Του Κώστα Μπογδανίδη

Ένα από τα πιο δύσκολα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχει «τρέξει» ποτέ η Κρήτη είναι το νέο ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, όπως συμφωνούν πλέον όλοι οι φορείς που καλούνται να το υλοποιήσουν. Και αυτό φάνηκε και χθες στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π όπου παρέστη και ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής ο οποίος πάντως εξέφρασε την άποψη ότι και πάλι η Κρήτη θα σπάσει τα ρεκόρ της απορροφητικότητας.

Το νέο ΕΣΠΑ που ζητά ιδέες και όχι…υποδομές, εξειδίκευση και λιγότερους…δρόμους, που δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στη διασύνδεσή της με την έρευνα (όπου η Κρήτη θα μπορούσε να παίξει πρωτεύοντα ρόλο) έχει και πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα να λύσει, όπως παραδέχθηκε και η διαχειριστική αρχή και το υπουργείο. Ειδικά κάποιοι μικροί δήμοι αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να μπορέσουν να καταθέσουν και να στηρίξουν προτάσεις.

Πάντως τα πρώτα νούμερα είναι ενθαρρυντικά για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, παρότι χάθηκε ουσιαστικά ο πρώτος χρόνος.

Μέχρι σήμερα έχουν εξειδικευτεί δράσεις προϋπολογισμού 187 εκ. ευρώ και η έγκριση εξειδίκευσης δράσεων προϋπολογισμού 90,5 εκ. ευρώ με το συνολικό ποσοστό εξειδικευμένων δράσεων, για τις οποίες μπορούν να εκδοθούν προσκλήσεις, να φθάνουν το 64% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα στο νέο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί 50 έργα προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του προγράμματος, ενώ με την έγκριση της εξειδίκευσης αναμένεται η περαιτέρω επιτάχυνση της ένταξης έργων στο πρόγραμμα και η αύξηση της απορρόφησης.

“Η Κρήτη ήδη έχει ενεργοποιήσει το 30% του προγράμματός της και σήμερα με την εξειδίκευση που θα γίνει έχουμε ακόμα 90,5 εκ. ευρώ για τα οποία θα βγάλουμε προσκλήσεις στην ύδρευση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον πολιτισμό και διάφορες άλλες δράσεις ούτως ώστε να φτάσουμε κοντά στο 65% του όλου προγράμματος μέσα στο χρόνο” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Αρναουτάκης.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής τόνισε ότι “η Κρήτη έχει προχωρήσει ενεργά στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Συνολικά έχουμε 2,1 δισ. ευρώ σε όλα τα περιφερειακά προγράμματα, δημόσιες συμβάσεις που σήμερα είναι ενεργοποιημένες. Το προσεχές διάστημα με την Περιφέρεια Κρήτης θα υλοποιήσουμε δράσεις επιχειρηματικότητας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στις δράσεις περιβάλλοντος.

Εκτός από την απορρόφηση μας ενδιαφέρει και η ποιότητα των έργων, αυτή είναι που θα φέρει την προστιθέμενη αξία και επομένως η καλή συνεργασία και η γρήγορη ωρίμανση των έργων θα φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα”, ενώ πρόσθεσε: “Η Προγραμματική Περίοδος δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην διασύνδεση της με την έρευνα όπου η Κρήτη παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Επίσης στις δράσεις περιβάλλοντος, στο Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, στις δράσεις ανακούφισης των επιπτώσεων της κρίσης. Είμαι ικανοποιημένος από τις απορροφήσεις της Περιφέρειας Κρήτης όπως και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ από το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης απορρόφησε το σύνολο των χρημάτων και μάλιστα με ένα ποσοστό ασφαλείας”.