Δεν έχει τέλος το δράμα των περίπου 250.000 ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πολιορκημένο Χαλέπι τη στιγμή που οι βόμβες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Οι δυνάμεις του Άσαντ και οι αντάρτες της αντιπολίτευσης συγκρούονται για τον έλεγχο της πόλης στη μεγαλύτερη μάχη που έχει δοθεί μέχρι στιγμής στον αιματηρό εμφύλιο.

Μαχητικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανηλεώς έναν καταυλισμό στο βόρειο Χαλέπι τη στιγμή που δυνάμεις του συριακού στρατού και των ανταρτών συγκρούονται για τον έλεγχο της περιοχής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει ξανά με θέμα τη συριακή κρίση.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 115 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις ημέρες, 14 εκ των οποίων χθες τα ξημερώματα. Μεταξύ των νεκρών, βρίσκονται τουλάχιστον 19 παιδιά που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις επιδρομές.

Κάτοικοι της περιοχής και πηγές των ανταρτών επισημαίνουν ότι τα αεροπλάνα έχουν ισοπεδώσει ολόκληρα κτίρια σε διάφορες συνοικίες της πόλης. 

Οι εγκλωβισμένοι στον πολιορκημένο, ανταρτοκρατούμενο τομέα υπολογίζονται στις 250.000 και εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της βίας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Unicef, οι κάτοικοι των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες δεν λαμβάνουν βοήθεια εδώ και δύο μήνες και από το Σάββατο δεν έχουν νερό, εξαιτίας των βομβαρδισμών

«Πυρά» κατά Ρωσίας στο Σ.Α.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε χθες εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και η νέα επιχείρηση των καθεστωτικών δυνάμεων στο Χαλέπι, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, φαίνεται ότι έχει θάψει κάθε ελπίδα για την επίλυση της κρίσης με διπλωματικά μέσα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι χώρες της Δύσης στράφηκαν κατά της Μόσχας. Η Γαλλία κατήγγειλε τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στο Χαλέπι και επισήμανε ότι αυτά τα εγκλήματα «δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα». Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του εμφυλίου και ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ μίλησε με σκληρότερες εκφράσεις για τη Ρωσία. Η Μόσχα «υποστηρίζει ένα φονικό καθεστώς» και «καταχράται το προνόμιο» να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου καθώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, τόνισε η αξιωματούχος. Και συμπλήρωσε: «Η ιστορία δεν θα την κρίνει επιεικώς». Σίγουρα υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία όμως «αυτό που η Ρωσία έκανε, δεν έγινε στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας, είναι βαρβαρότητα» σημείωσε.

Η μάχη του Χαλεπιού είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στον εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια.

Πηγές των ανταρτών υποστήριξαν ότι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Σαββάτου, τους οποίους αποδίδουν κατά κύριο λόγο σε ρωσικά αεροσκάφη, επλήγησαν τουλάχιστον τέσσερις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι.

Ο στρατός ωστόσο τονίζει ότι στοχεύει μόνο θέσεις των ανταρτών.