Τα σενάρια στη Γερμανία για την ελληνική κρίση

Αποφασισμένη να μπλοκάρει τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης εμφανίζεται η Γερμανία. Στο μεταξύ, οι βουλευτές της Μέρκελ αρχίζουν να διακινούν σενάρια για 4ο μνημόνιο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών επανέρχεται στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πριν την καταβολή περαιτέρω δόσεων θα πρέπει να διευθετηθεί η συμμετοχή του Ταμείου. Η απόφαση μάλιστα είναι ειλημμένη από την Καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η καγκελάριος, ο υπουργός Οικονομικών και εγώ υποσχεθήκαμε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της Μέρκελ, CDU, Φόλκερ Κάουντερ στη σημερινή έκδοση της Bild. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προσθέτει ότι «όσο δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, δεν θα εγκριθεί άλλη οικονομική βοήθεια. Αυτό το γνωρίζει και ο υπουργός Οικονομικών».

Την ίδια ώρα μερίδα Γερμανών βουλευτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα χρειαστεί και τέταρτο πακέτο βοήθειας.

Μιλώντας στην Bild του Σαββάτου ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) βουλευτής Πέτερ Ραμσάουερ, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι «βαδίζουμε κατευθείαν προς ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Παράλληλα, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, αναφέρει στην Bild ότι «το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για πακέτα διάσωσης δισ.».

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο συντηρητικοί πολιτικοί και ιδίως ο Β. Μπόσμπαχ συγκαταλέγονται στους πιο δεινούς επικριτές της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας και αρνήθηκαν να δώσουν πέρσι το καλοκαίρι τη συγκατάθεσή τους στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Ο «βετεράνος» της CDU Μπόσμπαχ μάλιστα έχει ψηφίσει «όχι» σε όλα τα ελληνικά προγράμματα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας προεξοφλούν και Έλληνες πολιτικοί. Σε δηλώσεις του προς την Bild o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης προβλέπει ότι μετά το 2017 θα καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα και γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος αναμένει «σίγουρα ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας». Επίσης, ηγετικό στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται λέει προς τη λαϊκή εφημερίδα ότι «χωρίς κούρεμα χρέους θα χρειαστούμε ένα τέταρτο πρόγραμμα» και σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει «να στείλει ακόμη περισσότερα λεφτά».

Σε προχθεσινή του συνέντευξη πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα, κι επισήμανε παράλληλα ότι «βρισκόμαστε ήδη στον αστερισμό της συμφωνίας για το χρέος».

«Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μιλούν για τέταρτο και πέμπτο μνημόνιο» έσπευσε να συμπληρώσει, σημειώνοντας ότι είναι «παράλογο να μιλάμε για νέο πρόγραμμα» και η σχετική συζήτηση προκαλεί ζημιά.



ΤΟ... ΤΕΛΟΣ

Αδοξο τέλος είχε η... υποψηφιότητα Πολύδωρα για το ΕΣΡ λόγω άρνησης της αντιπολίτευσης να συναινέσει.

Ποιο μέλλον μπορεί να έχει αλήθεια μια χώρα που δεν μπορεί να συγκροτήσει έστω ένα ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο;





Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν βλέπω νωρίτερα από δύο μήνες την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ.

Οπότε, περιμένετε παρακαλώ...





ΤΟ ΘΕΜΑ

Καλά, η χώρα πάει φούντο, ο Ερντογάν ζητά τα ελληνικά νησιά και εμείς έχουμε αναγάγει τις τηλεοπτικές άδειες σε μείζον θέμα!

Είναι δείγμα σοβαρότητας της πολιτικής ζωής;

Η ΨΑΛΙΔΑ

Κλείνει η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στους δύο υποψήφιους μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ηταν η πιο χαμηλού επιπέδου (για... αμερικανάκια) προεκλογική περίοδο στη χώρα αυτή.





ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Καλά, κι αν δεν ονομαστεί το 4ο μνημόνιο έτσι και ονομαστεί “πρόγραμμα εξόδου από την κρίση” ποια διαφορά θα έχει;

Εκεί θα σκοντάψουμε τώρα;

Οι εντυπώσεις να δημιουργηθούν...





ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Οπως πάμε τώρα, πάμε σε πλήρη κατάρρευση των εσόδων αφού ο κόσμος έχει εξαντληθεί.

Οποιοι δεν το βλέπουν αυτό δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.





ΤΟ... ΜΟΝΤΕΛΟ

Μεγαλύτερη ευελιξία μισθών και μεγαλύτερη κινητικότητα, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, είναι το μοντέλο που θέλουν να εφαρμόσουν και στην Ελλάδα οι δανειστές, χωρίς να απαντάνε, όμως, στο ερώτημα από πού θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για το ακριβό δίχτυ ασφαλείας που αποτελεί μέρος αυτού του μοντέλου.





ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ

Την ανάδειξη της κινεζικής εταιρείας State Grid International Development Ltd ως προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ αποφάσισε χθες το ΔΣ της ΔΕΗ, ενώ η οριστική απόφαση για την πώληση θα ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι το τίμημα που προσέφερε η κινεζική εταιρεία είναι 320 εκατ. ευρώ.

Μήπως ήρθε η ώρα να... μάθουμε όλοι κινέζικα;





ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Και ο Κατσούμπας (ελπίζω όχι για τις τηλεοπτικές άδειες κι αυτός...) πάει αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νομίζω το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά είναι σοβαρότερα από το... τσίρκο με τα κανάλια...



ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Τι ιστορία κι αυτή, με το ταξίδι του Ν. Παππά με τον δικηγόρο Αρτεμίου στη Βενεζουέλα...

Ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε ότι το ταξίδι έχει γίνει, επισημαίνοντας όμως ότι υπήρχε και άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχει προκύψει τίποτα. Τότε, υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό», είπε.

Ομιχλώδες το τοπίο...





ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ

Ενώπιον του βασιλιά Φελίπε ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας ο ηγέτης των Συντηρητικών Μαριάνο Ραχόι μετά από περισσότερους από δέκα μήνες πολιτικών διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή.

Ο Ραχόι, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, επιστρέφει στην εξουσία αφού έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο κοινοβούλιο και θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει τα νομοσχέδια σε ένα κατακερματισμένο και εχθρικό κοινοβούλιο.

Θα δούμε πόσο θα διαρκέσει η θητεία του...