Τον ιδρυτή του, σκηνογράφο –ενδυματολόγο Γιώργο Ανεμογιάννη , με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του τιμά με μια έκθεση το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Η αναδρομική έκθεση με τίτλο ‘’Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο’’, που έχουν επιμεληθεί ο μουσειολόγος Αντώνης Λεβέντης, η σκηνογράφος Μαρία Χανιωτάκη και η αρχιτέκτονας Κλέλια Νίνου, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στη Βασιλική Αγίου Μάρκου.

Οργανώνεται με τη συνεργασία των Δήμου Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων και την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και πλήθους φίλων του δημιουργού από τον χώρο του θεάτρου και θα διαρκέσει έως 15 Δεκεμβρίου.

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης κληροδότησε με τη διαθήκη του στο Μουσείο Καζαντζάκη το πολύτιμο θεατρικό υλικό από τις 400 και πλέον παραστάσεις, αποτελούμενο από ζωγραφικές μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, σκίτσα, τεχνικά σχέδια, προγράμματα, αφίσες, επιστολές. Για πρώτη φορά μετά το 1986 που έγινε η πρώτη και μοναδική αναδρομική του έκθεση στην Αθήνα το Μουσείο Καζαντζάκη παρουσιάζει σημαντικές δημιουργίες του καλλιτέχνη που καλύπτουν 60 χρόνια δημιουργικής πορείας (1939-1999).

Ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Γιώργος Ανεμογιάννης υπήρξε σπουδαίος θεατράνθρωπος που τίμησε με την καλλιτεχνική του πορεία το Ηράκλειο και την Κρήτη, ενώ συνέδεσε το όνομά του με εκείνο του Νίκου Καζαντζάκη, με τη δημιουργία πνευματικής στέγης για τον μεγάλο συγγραφέα στον τόπο κοινής καταγωγής τους, τη Μυρτιά Ηρακλείου.

Ο Ανεμογιάννης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 15 Δεκεμβρίου του 1916. Το 1937 έφυγε για σπουδές στη Βιέννη. Αντί να σπουδάσει εμπόριο ή χημεία, όπως τον προόριζε ο πατέρας του, παρακολούθησε ταυτόχρονα τάξη σκηνογραφίας στη σχολή θεάτρου Μαξ Ράινχαρτ και ανάλογη τάξη στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ελληνικής σκηνογραφίας, εισάγοντας στη θεατρική πρακτική την εναλλαγή κινητών σκηνικών με ανοιχτή αυλαία. Στα 60 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με το σύνολο σχεδόν των κρατικών και ιδιωτικών θεάτρων και θιάσων και με πρωταγωνιστές όπως τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τη Σοφία Βέμπο, τις αδελφές Καλουτά, τη Σπεράντζα Βρανά, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Μάνο Κατράκη, την Άννα Συνοδινού, την Έλσα Βεργή, τη Μελίνα Μερκούρη, την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Νίκο Κούρκουλο και σκηνοθέτες όπως τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Σολωμό, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Ρενάτο Μόρντο κ.ά., σε όλα τα είδη: κωμωδία, πρόζα, επιθεώρηση, μπουλβάρ, δράμα, όπερα. 

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Καθημερινές: 09.00-14.00 και 17.00-21.00

Σάββατο: 09.00-14.00

Κυριακή: κλειστά.

Είσοδος ελεύθερη.