Του Θάνου Περβολαράκη

Παρά τις ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό και με μόνο σύμμαχο την υπερπροσπάθεια, οι λιμενικοί του νομού Ηρακλείου διπλασίασαν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την απόδοσή τους σε σύγκριση με πέρυσι το καλοκαίρι.

Χωρίς ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, οχήματα, όργανα παρακολούθησης κ.α, κατάφεραν να αυξήσουν τους ελέγχους, να ρίξουν στο μισό τους πνιγμούς στη θάλασσα, αλλά και να επιβάλουν περισσότερα πρόστιμα σε παραβάτες οι οποίοι έκαναν κάθε λογής παράβαση, έπειτα από ελέγχους από τα στελέχη του Λ.Σ Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία αφορούν τη δραστηριότητα από τον Ιούνιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι οι λιμενικοί δεν κάθισαν ούτε λεπτό, “όργωσαν” τις παραλίες και δεν χαρίστηκαν σε παραβάτες που έκαναν διάφορες παραβάσεις. Μεταξύ αυτών είναι και η περίπτωση γνωστού Ηρακλειώτη επιχειρηματία, ο οποίος λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς με το τζετ σκι του και στον οποίο επιβλήθηκε ένα υψηλό πρόστιμο.

Ο λιμενάρχης Ηρακλείου Δ. Σαϊτάκης μιλώντας στην “Π” τονίζει ότι παρά τις πολλές ελλείψεις, τα αποτελέσματα των ελέγχων τη συγκεκριμένη περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή είναι εντυπωσιακά. “Κι αυτό οφείλεται” όπως τονίζει “στην προσπάθεια όλων των συναδέλφων, οι οποίοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους”.

Μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων αναφέρεται η μείωση των πνιγμών σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό 50%, την ίδια ώρα που σε επίπεδο Κρήτης οι πνιγμοί φέτος είναι περισσότεροι από πέρυσι. “Η σωστή καμπάνια που έγινε πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, η ενημέρωση σε σχολεία από λιμενικούς και φυσικά οι έλεγχοι που κάναμε όλο το καλοκαίρι βοήθησαν σε αυτή τη μείωση” υπογραμμίζει ο κ. Σαϊτάκης. “Φέτος πνίγηκαν περισσότεροι ξένοι επισκέπτες από ντόπιους κι αυτό δείχνει κάτι. Στα σχέδια μας είναι να υπάρξει συνεργασία με τους ξενοδόχους για να ενημερώνεται ο επισκέπτης της Κρήτης για το τι πρέπει να προσέχει. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιηθεί και η τεχνολογία. Να ενημερώνεται δηλαδή ο κόσμος με ηλεκτρονικούς πίνακες πέρα από την κόκκινη σημαία που υπάρχει στις παραλίες ότι κάποιες ημέρες δεν πρέπει να κολυμπά, γιατί κινδυνεύει. Για όλα αυτά όμως χρειάζεται συνεργασία με τους ξενοδόχους αλλά και τους δήμους για να πετύχει το εγχείρημα που σκεφτόμαστε για την επόμενη χρονιά” σχολιάζει.

Έλεγχοι

Από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου οι λιμενικοί σε όλο το νομό ηρακλείου έκαναν 547 ελέγχους σε μηχανοκίνητα σκάφη, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο οι έλεγχοι ήταν 360 και 18 μη μηχανοκίνητα σκάφη φέτος και πέντε πέρυσι.

Φέτος πραγματοποίησαν 644 ελέγχους για ναυαγοσώστες, διαπίστωσαν 35 παραβάσεις και το πρόστιμο συνολικά ανήλθε στις 6.380 ευρώ.

Τέλος φέτος οι πνιγμοί στο νομό την ίδια περίοδο ήταν 8, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα 15.Ελλείψεις

Ο λιμενάρχης τονίζει ότι εάν υπήρχαν τα μέσα και ο εξοπλισμός που έχει ζητηθεί, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα πιο θεαματικά… “Εάν για παράδειγμα διαθέταμε ένα πιο σύγχρονο σκάφος, τότε οι έλεγχοι θα ήταν περισσότεροι και τα αποτελέσματα ακόμα πιο πολλά. Εάν διαθέταμε μια μαγνητική πύλη, όπως το λιμεναρχείο Πάτρας και Ηγουμενίτσας, οι έλεγχοι στα φορτηγά οχήματα δεν θα ήταν δειγματοληπτικοί, όπως γίνεται τώρα, αλλά θα βλέπαμε τι μεταφέρει το κάθε όχημα και θα επεμβαίναμε όπου χρειαζόταν” αναφερει ο κ. Σαϊτάκης και προσθέτει: “Μόλις πρόσφατα και μάλιστα με χορηγία αποκτήθηκε κάμερα θερμικής απεικόνισης, η οποία είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό ατόμων που κρύβονται για να μη συλληφθούν και όχι μόνο”.

Να σημειωθεί επίσης ότι για περισσότερα από δύο χρόνια το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, από τα πιο δραστήρια της χώρας, δε διαθέτει ούτε σκύλο για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών, αλλά ούτε και σκύλο για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών. “Έχουμε κάνει ενέργειες ώστε να έρθει σκύλος για τον εντοπισμό ναρκωτικών και η Υπηρεσία μάς έχει απαντήσει ότι θα τον έχουμε τον Δεκέμβριο” λέει ο ίδιος.