Διεθνής διάκριση για τους νοσηλευτές του νεφρολογικού τομέα του ΠΑΓΝΗ για την καλύτερη προφορική ανακοίνωση στο 45ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε από την κ. Μαριρένα Ανδρουλάκη και εξέτασε την επίδραση των νοσηλευτικών πρωτοκόλλων της περιτοναϊκής κάθαρσης στην έκβαση των ασθενών που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση σε όλες της μονάδες της χώρας. Η μελέτη έδειξε ότι ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ασθενών στη μέθοδο είναι 4,5 χρόνια, καλύτερος από το μέσο Ευρωπαϊκό. Η αναλογία ασθενών νοσηλευτών δεν επηρεάζει την έκβαση αλλά οι νεοσύστατες μονάδες έχουν μικρότερα ποσοστά λοιμώξεων.

Όπως τονίζεται, “η μετάβαση των νοσηλευτών στην Ισπανία θα ήταν αδύνατη χωρίς την αρωγή και την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής από την εταιρεία Mediprime και το κέντρο αιμοκάθαρσης Μεσόγειος. Από την πολιτεία θα αναμενόταν εφόσον αδυνατεί να υποστηρίξει οικονομικά τις ερευνητικές προσπάθειες των λειτουργών της υγείας τουλάχιστον ένας δημόσιος έπαινος για τους ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω αλλά προσπαθούν, διακρίνονται στον Ευρωπαϊκό χώρο και τιμούν το λειτούργημα και τη χώρα τους”.