Έπιασαν τόπο οι κινητοποιήσεις των πολιτιστικών συλλόγων της Αυγενικής, του Βενεράτου, των Δαφνών, των Κερασίων, του Κυπαρισσίου και της Σίβας, που διεκδικούν δυναμικά να μπει ένα τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται από την ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Βενεράτου.

Μετά από συνεργασία του προέδρου της ΔΕΥΑΗ Ν. Φακουρέλη και της Περιφέρειας Κρήτης, υπογράφηκε χθες η σύμβαση για την υλοποίηση συμπληρωματικών έργων αποχέτευσης στον πρώην Δήμο Παλιανής. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να κατασκευαστούν συμπληρωματικοί αγωγοί αποχέτευσης ακαθάρτων στον κεντρικό δρόμο Αυγενικής και στον δρόμο Βενεράτου - Κερασίων συνολικού μήκους 1.200 μέτρων, προκειμένου όλα τα λύματα των οικισμών να οδηγούνται στην υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, θα κατασκευαστούν τα απαραίτητα φρεάτια κατά μήκος των αγωγών και οι αντίστοιχες παροχές αποχέτευσης. Όπως είναι γνωστό, είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων το γεγονός ότι εγκαινιάστηκε και παραλήφθηκε το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Βενεράτο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των αναγκαίων αγωγών που θα μεταφέρουν να λύματα της περιοχής στη μονάδα. Έτσι, ενώ λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός του Βενεράτου, ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να επεξεργάζεται όλα τα απόβλητα της περιοχής, τα λύματα εξακολουθούν να έχουν ως αποδέκτη το φυσικό περιβάλλον, το οποίο έχει καταντήσει απρόσιτο από την αφόρητη δυσοσμία.

Τα λύματα της Αυγενικής, των Κερασίων, του Βενεράτου και των Δαφνών διανύουν μια μεγάλη διαδρομή που περνά μέσα από το μοναδικού φυσικού κάλλους φαράγγι του Βενεράτου, από το πανευρωπαικό μονοπάτι ορεινής πεζοπορίας Ε4, προσεγγίζουν περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα της Μινωικής Περιόδου, ενώ ποτίζονται παραγωγικές εκτάσεις καλλιεργειών ελιάς, αμπελιών και δεκάδες περιβόλια.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των έξι χωριών να διεκδικήσουν δυναμικά λύση, η οποία δρομολογήθηκε μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.