
Ο καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και πρώην κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μιχάλης Ταρουδάκης, από μακρού συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, κατά τη γενική συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Ακουστικής (International Commission for Acoustics) που πραγματοποιήθηκε στο Buenos Aires στις 7 Σεπτεμβρίου εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου για την επόμενη τριετία.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ακουστικής είναι ο συντονιστικός φορέας όλων των επιστημονικών ενώσεων του κόσμου με αντικείμενο την ακουστική. Συνεχίζεται έτσι σε υψηλότατο επίπεδο η ενεργή παρουσία του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης στα επιστημονικά δρώμενα της ακουστικής σ' όλο τον κόσμο.
Ακόμα μια φορά Έλληνας επιστήμονας ηγείται ενός μεγάλου επιστημονικού φορέα, πρόκειται για μία σημαντική διάκριση για τη χώρα μας ενώ αναγνωρίζεται η δουλειά που υλοποιούν οι επιστήμονες εδώ και η ικανότητά τους να λειτουργούν με αποτελεσματικό τρόπο.
Ο κ. Ταρουδάκης εξηγεί στην «Π» πως η ακουστική περιλαμβάνει ό, τι έχει να κάνει με τη διάδοση του ήχου, ξεκινώντας από εφαρμογές ακουστικής, πώς ακούει και πώς μιλάει ο άνθρωπος, πώς επιδρά ο ήχος στον άνθρωπο, τα σοβαρά προβλήματα που έχει ο θόρυβος- ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί τον κόσμο- τις επιπτώσεις της ηχορρύπανσης στην υγεία του ανθρώπου.
Ο ήχος σχετίζεται με τα ηλεκτροακουστικά συστήματα, μικρόφωνα, μεγάφωνα, ενισχυτές ενώ υπάρχουν εφαρμογές στην ιατρική, όπως είναι οι υπέρηχοι, διάφορες διαγνωστικές τεχνικές.
Το τελευταίο διάστημα την επιστημονική κοινότητα την απασχολεί το λεγόμενο ηχοτοπίο, το τι ακούει ένας άνθρωπος όταν βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο, ένα δάσος, μια πόλη. Ακούει ήχους που προέρχονται από το περιβάλλον και οι επιστήμονες προσπαθούν να μην αλλοιωθεί ο ήχος αυτός από ανθρωπογενείς παράγοντες.
Μεταξύ άλλων, η ακουστική αφορά τους χώρους, όπως είναι τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες διδασκαλίας καθώς και τις μονώσεις των κτιρίων.

