Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στον καθηγητή Peter Bien αποφάσισε ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου να απονείμει το βραβείο “Ν. Καζαντζάκη 2016” στον πέμπτο κύκλο για τις “Μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Ν. Καζαντζάκη

Στον ομότιμο καθηγητή της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth στις ΗΠΑ, Peter Bien, θα απονεμηθεί το βραβείο “Καζαντζάκη” 2016 που αφορά στον πέμπτο κύκλο «Μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη».

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής την οποία καλείται να επικυρώσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδριαση, στο πλαίσιο της οποίας θα αποφασιστεί και η διοργάνωση της απονομής του βραβείου που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 8.00, το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

O κ. Peter Bien έχει μεταφράσει στην αγγλική γλώσσα τα έργα του Ν.Καζαντζάκη “Ο τελευταίος πειρασμός”, “Ο φτωχούλης του Θεού”, “Αναφορά στον Γκρέκο”. ‘Εχει λάβει από την Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών των ΗΠΑ το “Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης” για τη μετάφραση του Ζορμπά και αυτό το διάστημα ετοιμάζει τη μετάφραση του έργου “Καπετάν Μιχάλης”. Συνάμα έχει συγγράψει πολλές, εξαιρετικά σημαντικές μελέτες για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα.

Η απόφαση της επιτροπής για τη βράβευση του καθηγητή ήταν ομόφωνη, θεωρώντας ότι πρόκειται για έναν κορυφαίο μελετητή του έργου του Καζαντζάκη με ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στη διεθνή προβολή του έργου του. Τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι υπήρξαν σημαντικές υποψηφιότητες για το εφετινό βραβείο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Peter Bien δεν είχε υποβάλλει υποψηφιότητα για να διεκδικήσει το βραβείο, αλλά προτάθηκε από την επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, η οποία μπορεί να εισηγηθεί και να προτείνει τη βράβευση προσώπων ανεξάρτητα από το αν τα ίδια έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να το διεκδικήσουν.

Τα μέλη της επιτροπής έχουν χρεωθεί την ευθύνη να έρθουν σε επαφή με τον καθηγητή, ώστε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη βράβευσή του και σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή, λόγω του ότι ζει μόνιμα στην Αμερική, στη διάρκεια της τελετής η παρουσία του να διασφαλιστεί μέσω skype.