Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «ταρακούνησε» χθες βράδυ την κεντρική Ιταλία.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί σεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στο χωριό Βίσο της περιφέρειας Μάρκε και τη δόνηση να γίνεται αισθητή στην περιοχή της Ρώμης, της Ακουίλα και της Περούτζια.

Μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,4, 5,9 και 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από τον πρώτο σεισμό, δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν, με τον τραυματισμό του ενός να οφείλεται σε πτώση ψευδοροφής.

Περίπου 150 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα προσωρινά καταλύματά τους στην περιοχή Αρκουάτα Ντελ Τρόντο μετά τον πρώτο σεισμό.

Σύμφωνα με την La Repubblica, αρκετοί Ιταλοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με την πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις.

«Αυτός ο σεισμός συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με αυτόν της 24ης Αυγούστου στο Αματρίτσε. Ισως είναι η ενεργοποίηση μιας νέας βλάβης», δήλωσε σεισμολόγος από το INGV.

Ο ναός San Salvatore είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, πλέον έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Αν και τα ιταλικά μέσα έκαναν λόγο για νεκρούς, η Πολιτική Προστασία διέψευσε τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας πως υπάρχει σύγχυση λόγω της χαοτικής κατάστασης.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας διεξάγουν ακόμη έρευνες στις περιοχές που επλήγησαν από τη δόνηση, διευκρίνισε η ίδια σε ιταλικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, και σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας Μάρκε, όπου υπάγεται η Αρκουάτα Ντελ Τρόπο, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Η πολιτική προστασία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ορισμένες «μεμονωμένες» καταρρεύσεις κτιρίων.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφεται πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίσουν την ακριβή φύση του, στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, που συνδέει τη Ρώμη με τη Μάρκε, μεταξύ άλλων.

Σήμερα τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο, πρόκειται, με απόφαση του δημάρχου, να παραμείνουν κλειστά. Μετά από την κύρια σεισμική δόνηση, σημειώθηκε μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων.

Οι σεισμικές δονήσεις έρχονται περίπου 2 μήνες μετά τον φονικό σεισμό στο Αματρίτσε, όπου περίπου από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.