Της Κατερίνας Μυλωνά

Το δικαίωμα στο όνειρο εξασφαλίζει για δεκάδες παιδιά η ενορία Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου, όπου εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί κοινωνικό φροντιστήριο για παιδιά από Α’ Δημοτικού ως Γ΄Λυκείου.

Οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν στα ιδιωτικά φροντιστήρια έχουν βρει ένα σύμμαχο στη «μάχη» των πανελλαδικών, και όχι μόνο, εξετάσεων, στην ενορία τους. Καίριο όμως ρόλο παίζουν οι εθελοντές εκπαιδευτικοί που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στους μαθητές τους.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν και συνεχίζονται ώς τις 26 Σεπτεμβρίου.

«Το κοινωνικό φροντιστήριο είναι ένας θεσμός για την ενορία μας. Ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, στηρίζεται στην προσφορά των καθηγητών και των δασκάλων που προσφέρονται με την καρδιά τους» τονίζει στην «Π» ο πρωτοπρεσβύτερος, Ιωάννης Νικολάου, εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου.

Η ενορία, όπως εξηγεί, προσφέρει τους χώρους και φυσικά την αγάπη της στα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας.

Όπως αναφέρει, την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε βοηθήθηκαν πολλά παιδιά με αποτέλεσμα να μη στερηθούν το βασικό αγαθό που είναι η εκπαίδευσή τους και έτσι έχουν μια προοπτική για το μέλλον.

Παράλληλα όμως λειτουργούν και πολλές άλλες δραστηριότητες, στις οποίες απασχολούνται, συνολικά 400 άτομα.

Ειδικότερα το κοινωνικό φροντιστήριο ξεκίνησε στα μισά του 2012, οπότε και οι πόρτες άνοιξαν και δάσκαλοι και καθηγητές όλων των βαθμίδων εντελώς εθελοντικά και με πολλή αγάπη έτρεξαν να βοηθήσουν και έτσι έγινε θεσμός, αφού θα λειτουργήσει και τη φετινή σχολική χρονιά.

Την πρώτη χρονιά 2012-2013 στο κοινωνικό φροντιστήριο απασχολήθηκαν 36 παιδιά ενώ στο σύνολο μαζί με τις δραστηριότητες

127. Οι εθελοντές δάσκαλοι και καθηγητές στο σύνολο τους μαζί με τις δραστηριότητες για αυτή την περίοδο ήταν 28.

Τη δεύτερη χρονιά 2013-2014 στο κοινωνικό φροντιστήριο απασχολήθηκαν 61 παιδιά ενώ στο σύνολο μαζί με τις δραστηριότητες 180 και οι εκπαιδευτικοί ήταν 39.

Για τη σεζόν 2014-2015, δηλαδή την τρίτη συνεχόμενη χρονιά λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου δέχθηκαν ενισχυτική διδασκαλία επισήμως βάσει των στοιχείων 91 παιδιά, ενώ και με τις νέες δραστηριότητες που γίνονταν, στο σύνολο τους έφτασαν τα 300.

Οι εθελοντές δάσκαλοι και καθηγητές στο σύνολο τους μαζί με τις δραστηριότητες για αυτή την περίοδο ήταν 48. Για την τέταρτη σεζόν 2015 - 2016 οι εθελοντές δάσκαλοι και καθηγητές του κοινωνικού φροντιστηρίου και των δραστηριοτήτων έφτασαν τους 65, ενώ οι μαθητές που δέχτηκαν ενισχυτική διδασκαλία μαζί με αυτούς των δραστηριοτήτων ήταν περίπου 400.

Ποικίλες δραστηριότητες

Στην ενορία θα λειτουργήσουν και τα εξής τμήματα εντελώς δωρεάν ξένων γλωσσών (αγγλικά και γερμανικά) για παιδιά Δημοτικού, παιδική και νεανική σύναξη, δύο τμήματα βυζαντινής μουσικής για αρχάριους και προχωρημένους, ευρωπαϊκής μουσικής- χορωδία για μικρούς και μεγάλους, δύο τμήματα εκμάθησης κιθάρας για αρχάριους και προχωρημένους, δύο τμήματα εκμάθησης κρητικής λύρας και μαντολίνου για αρχάριους και προχωρημένους, τμήμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας, καλλιτεχνικής φωτογραφίας, δύο τμήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης για παιδιά Δημοτικού και για παιδιά Γυμνασίου και άνω, τμήμα σκάκι για μικρούς και μεγάλους, τμήμα ντεκουπάζ για ενηλίκους (αρχαρίων), τμήμα κρητικών παραδοσιακών χορών για μικρούς και μεγάλους και τμήμα για θεατρικό παιχνίδι για παιδιά από Γ΄Δημοτικού και άνω.

Υπεύθυνοι για τις εγγραφές είναι: Για το κοινωνικό φροντιστήριο η κ. Βασιλεία Καμηλάκη ενώ η κ. Γεωργία Παπαδάκη και για τα υπόλοιπα τμήματα δραστηριοτήτων.

Για επικοινωνία, μπορεί να καλέσει κανείς στο τηλέφωνο του ναού 2810 23 21 48 , στο email inpanagiabentevi@gmail.com και στην ιστοσελίδα www.inpanagiabentevi.gr.

Ζητούν βιβλία για τη βιβλιοθήκη

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως στη δημιουργία τμήματος δανειστικής βιβλιοθήκης προχώρησε η ενορία του Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή η οποία καλεί όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό της με επώνυμες ή μη δωρεές παλαιών ή καινούργιων βιβλίων.

Μερικές από τις θεματικές κατηγορίες βιβλίων που μπορεί να προσφέρει κανείς είναι: θρησκευτικού περιεχομένου, λογοτεχνικά, παιδικά, καλών τεχνών, επιστημονικά, ποίησης, λεξικά, ξενόγλωσσα, σχολικά βοηθήματα κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο του ναού 2810-232148 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα emails:

inpanagiabentevi@gmail.com

και protopr.inik@gmail.com

Ταχυδρομικώς μπορούν να στείλουν τα βιβλία με τα παρακάτω στοιχεία: Ιερός Ενοριακός Ναός Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή. Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 182.