Η μάχη με έναν επικίνδυνο κακοποιό, ο οποίος δε δίστασε να κάνει χρήση του καλάσνικοφ που κρατούσε και να πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών, τραυματίζοντας έναν από αυτούς, ήταν ο λόγος της βράβευσης ενός νεαρού Χανιώτη ειδικού φρουρού με το μετάλλιο του «Αστυνομικού Σταυρού» από τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Ανδρέα Δασκαλάκη.

Ο 27χρονος σήμερα ειδικός φρουρός Άνθιμος Καλλιβρετάκης, ο οποίος υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ Χανίων, μίλησε στην “Π” για το βράδυ εκείνο που ήρθε τετ α τετ με τον οπλισμένο 40χρονο, από το όπλο του οποίου οι σφαίρες έπεφταν “βροχή”.

Ο κ. Καλλιβρετάκης υπηρετούσε το 2012 στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων και στη διάρκεια νυχτερινής υπηρεσίας ενημερώθηκε για τη ληστεία που είχε γίνει σε ένα μίνι μάρκετ στη Νέα Πέραμο με την απειλή όπλου από το ληστή.

“Συνάδελφοί μου από την απογευματινή βάρδια είχαν εντοπίσει το όχημα του ληστή και το κατεδίωκαν. Εγώ κι ο συνάδελφός μου που είχαμε τη νυχτερινή βάρδια μπήκαμε γρήγορα στο περιπολικό για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας” λέει ο νεαρός ειδικός φρουρός.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, κατάφεραν να εντοπίσουν το όχημα του οπλισμένου δράστη κι άρχισαν να το καταδιώκουν. “Ο οδηγός του αυτοκινήτου σταμάτησε το όχημα δεξιά του δρόμου κι εμείς αμέσως του δώσαμε εντολή να βγάλει τα χέρια από το παράθυρο και να σβήσει τη μηχανή του αυτοκινήτου”.

Ο κ. Καλλιβρετάκης αντιλήφθηκε μια “περίεργη” κίνηση από το ληστή. Τον είδε να παίρνει από το πίσω κάθισμα κάτι κι αμέσως κατάλαβε ότι πιθανότατα πήρε το όπλο του. “Άνοιξε την πόρτα και άρχισε να μας ρίχνει. Στο συνάδελφο είπα να κατέβουμε από το περιπολικό για να καλυφθούμε, καθώς το όχημα της αστυνομίας και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα ήταν η μόνη μας κάλυψη”.

Ακολούθησε η απάντηση των αστυνομικών, οι οποίοι επίσης έκαναν χρήση των όπλων τους. Ο 40χρονος ληστής κατάφερε να τραυματίσει το συνάδελφο του κ. Καλλιβρετάκη στο πόδι. “Το περιπολικό μας είχε γεμίσει τρύπες από τις σφαίρες του καλάσνικοφ. Τον τραυμάτισα δύο φορές στο μηρό, όμως εκείνος δεν παραδόθηκε. Τράπηκε σε φυγή προς κάποια χωράφια της περιοχής για να κρυφτεί και να μη συλληφθεί”.

Εντωμεταξύ κι ενώ ο δράστης της ληστείας και της επίθεσης εναντιον των αστυνομικών είχε φύγει, ενισχύσεις από αστυνομικούς έφτασαν στο σημείο. “Μετά από δύο ώρες και νέες συμπλοκές ο ληστής κατέληξε” μας είπε.

Συνεργάτης και συνοδηγός του οχήματος ήταν μια γυναίκα, συγγενής του 40χρονου ληστή. “Η γυναίκα αυτή έλεγε ότι είναι άοπλη και δεν προέβαλε αντίσταση”.

Όπως έγινε γνωστό, ο 40χρονος ληστής που σκοτώθηκε είχε αποφυλακιστεί πριν λίγο καιρό, έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης 13 ετών για διάφορα αδικήματα, μεταξύ αυτών και για ληστεία.

Αναφερόμενος στη βράβευσή του από τον κ. Δασκαλάκη, ο 27χρονος μας είπε: “Η βράβευση αποτελεί την ηθική ανταμοιβή για τους αστυνομικούς, είναι καλό να γίνεται. Κυρίως για εμάς που είμαστε στο πεζοδρόμιο και κινδυνεύει η ζωή μας κάθε μέρα”.