H προαναγγελθείσα απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αλλά και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΤUI τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, προκάλεσαν εκατοντάδες ακυρώσεις τουριστών που επρόκειτο να κάνουν διακοπές στην Κρήτη.

“Η απεργία στην TUI έληξε πριν 3 ημέρες αλλά οι απώλειες για την Κρήτη ήταν περίπου 2.000-3.000 τουρίστες που ακύρωσαν τις διακοπές τους”, είπε στην “Π” ο πρώην προέδρος των ξενοδόχων Νίκος Χαλκιαδάκης.

“Ευτυχώς για τον τουρισμό μας η απεργία των αεροελεγκτών ανεστάλη. Προβλήματα δημιουργήθηκαν με πολλές ακυρώσεις πτήσεων, αλλά αποφύγαμε μια καταστροφή για την τουριστική εικόνα του τόπου μας”, σημείωσε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης, τονίζοντας ότι η σοβαρότητα και η ψυχραιμία επεκράτησαν. Ο ίδιος είπε ότι σταμάτησαν και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην TUI, που επίσης είχαν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην διακίνηση των επιβατών. Να σημειωθεί ότι ο τουριστικός οργανισμός Thomson του ομίλου της TUI ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες για την ταλαιπωρία τους λόγω των χθεσινών καθυστερήσεων των πτήσεων από και προς την Ελλάδα και μεταξύ άλλων προορισμών από και προς το Ηράκλειο.

Με έκτακτη ανακοίνωση ενημέρωσε τους πελάτες του ότι οι προγραμαμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα έχουν ανασταλεί. Όμως επειδή ο οργανισμός έχει ήδη προετοιμάσει σχέδιο για την αναδιάρθρωση των προγραμματισμένων εισερχόμενων και εξερχόμενων πτήσεων την στιγμή που ανακοινώθηκε η αναβολή της απεργίας, πολλές πτήσεις εξ αυτών θα έχουν καθυστέρηση.

Συγγνώμη ζήτησε για τους ίδιους λόγους και ο μεγάλος τουρ οπερέιτορ Thomas Cook.

Όπως ανέφερε, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που είχε καταρτίσει για την διαχείριση των επιπτώσεων της απεργίας ήταν σε προχωρημένο στάδιο όταν αναβλήθηκαν οι κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επαναφέρει το πρόγραμμα των πτήσεων για χθες Κυριακή εκτός από πτήσεις για την Σκιάθο. Όλες οι άλλες πτήσεις θα πετάξουν κανονικά από σήμερα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, χαρακτήρισε θετική την ματαίωση της απεργίας παρά την τεράστια αναστάτωση που δημιούργησε.

Σύμφωνα με διευθυντές ξενοδοχείων στην Κρήτη η απεργία των ελεγκτών που ματαιώθηκε είχε επιπτώσεις και σε πολλούς τουρίστες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν και ακύρωσαν το ταξίδι τους.