Αντίστροφη μέτρηση για το νομοσχέδιο σχετικά με τα αυθαίρετα, αφού ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και τώρα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Αλλά τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα στο ακανθώδες αυτό ζήτημα, όπως αναδείχθηκαν τόσο από τους οικιστές όσο και από τους συμβολαιογράφους που μάλιστα το χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό σε κάποιες διατάξεις του. Πολλά προβλήματα επισημάνθηκαν και στη σύσκεψη που διοργάνωσε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης στο Ηράκλειο για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης.

Μάλιστα στη σύσκεψη παρέστη και η σύμβουλος του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σε θέματα Πολεοδομίας, κ. Σταυρούλα Αγρίου, η οποία έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις σε πολλές πτυχές του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου και πριν την επικείμενη κατάθεσή του, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις και προτάσεις των τοπικών φορέων. Οι φορείς που έδωσαν το “παρών” κατέθεσαν προτάσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις που δείχνουν ότι το υπό κατάθεση νομοσχέδιο έχει πολλά προβλήματα.

Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητη η παρέμβαση του αντιδημάρχου Γιώργου Καραντινού που τόνισε χαρακτηριστικά:

“Αν δεν υπάρξει ρύθμιση και σχετική οδηγία προς τους υπαλλήλους που χειρίζονται τις υποθέσεις στους δήμους, προκειμένου να μπλοκαριστούν οι κατασχέσεις προς χείρας τρίτων, τότε τα όποια οφέλη που φέρνει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα θα είναι κενός λόγος!”

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε την ανάγκη «να μπει επιτέλους ένα τέλος στη διαχρονική ομηρεία των ιδιοκτητών αυθαιρέτων» με στόχο «οι αυθαιρετουπόλεις να γίνουν πόλεις». Στην αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε τη δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης, ώστε να μην υπάρξει επόμενη γενιά αυθαιρέτων και ότι οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα απαιτούμενα σχέδια πόλης και τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούν, με όλα τα θετικά αποτελέσματα που αυτό συνεπάγεται.

Ανάμεσα στις θετικές πλευρές του νομοσχεδίου ανέφερε ότι πρώτον, λαμβάνει υπόψη του το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» αυθαίρετου κτίσματος, αφού για πρώτη φορά εισάγεται συντελεστής που αφορά «περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή». Δεύτερον, ότι κάνει το σημαντικό διαχωρισμό ανάμεσα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις περιοχές εντός σχεδίου αλλά «με εκκρεμείς πολεοδομικές μελέτες», ως ευθεία αναφορά στις λεγόμενες «αυθαιρετουπόλεις»  - εκεί όπου ουσιαστικά το κράτος όλα τα προηγούμενα χρόνια δε μερίμνησε για πολεοδομικές μελέτες και σχέδια.

Παράλληλα, τόνισε ότι ικανοποιείται το αίτημα συλλόγων οικιστών, ρυθμίζοντας για πρώτη φορά το ζήτημα των συνιδιοκτητών εξ’αδιαιρέτου αυθαίρετων κτισμάτων, ζήτημα στο οποίο επιδεικτικά γύρισαν την πλάτη όλοι οι προηγούμενοι νόμοι.

Επεσήμανε και τις παρατηρήσεις που κάνουν οι συμβολαιογράφοι και ο Σύλλογος Πολυτέκνων γύρω από τη μελέτη στατικής επάρκειας στην περίπτωση κληρονομιάς και στο ύψος των εισοδημάτων των πολυτέκνων για υπαγωγή στη ρύθμιση, τονίζοντας ότι η δραστική μείωση θα πρέπει να αφορά όλες τις κατηγορίες των περιπτώσεων. 

Στη σύσκεψη έδωσαν το “παρών”, μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου μαζί με αρκετά μέλη του Συλλόγου, η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, ο διευθυντής της Πολεοδομίας Ηρακλείου, οι οικιστές Γαζίου, ο Σύλλογος Οικιστών Ηρακλείου, οι δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου.