Μαθητικό συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη, στο οποίο εισηγητές θα είναι μαθητές των σχολείων της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί το 2017.

Αυτό ανακοινώθηκε από τους οργανωτές του συνεδρίου «Ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης», το πραγματοποιήθηκε στους Βαρβάρους ( Μυρτιά), Ηρακλείου, στο χωριό καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη.

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων στις 21, 22 και 23 Οκτωβρίου 2016.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, το Κέντρο, το Μουσείο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Ενότητα Μυρτιάς, εντός του 2017 θα συνδιοργανώσουν, στους Βαρβάρους, μία ημερίδα με θέμα ‘’Βαρβάροι (Μυρτιά) Ηρακλείου. Χθες – Σήμερα – Αύριο. Θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα το χωριό μας ή το χωριό που μας φιλοξενεί”.

Στο Συνέδριο έγιναν τριαντατρείς ανακοινώσεις από καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές και μελετητές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, με τις οποίες φωτίστηκε περισσότερο η πλευρά του Καζαντζάκη ως ποιητή.

Όλες οι ανακοινώσεις που έγιναν ήταν πολύ καλές και υπήρχε ένας συνεδριακός πολιτισμός. Υπήρξαν βέβαια και κάποιες εσωτερικές αλλαγές στο πρόγραμμα για “τεχνικούς λόγους”.

Το ενδιαφέρον των συνέδρων ήταν και τις τρεις ημέρες αμείωτο. Και αυτό φάνηκε στις παρεμβάσεις και στη συζήτηση που επακολουθούσαν στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Ακόμα, όπως τονίζεται, οι οργανωτές του συνεδρίου φιλοδοξούν ότι τα πρακτικά θα έχουν κυκλοφορήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου το έκαναν ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης, η διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Βαρβάρα Τσάκα και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς.

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας τέλος με ανακοίνωσή του ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου.

59 χρόνια απουσίας

Χθες συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη (26 Οκτωβρίου 1957). Εκείνη την χρονιά, τον Ιούνιο του 1957, ο Καζαντζάκης αφήνει την Αντίμπ και ξεκινά μαζί με την Ελένη και το ζεύγος Ευελπίδη για την Κίνα, προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης. Μετά από έναν περίπου μήνα περιήγησης στη χώρα, φτάνουν αεροπορικώς στην Καντόν και ετοιμάζουν την επιστροφή τους μέσω Ιαπωνίας. Ο Καζαντζάκης εμβολιάζεται για ευλογιά και χολέρα, αλλά παθαίνει μόλυνση και νοσηλεύεται στο Εθνικό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Καθώς επιδεινώνεται η κατάστασή του, μεταφέρεται στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Φράιμπουργκ. Παρόλο που ξεπερνά τη μόλυνση, προσβάλλεται από ασιατική γρίπη και πεθαίνει στις 26 Οκτωβρίου 1957 στο Φράιμπουργκ. Η σορός του μεταφέρεται οδικώς από το Φράιμπουργκ στην Αθήνα και αεροπορικώς στο Ηράκλειο, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον Άγιο Μηνά. Η κηδεία του γίνεται στις 5 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο από κόσμο Ηράκλειο. Ενταφιάζεται στον προμαχώνα Μαρτινέγκο. Στον τάφο του δεσπόζει ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός από ακατέργαστους κορμούς και η επιγραφή «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».