Άνω κάτω έγινε η διοίκηση του ΤΕΕ/ ΤΑΚ εξαιτίας του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα μετά την εισήγηση που «κατέβηκε» στη διοικούσα με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσαν από την κυβέρνηση το «πάγωμα» των όποιων σχεδιασμών για ένα χρόνο! Το σχέδιο αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις, εντάσεις και αποχωρήσεις, καθώς αρκετοί μηχανικοί εκτίμησαν ότι… με τους σημερινούς όρους κανένας δεν πρόκειται να τακτοποιήσει για ένα ολόκληρο χρόνο τουλάχιστον το αυθαίρετό του, διότι θα περιμένει πολύ…ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση!

Το σχέδιο που διακινήθηκε από μέλη της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου προκάλεσε τριβές, σύμφωνα με πληροφορίες της “Π”, καθώς αρκετοί θεώρησαν ότι είναι γκάφα να ζητάς ότι «πρέπει να εκκινήσει η διαβούλευση από μηδενική βάση και να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων του Ν.4178». «Να κάνουμε συγκεκριμένα σχόλια, να ζητήσουμε να αλλάξουν κάποια θέματα, να βάλουμε παρατηρήσεις για πιθανά σενάρια αντισυνταγματικότητας, πρώτα από όλα όμως και επειδή ο νέος νόμος προβλέπει μειώσεις προστίμων στο μεγαλύτερο ποσοστό του, πρέπει να προχωρήσει. Γιατί αν δεν προχωρήσει και ο παλιός πάρει παράταση μέχρι τέλος του 2017, ο μηχανικός συνάδελφος ελεύθερος επαγγελματίας θα βαράει μύγες ενάμιση έτος, αφού οι ιδιοκτήτες θα περιμένουν το νέο νόμο να υπαχθούν με μειωμένα πρόστιμα» ανέφεραν αρκετοί μηχανικοί που πληροφορήθηκαν το σχετικό σχέδιο!

Ήταν τέτοια η αντίδραση που πολλοί από τη διοικούσα δεν πήγαν, ενώ ο πρόεδρος κ.Χαρωνίτης επικαλέστηκε θέμα υγείας και την ακύρωσε.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ήρθε στο Ηράκλειο ο Στασινός, Πρόεδρος του κεντρικού ΤΕΕ και όρισαν διοικούσα η οποία όλοι θεωρούσαν ότι…θα είναι τυπική και εθιμοτυπική εξαιτίας της παρουσίας του προέδρου. Αυτό νόμιζαν όλοι και πήγαν στη συνεδρίαση.

Ωστόσο, είχε θέματα η ημερήσια διάταξη και το θέμα των αυθαιρέτων! Το θέμα λοιπόν συζητήθηκε στην ενημέρωση του Στασινού, ο Στασινός μίλησε για τραγικό νόμο και ότι αν περάσει κινδυνεύουν να βγουν εκτός και πολλοί ιδιοκτήτες που θα μεταφερθούν από τον προηγούμενο νόμο!

Η αντίδραση ήταν άμεση, μάλιστα ένας εκ των εισηγητών, που υπογράφει το χαρτί εναντίον του νόμου τού είπε ότι μιλάει σαν… Μητσοτάκης και ότι ο νόμος είναι μια χαρά!

Μέχρι τότε ο Στασινός αγνοούσε ότι υπήρχε τέτοιο έγγραφο. Ενημερώθηκε, άκουσε άλλες απόψεις, ότι μια κατάργηση συνολική θα αφήσει τους μηχανικούς στα μέσα της θάλασσας και χωρίς δουλειά. Ο Στασινός συμφώνησε.

Στο σημείο αυτό έγιναν διαφορετικές προσεγγίσεις, ακούστηκαν φράσεις του τύπου «επειδή το υπέγραψα σημαίνει ότι συμφωνώ κιόλας; Εγώ το κατέβασα για να δω τι θα κάνετε εσείς», ακολούθησαν εντάσεις και παρατάξεις και παρόλο που αρχικά φαινόταν ότι θα το προωθήσουν αυτό το σχέδιο, το… καταψήφισαν!