Μακριά από το σχολείο αποφάσισαν να κρατήσουν χθες οι γονείς τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Πύργου καθώς μέσα σε διάστημα περίπου δώδεκα ημερών σημειώθηκαν τρία κρούσματα με τον ιό κοξάκι. Για το θέμα ενημερώθηκε ο προϊστάμενος του τμήματος δημόσιας υγιεινής της περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανώλης Λουμπούνης, ο οποίος ανέφερε στην «Π» πως τα κρούσματα του ιού αποτελούν αυτή την περίοδο συνηθισμένο φαινόμενο, σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων μπορεί να υπάρχουν ως και τέσσερα κρούσματα. Κατανοεί ότι οι γονείς ανησύχησαν καθώς τα κρούσματα ήταν πολλά σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των μαθητών, που είναι περίπου 15, ενώ αναφέρει πως δεν υπάρχει λόγος να κλείσει το σχολείο. Επειδή ακολουθεί το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, συνέστησε να γίνει απολύμανση στους χώρους του σχολείου και να επιστρέψουν οι μαθητές στις θέσεις τους.

Σε ερώτηση της «Π» απαντά πως καλό θα είναι να ακολουθούνται τα σωστά μέτρα ατομικής υγιεινής και οι γονείς να καθαρίζουν κυρίως τους χώρους της τουαλέτας, καθώς εκεί υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, δε μεταδίδεται με σταγονίδια όπως τη γρίπη. Μπορούν να πλένουν τα ρούχα του παιδιού όταν γυρνάει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο για να μη μεταφερθούν τα μικρόβια στο σπίτι.

Αναφέρει πως όποιο παιδί νοσήσει, περνάει ελαφρά τον ιό, που ανεβάζει πυρετό για δύο με τρεις ημέρες και έχει κάποιο εξάνθημα, σημάδι πως πρόκειται για το συγκεκριμένο ιό. Ο κ. Λουμπούνης όμως αναφέρει πως δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.