Του Γιάννη Ζωράκη

Μνήμες του 2012 ξύπνησαν χθες ξανά στον Προφήτη Ηλία, με αφορμή την υπόθεση του Πρίαμου Ξυδάκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες 54χρονου κρεοπώλη, κατά τη διάρκεια συμπλοκής.

Ο 17χρονος το 2012 και ενήλικος πλέον γιος του κρεοπώλη δικάζεται σήμερα από το Δικαστήριο Ανηλίκων στο Ηράκλειο για την υπόθεση της διπλής δολοφονίας, που είχε στοιχίσει τη ζωή στον Πρίαμο Ξυδάκη αλλά και στον 64χρονο Μανώλη Σταυρουλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία για το φονικό είχε διαχωριστεί το 2012 για τον 17χρονο, λόγω της ηλικίας του, ο οποίος και κατηγορήθηκε για άμεση συνέργεια στον φόνο.

Κι ενώ στο χωριό επικρατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, μια γενικότερη αναταραχή σε σχέση με τη δίκη, ο 82χρονος παππούς του κατηγορούμενου ως άμεσου συνεργού στο φόνο μπήκε σαν μαινόμενος ταύρος με το αγροτικό όχημά του στο χωριό σκορπώντας τον πανικό με επικίνδυνους ελιγμούς.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, ο 82χρονος πατέρας του κρεοπώλη και παππούς του κατηγορούμενου που δικάζεται σήμερα, είχε για χρόνια να εμφανιστεί στο χωριό.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Προφήτη Ηλία Νίκος Μαρτιμιανάκης έτυχε να βρίσκεται στην πόρτα του πρώην Δημαρχείου και να ζήσει τον πανικό στο χωριό από κοντά.

Αμέσως μετά το συμβάν ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου προχώρησε σε καταγγελία του περιστατικού προς την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση στην οποία υπάγεται η περιοχή, ενώ, όπως τονίζει, σήμερα αναμένεται να ενημερώσει και τον εισαγγελέα για το περιστατικό.

«Μετά από χρόνια είδαμε τον 82χρονο να μπαίνει μέσα στο χωριό σαν “ταύρος εν υαλοπωλείω” και να κινείται με το αγροτικό όχημα του σαν μεθυσμένος από τη μία άκρη του δρόμου ως την άλλη» αναφέρει ο κ. Μαρτινιανάκης περιγράφοντας το περιστατικό.

Ο πρόεδρος του Τοπικού προσθέτει ακόμα:

«Από τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς, αφού υπήρχαν άνθρωποι στο χωριό που έτρεχαν αριστερά και δεξιά για να μην τους χτυπήσει το αυτοκίνητο».

Σε σχέση με τη συμπεριφορά του 82χρονου, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου υποστηρίζει πως δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, αλλά εκτόξευε απειλές, που είχαν όμως ως στόχο να μην προσέλθουν οι μάρτυρες στη δίκη.

«Ήταν καθαρό ποιοι ήταν οι αποδέκτες αυτής της συμπεριφοράς, η οποία μας θύμισε περιστατικά και καταστάσεις του 2012» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και τονίζει:

«Μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να ξεχάσουμε αυτή την περίοδο κι επιλέγουν συγκεκριμένους τρόπους για να μας τη θυμίζουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, υπάρχει τουλάχιστον μία ακόμα καταγγελία από κάτοικο του Προφήτη Ηλία, ο οποίος υποστηρίζει πως κινδύνευσε να τραυματιστεί σοβαρά από τους επικίνδυνους ελιγμούς του 82χρονου.