Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Καταλήψεις προγραμματίζει ο Σύλλογος Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης στην περίπτωση που ο Δήμος Ηρακλείου εξακολουθήσει να βεβαιώνει στην εφορία τα πρόστιμα των ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Το τελεσίγραφο αυτό μετέφερε στο Δήμο Ηρακλείου ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μ. Βλαχάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό, τον οποίο και ενημέρωσε για τις σφοδρές αντιδράσεις καθώς οι τελευταίοι από ιδιοκτήτες κτισμάτων οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βλέποντας να βεβαιώνονται τα πρόστιμά τους και να μπλοκάρει ο ΑΦΜ στην εφορία.

Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην εντάσσονται στον σημερινό νόμο τακτοποίησης των αυθαιρέτων, αφού αξιολογούν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο περιέχει πιο ευεργετικές διατάξεις, κυρίως σε σχέση με την οικονομική διαχείριση των προστίμων, τα οποία μειώνονται κατά πολύ. Όπως τονίζει, ένας πολίτης ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε οικονομική στενότητα επιλέγει να αναβάλει για αργότερα την ένταξή του στο νόμο, ώστε να κερδίσει χρόνο στην πληρωμή της οφειλής του, αλλά και να μειώσει το ποσό της τελικής χρέωσης που θα του αποδοθεί.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός, αφού υπογράμμισε την ουσιαστική συμβολή του Δήμου Ηρακλείου στην κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης των αυθαιρέτων αλλά και την σταθερή υποστήριξή του στο σύλλογο, σημείωσε ότι υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί.

Κατηγορηματικός στο θέμα αυτό ήταν και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, ο οποίος ξεκεθάρισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να παρακάμψει το νόμο και να τον εφαρμόζει με πρόγραμμα αλά κάρτ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η διαδικασία αποστολής των ειδοποιητηρίων που βεβαιώνουν τα εν λόγω πρόστιμα κινείται εσωτερικά από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς, μετά των παρέμβαση των Οικονομικών Επιθεωρητών, οι υπάλληλοι τρέμουν για το ενδεχόμενο προσωπικού καταλογισμού, με τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι σε περίπτωση ελέγχου, δηλαδή θα τους χρεωθούν προσωπικές ευθύνες για απώλεια εσόδων του Δήμου Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή υπογραμμίζει ότι η βεβαίωση των προστίμων είναι μια διαδικασία επιβεβλημένη από το νόμο, στην οποία ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει, καθώς υπάρχουν πολυεπίπεδες πιέσεις από το κεντρικό κράτος αλλά και η αγωνία των υπαλλήλων της Πολεοδομίας που φοβούνται τον προσωπικό καταλογισμό για τα πρόστιμα που δεν έχουν βεβαιωθεί.

Τα πρόστιμα

Είναι σκόπιμο να υπενθυμιστεί ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της βεβαίωσης των προστίμων των 3.500 συμπολιτών μας, οι οποίοι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την παλαιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή έδινε το «πράσινο φως» για την ηλεκτροδότηση εκατοντάδων αυθαιρέτων βασιζόμενη σε νόμο της Β. Παπανδρέου, που έδινε κατʼ εξαίρεση τη δυνατότητα σε όσους έχουν ένα κτίσμα εκτός σχεδίου και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας να μπορέσουν να συνδέσουν το ακίνητό τους με ηλεκτρικό ρεύμα. Σε πρώτη φάση στάλθηκαν ειδοποιητήρια στους σε όσους είχαν χρεωθεί μεγάλα πρόστιμα και τώρα στέλνονται τα αντίστοιχα “μπιλιετάκια” σε όσους χρωστούν μικρότερα χρηματικά ποσά από 100.000 και κάτω.