Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Την τροπολογία που προανήγγειλε ο υφυπουργός κ. Βερναδάκης για την μονιμοποίηση των 35 δημοτικών υπαλλήλων του Ηρακλείου που βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση τους περιμένουν στο Δήμο Ηρακλείου. Την ίδια ώρα που προσλαμβάνονται οι επιτυχόντες των τελικών πινάκων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2008, απολύονται 35 άτομα που εργάζονται εδώ και μια οκταετία στις δημοτικές υπηρεσίες βάση των προσωρινών πινάκων του ίδιου διαγωνισμού.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΗ, υπο την προεδρία του προέδρου του Στ. Βοργιά, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη και Σωκράτη Βαρδάκη, της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» Β.Κεγκέρογλου, του «Ποταμιού» Σπ. Δανέλλη και του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκη του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού και του αρμόδιου αντιδημάρχου προσωπικού Κ. Βαρδαβά.

Όπως ξεκαθάρισε η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, από τον επόμενο μήνα πρόκειται να προχωρήσει η μονιμοποίηση των οριστικών επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2008, άρα αυτόματα χάνουν τη δουλειά τους, τα 35 άτομα τα οποία ήταν επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων του ίδιου διαγωνισμού.

Από την πλευρά τους οι δύο βουλευτές κ.κ. Ηγουμενίδης και Βαρδάκης επικαλέστηκαν τη δημόσια πολιτική δέσμευση του υφυπουργού κ. Βερναρδάκη, που είχε ανακοινώσει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την μονιμοποίηση των 35 εργαζομένων που δουλεύουν εδώ και μια οκταετία στο Δήμο Ηρακλείου ως προσωρινά επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ωστόσο στη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν νομικές ιδιαιτερότητες επί του θέματος που είναι αναγκαίο να βρεθεί φόρμουλα για τη διαχείρισή τους ώστε να διασφαλιστεί η συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Βερναδάκης.

Οι βουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Ο κ. Συντυχάκης ξεκαθάρισε ότι πρέπει άμεσα να μπει ένα τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα οι 100 συνολικά εργαζόμενοι πανελλαδικά και 35 στο δήμο Ηρακλείου, εκ των οποίων 16 στην Καθαριότητα. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο κίνδυνος ανάθεσης σε εργολάβους και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους καθώς επίσης και αύξησης των υπηρεσιών που θα λειτουργούν με το καθεστώς της ανταποδοτικότητας είναι ορατός.

Από την πλευρά τους ο δήμαρχος Ηρακλείου Κ. Β. Λαμπρινός και ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Βαρδαβάς ζήτησαν την παρέμβαση των βουλευτών, προκειμένου η οικονομική κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας να μην προέρχεται αποκλειστικά από τα ανταποδοτικά του Δήμου Ηρακλείου, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν και άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα ,όπως εξήγησαν, διότι με την παράταση της σύμβασης των 90 εργαζομένων και με την απορρόφηση των ατόμων που προσλαμβάνονται από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, συμπιέζονται αφόρητα οι οικονομικές αντοχές του Δήμου. Όπως εξήγησαν, ο μόνος τρόπος για να αποφορτιστεί αυτή η πίεση είναι να αποδεσμευτεί η κάλυψη της μισθοδοσίας των ανθρώπων αυτών από τα ανταποδοτικά τέλη. Όλοι οι συμμετέχοντες βουλευτές εξέφρασαν την βούληση τους για στήριξη της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.