«Η απόφαση του Δήμου να ξαναστήσει το σκηνικό του «Νησιού» στο Πάνω Χωριό και να αποκαταστήσει την αστοχία που υπήρξε από το ξήλωμα τους, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για περισσότερους επισκέπετες στην περιοχή συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με τον σκηνογράφο της σειράς κ. Αντώνη Χαλκιά.

Κατά τη συνάντηση αναζητήθηκαν τρόποι για την ενεργοποίηση της απόφασης της παρούσας δημοτικής αρχής ενώ συζητήθηκαν διεξοδικά όλες εκείνες τοι παράμετροι που θα επιτρέψουν όχι μόνο σκηνογραφικά αλλά επί της ουσίας την δημιουργία μονιμότερων κατασκευών- «μουσειακού εκθεσιακού χώρου» και πιθανότατα θα δώσουν το έναυσμα για την επαναλειτουργία λαϊκών καφενείων που υπήρχαν στο χωριό, στη λογική μιας ακόμα δράσης πολιτισμού, ενός πραγματικά ενδιαφέροντος επισκέψιμου χώρου στην περιοχή.

Ανακαλώντας στην σκέψη του μνήμες από το παρελθόν, ο κ. Ζερβός, είπε: «Μέχρι το 1970 το Πάνω Χωριό Ελούντας είχε 700 και πλέον κατοίκους, έσφυζε από ζωή… Ενα παραδοσιακό χωριό με πλακόστρωτο, εμπορικά παντοπωλεία, κουρείο, που δυσυχώς με τις παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων έχει κακοποιηθεί αρκετά, όπως είπε.

Με την δ/ντρια του Γραφείου Μελετών του Δήμου κ. Μαρία Πρατσινάκη και παρόντος του σκηνογράφου της σειράς κ.Αντ. Χαλκιά, προγραμματίζουμε –ανέφερε- στα μέσα του Οκτώβρη να επιχειρήσουμε «φωτογραφική αποτύπωση» της υφιστάμενης κατάστασης του χώρου, προκειμένου να παρέμβουμε κατά τον καλύτερο τρόπο στον χώρο, για να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου με φορείς και παράγοντες της Ελούντας, θα εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας παραδοσιακών καφενείων στη «μεσοχωριά» καθώς και λειτουργίας καταστημάτων με παραδοσιακά προιόντα!

Να μην απολέσουμε την υπεραξία της περιοχής!

“Η απόφαση του Δήμου να ξαναστήσει το σκηνικό του «Νησιού», μάς χαροποιεί, δεδομένου ότι ζωντανεύει ξανά ένα κομμάτι που περιέβαλε ως μύθος, την ιστορία της Σπιναλόγκας”, δήλωσε μετά το πέρας της παραπάνω συνάντησης ο σκηνογράφος της σειράς κ. Αντώνης Χαλκιάς.

“Τόσο εγώ όσο και ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, αλλά και άλλοι συντελεστές της σειράς αποδεχθήκαμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια του Δήμου για την ανακατασκευή των σκηνικών, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους που πιθανόν δεν έχουν δει την σειρά, να ξετυλίξουν το κουβάρι του μύθου που περιβάλλει το Νησί…

Το ότι καταστραφηκαν τα σκηνικά είναι ατύχημα,δεδομένου ότι δεν θα πρέπει ν΄απεμπολούμε και να απολέσουμε την υπεραξία που δημιουργήθηκε στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!”.