Και…ΦΕΚ και 300.000 επιπλέον για να προχωρήσει η μέλέτη διαμόρφωσης του ανισόπεδου κόμβου Ανώπολης!

Η λύση που έδωσε η Βουλή για παράταση της διατήρησης των ραμπών στην περιοχή Κοκκίνη- Ανωπόλεως έχει ήδη δρομολογηθεί ταχύτατα και μάλιστα αυτές τις μέρες παίρνει και ΦΕΚ! Οπως δε αποκαλύπτει στην “Π” ο βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης, το έργο του ανισόπεδου έχει ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες του πιστώσεις, 300.000 ευρώ για να προχωρήσουν οι μελέτες!

“Ναι, παίρνει ΦΕΚ αυτή η τροπολογία για τις ράμπες, το τρέξαμε πολύ” λέει ο κ.Βαρδάκης που προσθέτει ότι ήδη έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ για το έργο του ανισόπεδου κόμβου.

“Σε πρώτη φάση παλέψαμε για να μην καταργηθούν αυτές οι ράμπες εισόδου- εξόδου στου Κοκκίνη όπως είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τώρα θα τρέξουμε και το έργο γιατί το χρειάζεται η περιοχή” ανέφερε ο κ.Βαρδάκης.

Θυμίζουμε ότι το ΣτΕ μετά από προσφυγή ιδιωτών είχε ακυρώσει αυτές τις υποδομές ζητώντας να καταργηθούν. Υπήρξε κινητοποίηση από άλλους πολίτες για να μείνουν αφού εξυπηρετούν μια ολόκληρη περιοχή. Και στη συνέχεια τροπολογία ήρθε στη Βουλή που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ κι όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων με στόχο να παραμείνουν σε λειτουργία και ανοιχτές οι ράμπες έως ότου ξεκαθαριστεί και προχωρήσει το έργο του ανισόπεδου κόμβου στην Ανώπολη.

Νωρίτερα για το θέμα αυτό η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είχε εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη  του ανισόπεδου κόμβου αλλά ζήτησε να παραμείνουν οι ράμπες παρά την απαγόρευση του ΣτΕ!

Μάλιστα εκ μέρους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Γ. Αγαπάκης το έργο για να φτάσει στο επίπεδο της πλήρους και οριστικής μελέτης και φυσικά να βρεθούν τα χρήματα και να γίνει ο κόμβος θέλει..χρόνους!

“Το καλύτερο σενάριο είναι τα 5 χρόνια, το πιο γραφειοκρατικό ίσως και πολύ παραπάνω” ειπώθηκε στην επιτροπή.

“Εάν σκεφτείτε ότι έχουμε μια διετία για τις οριστικές μελέτες, τις απαλλοτριώσεις και την εξεύρεση πόρων, τότε, ναι, μιλάμε για ένα μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο δεν μπορεί να μην υπάρχει πρόσβαση στου Κοκκίνη, την Ανώπολη, όλη αυτή την περιοχή που είναι πυκονοκατοιημένη” είχε πει και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής.

Το ίδιο θέμα έθεσε και ο δήμαρχος Χερσονήσου κ.Μαστοράκης που ήταν παρών στην επιτροπή Περιβάλλοντος και επεσήμανε ότι ο δήμος δεν μπορεί να δεχτεί κλείσιμο της μίας ή της άλλης ράμπας (ή και των δύο)!

Οι ράμπες θα είναι η προσωρινή λύση (για 18 μήνες είναι η τροπολογία) μέχρι να φτιαχτεί ο ανισόπεδος κόμβος που δημιουργείται στο ύψος της Ανώπολης, και που θα εξυπηρετήσει οριστικά, νόμιμα και ασφαλώς πλέον την πρόσβαση από και προς τον ΒΟΑΚ.