Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ένα σημαντικό βήμα στην κρίσιμη υπόθεση της χάραξης του νέου δρόμου του αεροδρομίου “Ν.Καζαντζάκης” δρομολογείται με την καταρχήν θετική συγκατάθεση του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην πρόταση του Δήμου Ηρακλείου που αφορά στη νέα όδευση που θα πρέπει να χαραχτεί προκειμένου να περάσει η παράκαμψη της οδού μέσα από τις εγκαταστάσεις της πρώην ΜΟΜΑ. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποδέχεται την πρόταση της Λότζια με την προϋπόθεση όμως ότι σε τεχνικό επίπεδο θα εξεταστεί ενδελεχώς και θα προχωρήσει εφόσον η ΣΕΑΠ συνηγορήσει σε σχέση με το περιεχόμενο της. Το σχετικό έγγραφο κινητοποίησε άμεσα το Δήμο Ηρακλείου ο οποίος δρομολόγησε αυτοψία με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Τεχνικών Εργων Γιάννη Αναστασάκη, του Ταξίαρχου και υπηρεσιακών παραγόντων. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, είχαν τη δυνατότητα να ιχνηλατήσουν βήμα βήμα τη νέα χάραξη και να συμφωνήσουν σε σχέση με τη διαδρομή που θα πρέπει να διανύει. Το σχέδιο στο οποίο φαίνεται ότι καταλήγουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι η νέα χάραξη που δρομολογείται να ακολουθεί μια διαδρομή κατά μήκος της Ικάρου από την οποία θα στρίβουμε δυτικά στο ύψος της σημερινής πύλης της ΜΟΜΑ και στη συνέχεια θα μπαίνουμε στο σύνορο ΜΟΜΑ ΣΕΑΠ για να καταλήξουμε υψομετρικά ανάμεσα στο πάρκινγκ της ΔΕΠΑΝΑΛ και το ΚΤΕΛ. Ωστόσο, από την πλευρά του Ταξίαρχου τέθηκε ζήτημα να εξασφαλισθεί πρόσβαση ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της ΜΟΜΑ και της ΣΕΑΠ κάτι που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη μπορεί εύκολα να διευθετηθεί μέσα από μια υπόγεια διάβαση.

Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου όπως διαβεβαιώνει ο κ. Αναστασάκης το συνολικό σχέδιο (το οποίο ουσιαστικά μετά και την αυτοψία που έγινε συνιστά μια τρίτη τεχνική πρόταση), θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη με σκοπό να κατατεθεί για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση.

Παράλληλα, όμως, όπως σημειώνει, γίνονται διεργασίες και σε ένα άλλο επίπεδο, καθώς από την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον αερολιμενάρχη, με σκοπό να συζητήσουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρεις που μένει τα τακτοποιηθούν μετά την θετική γνωμοδότηση της ΥΠΑ για την παραχώρηση των 40 στρεμμάτων που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες επέκτασης του αεροδρομίου.

Όπως σημειώνει ο κ. Αναστασάκης, ο σχεδιασμός για την επέκταση του αεροδρομίου αποτελεί προμετωπίδα στο διεκδικητικό πλαίσιο της δημοτικής αρχής, που όπως έχει ξεκαθαρίσει ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός έπρεπε να είχε τελειώσει χθες, ενώ όπως έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής σε μια κατάσταση η οποία μας εκθέτει διενθώς.

Ο αντιδήμαρχος σχολιάζει ότι ο τρόπος που θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση με τη δημοπράτηση του αεροδρομίου Καστελίου το Σεπτέμβη θα είναι καθοριστικός για την επέκταση του αερολιμένα Ν. Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Αν δηλαδή οδηγηθούμε σε νέες αναβολές, είναι φανερό ότι η υπόθεση της επέκτασης του αεροδρομίου στο Ηράκλειο θα πρέπει να τρέξει κυριολεκτικά απνευστί. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι, εάν η δημοπράτηση έχει καλή έκβαση, θα πρέπει να χαλαρώσουν οι ρυθμοί επέκτασης του αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκη. Και αυτό διότι πολύ απλά μέχρι να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, θα χρειαστούν χρόνια, και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ακόμα περισσότερα. Άρα λοιπόν ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να αφεθεί μέχρι τότε το υπάρχον αεροδρόμιο στην τύχη του.

Όπως αναφέρει ο κ. Αναστασάκης “τόσο για το Δήμο Ηρακλείου όσο και για την Περιφέρεια Κρήτης -με την οποία συνεργαζόμαστε στενά- αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα η αναβάθμιση και η επέκταση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» το οποίο παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κατέγραψε και νέα αύξηση στις τουριστικές αφίξεις σε ποσοστό 11% το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ενώ παραμένει δεύτερο σε πτήσεις τσάρτερς πανελλαδικά”.

Όπως μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει και ο περιφερειάρχης κ.Στ. Αρναουτάκης, δεν γίνεται ένα αεροδρόμιο όπως του Ηρακλείου να προσφέρει στα δημόσια έσοδα ετησίως 55 με 60 εκ. ευρώ και να μην διατίθενται ελάχιστοι πόροι για την λειτουργική αναβάθμισή του μέχρι να γίνει το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.