαναχρησιμοποιήσουν αναστηλώνοντας τα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να διορθώσουν όλες τις ατέλειες με σκοπό να τα ξανακάνουν χρηστικά.

Αλλαγή νοοτροπίας αγοράς

Διαφαίνεται καθαρά την τελευταία τριετία μια μεταστροφή της νοοτροπίας της αγοράς στον καλλωπισμό και την επαναχρησιμοποίηση ιδιοκτησιών τις οποίες οι ιδιοκτήτες είχαν εγκαταλείψει χάριν των νέων κατασκευών. Πλέον ένα πετρόκτιστο κτίσμα το οποίο είχε παραμεληθεί είναι φτηνότερο να αναπαλαιωθεί από να ανεγερθεί ένα νέο. Ένα ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτίσμα στους τόπους καταγωγής καθιστά οικονομικότερες τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου και των διακοπών. Αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη αλλαγή στην νοοτροπία της ελληνικής αγοράς η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι στρέφεται στην ανακαίνιση υφιστάμενων ιδιοκτησιών, αλλάζοντας κατά πολύ από τη σνομπίστικη νοοτροπία των τελευταίων δεκατιών.

Κατακλείδα

Εν κατακλείδει η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης και διαχείρισης των ιδιοκτησιών. Έχει επιφέρει αλλαγές στον τομέα της κατασκευής αναπροσαρμόζοντας προτεραιότητες, ανάγκες και τρόπο οικονομικής διαχείρισης. Πρόκειται για ένα νέο κατασκευαστικό τοπίο το οποίο διαμορφώνεται.

Είναι σαφές οτι χρειαζόμαστε επιστροφή στην ανάπτυξη με επάνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η ανακαίνιση είναι ο νέος δρόμος για την επαναχρησιμοποίηση των εργατικών χεριών πολλών ειδικοτήτων, ξαναδίνοντας εργασιακά και οικονομικά αποελέσματα.

* Ο Αλέξανδρος Καμπουράκης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψήφιος Δ.Κ.Μ. αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ