Ο Δραγασάκης “κουρεύει” τις ελπίδες Τσίπρα για το χρέος
Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως εξήγησε, και οι δανειστές μας είναι το ίδιο υπερχρεωμένοι, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί μια πανευρωπαϊκή λύση που θα αφορά όλες τις χώρες. Στην παρέμβασή του στην Υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικών που διερευνά το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Δραγασάκης τόνισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για το ύψος του χρέους ώστε καμία κυβέρνηση να μην μπορεί να το υπερβαίνει. Με άλλα λόγια δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης … κουρεύει τις ελπίδες Τσίπρα για άμεση διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Από την 1η Οκτωβρίου ανοίγει η εφαρμογή για την υποχρεωτική από φέτος ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες, για τις κατηγορίες των υπόχρεων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και φέτος για πρώτη φορά μεταξύ των άλλων πρέπει να δηλωθούν και τα χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, εφόσον αυτά ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Επίσης πρέπει να δηλωθούν τιμαλφή, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα, όταν η αξία τους είναι μεγαλύτερη των 30.000 ευρώ. Τα λάθη και οι παραλείψεις τιμωρούνται αυστηρά, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ μας πρέπει να βρει κα μια φόρμουλα για τις περιπτώσεις των υπόχρεων, που όταν «στριμώχνονται» ρίχνουν τις ευθύνες στους λογιστές τους.

ΓΡΑΦΙΚΟΣ
Δεν παίρνω όρκο αν είναι κακός, εμπαθής, εκδικητικός αλλά σίγουρα είναι γραφικός. Και ακόμα πιο σίγουρα δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην κυβέρνηση. Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που όπου δει μικρόφωνο και πληκτρολόγιο καταφέρεται εναντίον των δημοσιογράφων, που όταν είναι «μαζί μας» είναι καλοί και όταν είναι «εναντίον μας» είναι λιβανιστήρια, θεραπαινίδες, φιλοχρήματοι και και και… Αλλά τι να κάνει και ο αναπληρωτής υπουργός, όταν βλέπει τον πρωθυπουργό και τη κυβερνητική εκπρόσωπο ν’ ακολουθούν τα χνάρια του; Προφανώς και οι δημοσιογράφοι έχουν ευθύνες και αμετροέπεια και κρίνονται καθημερινά για τον έντυπο και ηλεκτρονικό λόγο τους. Αλλά ακόμα και αν κάποιοι είναι στο τέλμα σε τι ωφελεί την κυβέρνηση και τα στελέχη της να τους ακολουθήσουν και να τους συναγωνιστούν;

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Το γυαλί είχε ραγίσει από την αρχή αλλά τώρα έσπασε… Τι τον όρισαν τον Βουδούρη γενικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αφού δεν είχε «χημεία» με τον Μουζάλα; Έχουν περάσει μήνες από την τοποθέτηση, αλλά ο Βουδούρης δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα, επειδή, όπως λέει ο ίδιος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν υπογράφει το σχετικό ΦΕΚ. Ο Βουδούρης βγήκε χθες και είπε ότι αν δεν τον θέλει ο Μουζάλας, να του το πει πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν πρόλαβε όμως, καθώς ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του. Προφανώς δεν είναι μόνο η συνεννόηση με τον Μουζάλα αλλά πιο βαθιά τα θέματα της διαφωνίας.

ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή. Μπορεί το κύριο θέμα να είναι οι συνέπειες του Brexit αλλά τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στους αρχηγούς των 7 χωρών του Νότου, λίγες ημέρες μετά τη διακήρυξη της Αθήνας. Η Σύνοδος του ευρωπαϊκού Νότου που επικρίθηκε, χλευάστηκε και λοιδορήθηκε από Βρυξέλλες και Βερολίνο, μάλλον τρομάζει κάποιους και κυρίως τους «σκληρούς» της λιτότητας. Το θέμα είναι αν οι ίδιοι δείξουν συνοχή, η οποία θα φέρει και την αποτελεσματικότητα. Προφανώς και θα επιχειρηθούν ρήγματα, διότι μεταξύ άλλων αν οι 7 μείνουν ενωμένοι μπορούν ν’ αποτελέσουν, μετά τη φυγή της Βρετανίας, μια μειοψηφία αρνησικυρίας που θα είναι σε θέση να μπλοκάρει αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΙΠΕΡΙ…
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ζητά τον αποκλεισμό της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της στο προσφυγικό. «Οι φράχτες υπονομεύουν τις αξίες της Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά μάλλον απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων εκεί στα διευθυντήρια των Βρυξελλών και του Βερολίνου, που είναι μόνο χλιαρές επιπλήξεις και ευχολόγια. Δεν είναι τυχαία πάντως η άμεση αντίδραση της Γερμανίας, που τράβηξε το αφτί του Λουξεμβουργιανού ΥΠΕΞ. Πάλι καλά που δεν του έβαλε πιπέρι στο στόμα.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ
Εμφανής ήταν ο εκνευρισμός του δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ για το προσφυγικό. Στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για υπόγειες διαδρομές κάποιων. Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου (Ρέθυμνο) τον ρώτησε τι εννοεί, για να εισπράξει την απάντηση ότι «η καμπάνα χτυπά για άλλον». Και φυσικά να υποθέσουμε από την ίδια περιφερειακή ενότητα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη φιλοξενία των προσφύγων και στην Κρήτη.
Πάντως ο Μουζάλας φέρεται να έχει πει «βρείτε τα σπίτια και τα υπόλοιπα αφήστε τα σε μένα», χωρίς ωστόσο να έχουν αρθεί οι ανησυχίες.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Μπορεί να διευρύνεται η συναίνεση των δημάρχων στη φιλοξενία των προσφύγων, αλλά οι επιφυλάξεις δε λείπουν.
Αυτό με την προϋπόθεση της φιλοξενίας σε κοντινή ακτίνα δημιουργεί ερωτηματικά, όπως του δημάρχου Αποκορώνου κ. Κουκιανάκη, που αναρωτήθηκε χθες «δηλαδή, τι θέλουμε, να πετύχουμε εξισλαμισμό του Ελληνισμού;»

ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ
Το YOLO έχει γίνει σύνθημα στα χείλη πολλών νέων και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια.
Το ακρωνύμιο «Υου Only Live Once» ή αλλιώς «ζεις μόνο μια φορά» κατάφερε με την απήχηση που είχε (κυκλοφορεί ακόμα και σε μπλουζάκια) να συμπεριληφθεί στα 1.200 νέα λήμματα στο φημισμένο λεξικό της Οξφόρδης!

ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
Τους είδα σε γνωστή καφετέρια να κάνουν… deal! Και λέω… ώπα συνωμοτούν εναντίον κάποιου στο Δήμο Ηρακλείου!
Αλλά με τη σύνθεση της παρέας (και… δεξιά και…. ΠΑΣΟΚ και… άλλα ντ άλλων!) δεν μπορούν ούτε συνωμοσία να κάνουν!
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Άλλες φορές κάνει…μήνες και χρόνο να εγκριθεί ο διαγωνισμός καθαριότητας του αεροδρομίου στο Ηράκλειο. Τώρα είδα ότι κατακυρώθηκε σχεδόν στο…μήνα! Καλό αυτό!
(Για την ιστορία το πήρε η εταιρεία Κρομμυδάκη Αριάδνη με προϋπολογισμό 491.000 ευρώ.)

ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Απέσυρε τις ενστάσεις του ο ανάδοχος που αποκλείστηκε τελικά από το δρόμο της Μεσαράς. Πείστηκε και μετά πήρε…στο Καρπενήσι τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα. Σωστές δουλειές!

ΤΣΑΚΩΜΟΣ
Πω, πω. Τι…παρασκήνιο υπάρχει για τον καταστραμμένο δρόμο της Σητείας…δεν λέγεται!
Ακόμη και για το απλό ζήτημα έχουν μπει συμφέροντα, μελετητές…και ινστιτούτα!
Δεν κοιτάτε πρώτα να τον φτιάξετε το δρόμο και μετά να τσακωθείτε;