ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Από χθες βράδυ στήθηκε ο κόσμος στις ουρές των ΑΤΜ για να πάρει τη σύνταξη του μήνα. Αυτός ειναι ο Γολγοθάς ενός λαού που πληρώνει τα εγκληματικά λάθη αυτών που κυβέρνησαν τον τόπο.

Βλέπω προσδοκίες για το ταξίδι Ομπάμα

Πολλές προσδοκίες βλέπω να έχουν καλλιεργηθεί για το ταξίδι Ομπάμα στην Ελλάδα και δεν μ’... αρέσει.

Καταρχάς ουδείς αμφιβάλλει πως ο ερχομός στην Αθήνα του “πλανητάρχη” είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έρχεται τυχαία ούτε επειδή δεν έχει... κάτι άλλο να κάνει.

Οι ηγέτες αυτού του βεληνεκούς και μ’ ένα... βλέμμα τους μπορούν να δημιουργήσουν παγκόσμιο θέμα. Άρα και ως... επίσκεψη είναι μέγα θέμα, που σε άλλες εποχές (αν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν είχαν στο στόχαστρο - φταίει δεν φταίει - τον Τσίπρα), θα γίνονταν ολοσέλιδα αφιερώματα και θα παρουσιαζόταν ως... προσωπική επιτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού. Τώρα όμως περνάει στα... ψιλά.

Τι μπορεί να κάνει όμως σήμερα ο Ομπάμα για το θέμα του χρέους που καίει εμάς και... περιμένουμε όλοι να κουρευτεί; Ουσιαστικά δεν έχει περιθώρια για εντυπωσιακές κινήσεις που θα φέρουν ανατροπές όσο κι αν (ίσως δεν το θυμούνται πολλοί) ο Αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία του Αλ. Τσίπρα έκανε (από τον Λευκό Οίκο και μάλιστα Κυριακή πρωί) μια εξόχως αβανταδόρικη δήλωση που έλεγε πως δεν γίνεται σε συνθήκες κρίσης μια χώρα να κάνει μεταρρυθμίσεις. Και το είπε σωστά, γιατί πράγματι αυτή είναι η αλήθεια.

Σήμερα όμως το βάρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν το σηκώνει η Αμερική για να μπορεί να το διαγράψει ο Μπάρακ που φαίνεται ν’αντιλαμβάνεται σε τι λούκι έχει οδηγηθεί αυτή η χώρα με την τεράστια (ίσως αναντικατάστατη) γεωπολιτική σημασία για τις ΗΠΑ. Ίσως και να διαβλέπει το ζοφερό μέλλον και θέλει να προλάβει τα χειρότερα...

Τι μπορεί όμως να κάνει όταν το... ταμείο το έχουν άλλοι;

Η γνώμη μου είναι (τώρα όλοι τις απόψεις μας διατυπώνουμε ως... ειδικοί) ότι δεν έχει πολλά περιθώρια ή σχεδόν καθόλου περιθώρια, αφού καμιά χώρα στην Ευρώπη (απ’ αυτές που μας έχουν δανείσει) δεν έχει ταχθεί υπέρ της διαγραφής των “δανεικών”.

Η αλήθεια είναι πως η Αμερική πιέζει όσο μπορεί για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το κάνει μέσω του ΔΝΤ που εμφανώς επηρεάζει. Μέχρι εκεί όμως. Άρα ως κρατάμε μικρό καλάθι υποδεχόμενοι τον Αμερικανό πρόεδρο. Άλλωστε δεν χρειαζόμαστε νέες... απογοητεύσεις...

Τώρα όμως, κάτι με... τρώει να αποκαλύψω, κάτι που σε ανύποπτο χρόνο μου είχε εκμυστηρευτεί ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της χώρας με δεσμούς στην Κρήτη. Η όποια ρύθμιση του δημόσιου χρέους, μου είπε, δεν θα γίνει πριν από το 2020, και μέχρι τότε η χώρα θα είναι σε απανωτά μνημόνια. Θα δούμε όσοι θα ζούμε ποιος θα επιβεβαιωθεί...).

ΕΥΤΥΧΩΣ

Ευτυχώς, πάντως (υποθέτω θα ρυθμίστηκε το θέμα μέσω της διπλωματικής οδού) που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έρχεται την ημέρα του εορτασμού της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Θα ήταν το... καλυτερότερο που θα μπορούσε να συμβεί...ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Σε εξέλιξη όλα τα σενάρια (από τους σεναριολογούντες μπουρδολόγους) για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Το πιο... σατανικό είναι πάντα και περισσότερο ελκυστικό.

Και πάει λέγοντας...

ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ

Με σκεπτικισμό παρακολουθούν οι βουλευτές της ΝΔ την Ντόρα σε ρόλο... υπαρχηγού να σχολιάζει τις δηλώσεις των άλλων βουλευτών.

Παράδοξο δεν είναι;

ΤΩΡΑ;

Καλά τώρα κατάλαβε ο Δρίτσας (υπουργός Ναυτιλίας) πως πουλάει την ψυχή του στον διάβολο; Πάλι καλά...Η ΕΚΔΟΣΗ

Λόγω της αργίας για την εθνική επέτειο, η “Π” (όπως όλες οι εφημερίδες) δεν θα εκδοθεί αύριο.

Μια μέρα είναι (χωρίς την “Π”), θα περάσει...

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Συναγερμός έχει σημάνει στους Έλληνες σεισμολόγους από τη σεισμική δραστηριότητα χθες στην Ιταλία.

Θα δούμε τι επίδραση θα έχει σε μας.Ο... ΠΟΛΟΣ

Στην αναγκαιότητα ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της Κεντροαριστεράς σαφώς οριοθετημένου τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησαν χθες οι Θαν. Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Παπανδρέου.

Άρα περιμένουμε να δούμε την συγκρότησή του.ΤΟ... ΣΧΟΛΙΟ

«Δεν ξέρω εάν θα είμαι υπουργός κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Πάντα απρόβλεπτος ο Γιάννης, που ξέρει να αυτοσαρκάζεται...Η ΩΡΑ

Το σημειώνω από τώρα πως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω. Συγκεκριμένα στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να μετακινηθούν και να δείχνουν 03:00.

Η χειμερινή ώρα θα διατηρηθεί έως και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2017, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η θερινή ώρα.