Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στα αζήτητα εξακολουθεί να παραμένει το κρίσιμο ζήτημα της πολεοδομικής μελέτης των δυτικών συνοικιών, στο οποίο μπήκε οριστικά “ταφόπλακα” προ τριετίας  με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος μετά από πολλές παλινδρομήσεις και γραφειοκρατικές εμπλοκές. Από τότε μέχρι σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για την περιοχή ΤΕΙ – Εσταυρωμένος, που καλύπτει μια έκταση 1.410 στρεμμάτων, η οποία εξακολουθεί να στερείται πολεοδομικής μελέτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής όσων ζουν και εργάζονται στην περιοχή, καθώς στερούνται οργανωμένων κοινόχρηστων χώρων δικτύων κοινής οφελείας.

Να θυμίσουμε ότι προ 20ετίας, ανατέθηκε η πολεοδομική μελέτη της περιοχής η οποία προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας. Αποκορύφωμα όλων ήταν η απόφαση του μελετητή να εγκαταλείψει τη μελέτη λόγω συναξιοδότησης. Ακολούθησε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων, ανάμεσα στο υπουργείο και το δήμο Ηρακλείου, που προσπαθούσαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς ωστόσο να πετύχουν το στόχο τους. Την εν λόγω πολεοδομική μελέτη την έχει αναθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα έπρεπε να δρομολογήσει την επαναπροκύρηξη της μετά την απόσυρση του παλαιού μελετητή. Αυτό όμως δεν έγινε, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την ανάθεση πολεοδομικής μελέτης της περιοχής ΤΕΙ Εσταυρωμένος. Ούτε αυτό έγινε… με αποτέλεσμα το δυτικό Ηράκλειο να στερείται πολεοδομικής μελέτης και όλοι όσοι ζουν εκεί να στερούνται βασικών έργων και παρεμβάσεων που ο δήμος Ηρακλείου όφειλε να τους εξασφαλίσει…

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Γ. Ρασούλης αναφερόμενος στο θέμα σημειώνει ότι είναι στις σκέψεις του να γίνει μια διαφορετικού τύπου προσέγγιση στην περιοχή, με δεδομένο το γεγονός ότι πρόκειται για μια γεωγραφική ενότητα χτισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της. Πιο συγκεκριμένα θεωρεί ότι θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια μελέτη ανάπλασης η οποία θα λάβει υπόψη της τον υφιστάμενο ιστό, και μέσα από τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν στην περιοχή θα επιχειρήσει να δώσει διέξοδο και εκτόνωση στις ισχυρότατες πολεοδομικές πιέσεις που υπάρχουν. Όπως εξηγεί, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ευρύτατες διανοίξεις που θα απαιτήσουν κατεδαφίσεις κτισμάτων, αλλά να γίνουν νέες χαράξεις με βάση τα σημερινά όρια και τις δυνατότητες της περιοχής. Σημειώνει ότι δυστυχώς τόσο η συγκεκριμένη περιοχή όπως και στις υπόλοιπες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης οι πολεοδομικές μελέτες εξακολουθούν να “τορπιλίζονται” από τις μελέτες των ρεμάτων και των ρηγμάτων που εκκρεμούν, αλλά όμως έχουν δρομολογηθεί και σύντομα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Όπως προσθέτει, για το Δήμο Ηρακλείου αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής η έγκριση των μελετών αυτών να αποδεσμευτεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους και να χρεωθεί στην Περιφέρεια ώστε να επιταχυνθεί η επικύρωσής τους.