Με τα πόδια στην πλάτη τρέχει τώρα ο Δήμος Ηρακλείου προκειμένου να δώσει λύση στο καυτό θέμα της μεταφοράς του καταυλισμού των Τσιγγάνων καθώς ο χώρος που καταλαμβάνει ο καταυλισμός αποτελεί μέρος του δημοτικού ακινήτου το οποίο έχει ενοικιαστεί σε ιδιωτική εταιρεία που έχει υπογράψει μισθωτήρια σύμβαση με τη Λότζια. Τυπικά ήδη η εταιρεία που ενοικιάζει το ακίνητο θα έπρεπε να έχει εγκατασταθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όσο δε λύνεται το ζήτημα της μετακίνησης του καταυλισμού, το οποίο εδώ και χρόνια μετακυλίεται από τη μία χρονιά στην επόμενη με αποτέλεσμα να έχει χαθεί γόνιμος χρόνος για έναν ουσιαστικό διάλογο συνεργασίας που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο και λύσεις στο ακανθώδες αυτό κοινωνικό θέμα. Όπως είναι γνωστό, η πρώην δημοτική αρχή προχώρησε στην ενοικίαση της τεράστιας δημοτικής έκτασης των 139.796,08 τμ. στη Νέα Αλικαρνασσό και μάλιστα με όρους που παραπέμπουν σε παραχώρηση, αφού ο χρόνος μίσθωσης φτάνει τα 55 χρόνια... Στο συμφωνητικό της μίσθωσης που υπογράφηκε ερήμην των Τσιγγάνων που ζουν στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια, αναφέρεται ότι θα πρέπει να έχει απομακρυνθεί ο καταυλισμός μέσα σε τρία χρόνια τα οποία ήδη έχουν περάσει. Παράλληλα το συμφωνητικό μεταθέτει στα χέρια του ιδιώτη που ενοικιάζει το χώρο, την όλη διαδικασία του “εξοστρακισμού” των τσιγγάνων αφού η πρώην δημοτική αρχή επέλεξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και φρόντισε επιμελώς να μην αναλάβει τις ευθύνες που είχε απέναντι στην κοινότητα του καταυλισμού. Η διαχείριση αυτή προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του Συνήγορου του Πολίτη που με έγγραφη παρέμβαση του τεκμηρίωσε νομικά ότι ο Δήμος δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στο χειρισμό αυτό, ξεκαθαρίζοντας δύο πράγματα: Πρώτον ότι η διαχείριση της στεγαστικής αποκατάστασης των Τσιγγάνων, και η κοινωνική του ένταξη, δεν αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών. Δεύτερον ότι η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι τους σε ό,τι αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση τους που εξακολουθεί να τελεί υπό την εγγύηση των αρμόδιων κρατικών οργάνων. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης εκτός των άλλων, είναι ότι ενώ η πρώην δημοτική αρχή είχε στα χέρια της το αναλυτικό υπόμνημα του Συνήγορου του Πολίτη από τις 31-7-13 , το οποίο με νομική τεκμηρίωση εξηγούσε ότι δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στην εκδίωξη των Τσιγγάνων μέσα από ιδιώτες στους οποίους θα μισθώσει το ακίνητο που βρίσκεται ο καταυλισμός, το αγνόησε προκλητικά, αποφασίζοντας να προχωρήσει την διαδικασία όπως την είχε δρομολογήσει εξ αρχής…

Η ρήτρα του συμφωνητικού, περί απομάκρυνσης του καταυλισμού “καίει” τώρα ο Δήμο Ηρακλείου καθώς πρέπει να διαχειριστεί μόνος του ένα κοινωνικό θέμα που αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας και των θεσμοθετημένων φορέων της. Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων του καταυλισμού, από την εντεταλμένη σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας, κ.Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, από το συμπολίτη μας Γιάννη Σταρίδα ο οποίος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν και έχει μελετήσει διεξοδικά το κρίσιμο αυτό θέμα, από τον πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηράκλειο κ. Λεωνίδα Δρανδάκη ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά στο διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την κ. Καλογεράκη ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή αν όχι και σήμερα, προκειμένου να συζητήσει ενδελεχώς το κρίσιμο αυτό θέμα. Ο σχεδιασμός που υπάρχει από την πλευρά του Δήμου κινείται στη λογική, να βρεθεί άμεσα ένας χώρος για τη μετακίνηση του καταυλισμού, ο οποίος θα έχει κάποιες βασικές παροχές που θα εξασφαλίζουν τουλάχιστον τις συνθήκες υγιεινής των ανθρώπων που θα ζουν εκεί . Να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη μια πρόταση για τη νέα χωροθέτηση του καταυλισμού, που όμως θα πρέπει να συζητηθεί με όλες τις πλευρες ώστε να συμφωνήσουν. Ωστόσο όπως σημειώνει η κα Καλογεράκη, “μέχρι να γίνει η τελική διαπραγμάτευση για λόγους προφανείς, κρατάμε χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις προτεινόμενες περιοχές υποδοχής του καταυλισμού εως ότου καταλήξουμε σε τελική συμφωνία”. Προσθέτει μάλιστα ότι το επόμενο σχέδιο που προοπτικά θα πρέπει να εξεταστεί είναι οι άνθρωποι αυτοί με ένα τρόπο να αρχίσουν σιγά σιγά να ενσωματώνονται στην τοπική κοινωνία ενοικιάζοντας σπίτια ή αγοράζοντας ένα ακίνητο για να χτίστουν το σπίτι τους.

Η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας σημειώνει ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει σε όλους τους φορείς κατανοητό είναι η επιβαρημένη οικονομική κατάσταση της αυτοδιοίκησης, η οποία δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει όλο το πολιτικό και κυρίως το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να γίνει μια ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να προχωρήσει ομαλά το κρίσιμο αυτό θέμα.