
Οι προσφυγικές ροές δεν έχουν αυξηθεί τόνισε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές ο κ.Μουζάλας είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια αύξηση που να δείχνει ότι η Τουρκία καταπατά τη συμφωνία με την ΕΕ. «Έχουμε ένα μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλάει επομένως κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται». Όπως πρόσθεσε αυτό που μας χρειάζεται «είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία τηρείται και γι’ αυτό παλεύουμε. Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία». Πάντως ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια συμφόρηση στα νησιά και αυτό, όπως είπε, δυσκολεύει τη ζωή των καλών προσφύγων και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα, όπως δήλωσε, έχουμε με ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στην Σάμο και τη Μυτιλήνη.
Προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτά τα νησιά, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να λαμβανει μέτρα, όπως η μεταφορά στην Αθήνα, σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, όλων των κακοποιών στοιχείων. Αυτό, πρόσθεσε, θα είναι μια ανακούφιση και ένα μήνυμα μαζί.
«Θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας, όπως και η χώρα μας με τους νόμους της σεβάστηκε την ιδιαίτερη κατάστασή τους».
Για τους πρόσφυγες που δεν είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι θα μετακινηθούν σε camps στην ενδοχώρα, γεγονός που, επίσης, θα ανακουφίσει τα νησιά, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει εντολή να αυξήσει την αστυνόμευση στα νησιά.
—Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προχώρησε στην παραδοχή πως πλέον οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα ήρθαν για να μείνουν.
Τώρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να τους μοιράσει σε όλη την επικράτεια. Γι’ αυτό και θα ξεκινήσει η δημιουργία camp για τη φιλοξενία προσφύγων. Αυτό ήταν και το βασικό κομμάτι στην ατζέντα της σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ηδη έχει γίνει γνωστό από προχθές πως στην Κρήτη, μετά την τουριστική περίοδο, θα μεταφερθούν και στους τέσσερις νομούς 2.000 πρόσφυγες.
Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον Βήμα FM, χαρακτήρισε «αναίδεια» να γίνεται λόγος για αύξηση ροών. Την ίδια ώρα, πάντως, τον διαψεύδει η πραγματικότητα, αφού σε επτά ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου, το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 645 μετανάστες και πρόσφυγες.
Camp σε όλη την Ελλάδα
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως ότι ο νέος σχεδιασμός που ολοκληρώνεται προβλέπει τη δημουργία camp, μικρών πληθυσμών, ισομοιρασμένων σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Μουζάλας μίλησε για έναρξη μεταφοράς στην Αθήνα «ανθρώπων και οικογενειών, οι οποίοι εκπίπτουν από τη συμφωνία, δεν πρόκειται δηλαδή να επιστραφούν στη Τουρκία».
«Επίσης, θα επιστρέψουμε και θα θέσουμε υπό κράτηση αυτούς που συμμετέχουν σε βανδαλισμούς και στη μικροεγκληματικότητα που αναπτύσσεται. Θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά», τόνισε.

