Συνάντηση χθες Ιερώνυμου και Ειρηναίου

Συμφωνία των Εκκλησιών Ελλάδος και Κρήτης


Πλήρη ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος διαπίστωσαν χθες, μετά τη συνάντησή τους στο Συνοδικό Μέγαρο της μονής Πετράκη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο και αντιπροσωπεία αρχιερέων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της νήσου, τους μητροπολίτες Γορτύνης, Μακάριο και Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμο.

Η συμπόρευση της Εκκλησίας της Ελλάδος και της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του, με την υπογράμμιση της σπουδαιότητας της συνάντησης και συνεργασίας τους για τον κοινό συντονισμό των ενεργειών τους προς όφελος του πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα.

«Όσα είπα χθες δεν αφορούν πρόσωπα, αλλά καταστάσεις. Αυτό που ευχόμαστε είναι να υπάρξει συνεργασία. Τα Θρησκευτικά να είναι σταθερά στον λαό μας, να έχουν το ωράριο που απαιτείται, το άρωμα και το πνεύμα της ορθοδόξου πίστεώς μας», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Συμφωνούμε με όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος και δεχόμαστε όσα ειπώθηκαν. Δεν μπορούμε να ξεριζωθούμε, να πάψουμε να είμαστε αυτό που είμαστε», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος.

Στη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου της ΔΙΣ της Ελλαδικής Εκκλησίας, μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνατίου και του εκπροσώπου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, μητροπολίτη Γορτύνης, Μακαρίου, σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, ο μητροπολίτης Γορτύνης υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. «Πού πάμε; Ποιον άνθρωπο θέλουμε σήμερα; Πρέπει να τα θέσουμε στην κυβέρνηση. Πολλά από όσα λέγονται από πλευράς Πολιτείας δεν είναι έτσι. Είναι ιδεοληψίες. Τους λέμε ελάτε σε ένα κοινό τραπέζι να κουβεντιάσουμε.

Καλούμε την Πολιτεία να αφήσει τους τακτικισμούς και τα πείσματα και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον λαό», τόνισε. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Δημητριάδος επισήμανε τη σημασία της σημερινής συνάντησης και της κοινής απόφασης για συνεργασία.