Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΥΑΗ και τον ΟΑΚ (Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης) για τη διαχείριση του νερού του φράγματος Αποσελέμη που, υπενθυμίζεται, έχει μπλοκάρει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η εμπλοκή αυτή, όπως είχε αποκαλύψει η «Π» (στις 21-9-16), είχε προκαλέσει οικονομικό έμφραγμα στον ΟΑΚ, αφού δεν μπορεί να εισπράξει το ποσό του 1.050.00 ευρώ που είναι ο πρώτος λογαριασμός τον οποίο καλείται να πληρώσει η ΔΕΥΑΗ και αντιστοιχεί στη χρέωση των 6.445.000 κυβικών νερού, που έχει πάρει μέχρι σήμερα το Ηράκλειο από το φράγμα Αποσελέμη. Μετά από εξονυχιστικό έλεγχο της σύμβασης, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε το περιεχόμενό της με μικρές τροποποιήσεις, και αναμένεται να υπογραφεί αν όχι σήμερα, το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα 31 του μήνα. Αυτό αποφασίστηκε χθες στη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου με τη διοίκηση του ΟΑΚ, η οποία συγκλήθηκε υπό την πίεση που δημιουργεί η παρατετεμένη ανομβρία, με αποτέλεσμα να μην ανατροφοδοτείται η δεξαμενή του φράγματος.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι απαιτείται μια προσεκτική διαχείριση των 6.762.000 κυβικών νερού που έχει το φράγμα, από τα οποία η απολήψιμη ποσότητα την οποία έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οι Δήμοι Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου είναι 5.650.000 κυβικά νερού. Όπως αποφασίστηκε, το επόμενο διάστημα και οι τρεις ΔΕΥΑ θα φροντίσουν να μειώσουν τις ποσότητες νερού που λαμβάνουν από το φράγμα, τουλάχιστον μέχρι να διαφανεί η εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, η οποία και θα καθορίσει τις συνθήκες διαχείρισης του φράγματος Αποσελέμη. Αυτό το οποίο διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Νίκος Φακουρέλης, είναι ότι η επιβεβλημένη μείωση των ποσοτήτων του νερού που θα λαμβάνονται από το φράγμα θα ισοσταθμιστεί από άλλες πηγές τροφοδοσίας, με τρόπο ώστε δεν θα υπάρχει ανεπάρκεια νερού στην πόλη.

Η σύμβαση

Η σύμβαση που θα υπογράψει η ΔΕΥΑΗ με τον ΟΑΚ θα έχει χρονικό ορίζοντα ενός χρόνου. Η τιμή που έχει συμφωνηθεί για τη διάθεση του νερού στο Δήμο Ηρακλείου αντιστοιχεί σε 0,17 το κυβικό, στο Δήμο Χερσονήσου νερό σε 0,15 το κυβικό και τέλος στο Δήμο Αγίου Νικολάου σε 0,19 το κυβικό. Θεωρητικά το θέμα της κοστολόγησης του νερού μένει ανοικτό, καθώς στο Δήμο Ηρακλείου καταγράφονται φωνές που υποστηρίζουν ότι η χρέωση θα πρέπει να κατέβει χαμηλότερα. Αντίστοιχα καταγράφεται και έντονος προβληματισμός αναφορικά με τη σύνθεση του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του φράγματος, με δεδομένο ότι η ευθύνη της χρήσης ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι το νερό είναι κρίσιμο να ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στο δημόσιο και εν προκειμένω στους Δήμους οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας του φράγματος Αποσελέμη. Μάλιστα οι θιασώτες της άποψης αυτής υποστηρίζουν ότι εάν οι τρεις ΔΕΥΑ ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να λειτουργήσουν το φράγμα από κοινού, θα έχουν τεράστια οφέλη οι τοπικές κοινωνίες, με κορυφαίο αυτό της μείωσης των λειτουργικών εξόδων που τώρα “καίνε” την τσέπη των Δήμων.