Ορθάνοιχτα στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης -”θεσμών” παραμένουν τα μέτωπα του κατώτατου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και των ομαδικών απολύσεων. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τα ανώτατα κλιμάκια των “θεσμών”, που άνοιξε την αυλαία της δεύτερης αξιολόγησης, απέφυγε να μπει στη συζήτηση για υποκατώτατο μισθό νέων, ομαδικές απολύσεις, διαιτησία λόγω "αποφάσεων δικαστηρίων" που είτε έχουν εκδοθεί (υποκατώτατος μισθός, ΟΜΕΔ είτε αναμένονται (ομαδικές απολύσεις).

Ο ίδιος επισήμανε πως οι "ακραίοι παίχτες" συνεχίζουν την "ακραία στάση" τους, υπονοώντας την πλευρά του ΔΝΤ και προδιαγράφοντας την επίπονη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, που φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης του χρέους, που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Τα εργασιακά δεν είναι τα μόνα “αγκάθια” στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης, καθώς οι χθεσινές συναντήσεις Τσακαλώτου- Σταθάκη με τους εκπροσώπους των “θεσμών”, επανέφεραν στο προσκήνιο τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η κρίσιμη αξιολόγηση.