Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάνου οργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης,ο δήμος Βιάννου και η Ένωση θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου.

‘’Για να τιμήσουμε τη μνήμη των σφαγιασθέντων υπό των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής συγγενών και συνεπαρχιωτών μας, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον του φασισμού, προχωρούμε και φέτος στη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων στα χωριά της Βιάννου, το Ηράκλειο και την Αθήνα” ’τονίζουν οι διοργανωτές.

Θέλοντας, επιπλέον, να δώσουν ώθηση στον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, πραγματοποιούν μεταξύ άλλων και  ημερίδα μνήμης και διεκδίκησης, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου από 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου στον Αμιρά.

 Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί  Παγκρήτια Συνάντηση Φορέων (Μαρτυρικοί Δήμοι, Ενώσεις θυμάτων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.α.) και Ενεργών Πολιτών που ασχολούνται με την Ιστορική Μνήμη την περίοδο της Κατοχής και τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών (12.00μ. – 3.00 μ.μ.).

Σκοπός της συνάντησης φορέων και ενεργών πολιτών είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και απόψεων, η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ο συντονισμός για την πιο αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα. 

Επίσης από σήμερα, ανήμερα της πρώτης μέρας του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και έως τις 26.9.2016, θα προβάλλεται από τις οθόνες όλων των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ στην Αττική βίντεο διάρκειας 60’’ με θέμα τη θυσία της Βιάννου και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Η Περιφερειακή Ενότητα οργανώνει επίσης τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

ΩΡΑ 20.30

Μουσική εκδήλωση από τη χορωδία του Δήμου Βιάννου « ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ», στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών.

Κυριακή

18 Σεπτεμβρίου 2016

ΩΡΑ 8:30

Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο της τελετής με τη συμμετοχή τμήματος αποδόσεων τιμών της ΣΕΑΠ.

ΩΡΑ 10:00

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

ΩΡΑ 10:30

Τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών.

Επιμνημόσυνη δέηση, υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος, από τον εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κύριο Διακάκη Ιωάννη.

Προσκλητήριο Νεκρών.

Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη χορωδία του Δήμου Βιάννου « ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ».

Κατάθεση στεφάνων.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Μικρή δεξίωση στο χώρο του μνημείου από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι να ενημερώσουν την υπεύθυνη για την κατάθεση κ. Χαλκιαδάκη Ευαγγελία, μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 στο τηλέφωνο 2813 400243, 244 .